fbpx
6.9 C
Serres
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΟΣΔΕ: Οι νέες διαδικασίες και το κέρδος για τον αγρότη

ΟΣΔΕ: Οι νέες διαδικασίες και το κέρδος για τον αγρότη

ΟΣΔΕ: Οι νέες διαδικασίες και το κέρδος για τον αγρότη

Με ανανεωμένες διαδικασίες, τεχνολογικά αναβαθμισμένος και πανέτοιμος να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και προκλήσεις που θέτει η πρώτη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ 2023-2027, ο ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε πριν λίγες ημέρες τη διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης που καταθέτουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 600.000 παραγωγοί στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί μια περίοδος αναπροσαρμογής και αναθεώρησης στον Οργανισμό, η οποία είναι σαφές ότι ανέδειξε τις αυξημένες απαιτήσεις, τις δυσκολίες αλλά και τις τομές που όφειλαν να πραγματοποιηθούν για την πιο αποτελεσματική διαχείριση των επιδοτήσεων που θέτει το νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΚΑΠ. Ένα πλαίσιο που απαιτεί συνεχή και καθολική παρακολούθηση των δηλώσεων ώστε να εξασφαλίζεται στον υψηλότερο βαθμό η επιλεξιμότητα των αιτούμενων ενισχύσεων με διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημιούργησε ένα εξελιγμένο και ασφαλές περιβάλλον παροχής υπηρεσιών στους παραγωγούς που λειτουργεί μέσα από το κυβερνητικό νέφος (Gov.gr). Παράλληλα, όμως, διαλειτουργεί και με τρίτα συστήματα για την υποβοήθηση της υποβολής της ΕΑΕ, καθώς και για την παροχή νέων και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προς τους αγρότες. Πάντα, φυσικά, με την εποπτεία και τους περιορισμούς που θέτουν τα ενισχυμένα πρωτόκολλα του Οργανισμού.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε το προηγούμενο έτος για την αξιοποίηση του κυβερνητικού νέφους και την απλοποίηση των διαδικασιών του ΟΣΔΕ. Και υπόσχεται μεγαλύτερη ασφάλεια, περισσότερη διαφάνεια και λιγότερη γραφειοκρατία, μαζί με τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των αγροτών και την έγκαιρη και ορθή πληρωμή τους.

Στόχος της είναι η ανάπτυξη εργαλείων για την ηλεκτρονική υποστήριξη του συνόλου των δραστηριοτήτων των δικαιούχων του ΟΣΔΕ και η δημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος υποστήριξης και  των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: την υποβολή της ΕΑΕ, έξυπνες συμβουλές οικονομικής και περιβαλλοντικής απόδοσης, καθώς και υπηρεσίες για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων και τη διασφάλιση των αποζημιώσεων.

Τα κέντρα υποδοχής

Κομβικό ρόλο στην επίτευξη των παραπάνω παίζουν, φυσικά, τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), τα οποία εφεξής μπορούν όχι μόνο να εξυπηρετούν τους παραγωγούς που το επιλέγουν στη συμπλήρωση και την κατάθεση της Αίτησης, αλλά και να χρησιμοποιούν τρίτες εφαρμογές προκειμένου να τους προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες σε ένα αξιόπιστο και ελεγχόμενο περιβάλλον. Αποτέλεσμα, πιο ουσιαστική στήριξη των αγροτών που θα μπορούν να επωφελούνται από ακόμη περισσότερες ενισχύσεις και, παράλληλα, χάραξη μιας πιο δίκαιης γεωργικής πολιτικής σε επίπεδο κράτους, πάντα σε συνάρτηση με την ΚΑΠ.

Τι σημαίνει αυτό; Ουσιαστικά, θα επιτρέπει στα ΚΥΔ μέσω δικών τους εφαρμογών να να υποβοηθούν τους δικαιούχους στη συμπλήρωση της φόρμας της ΕΑΕ. Με τον τρόπο αυτό, κάθε ΚΥΔ μπορεί να χρησιμοποιεί εφαρμογή κάποιου έμπειρου φορέα για τη συμπλήρωση της Αίτησης, ώστε να προσφέρει πρόσθετες υπηρεσίες σε όσους το επιλέγουν -αρκεί η συγκεκριμένη εφαρμογή να πληροί τις προδιαγραφές διασύνδεσης με την Αίτηση Ενίσχυσης που βρίσκεται στο Gov.gr, προδιαγραφές που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 16 Ιουνίου.

Πιο σύγχρονη ΚΓΠ

Στην πράξη, αυτό που υλοποίησε φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι όχι μόνο αυτονόητο αλλά βρίσκεται σε ταύτιση με τον βασικό Κανονισμό της ΚΑΠ 2023-2027 που προβλέπει: «Μια εξυπνότερη, πιο σύγχρονη και βιώσιμη ΚΓΠ χρειάζεται να ενστερνιστεί την έρευνα και την καινοτομία προκειμένου να υπηρετήσει την πολυλειτουργικότητα των συστημάτων γεωργίας, δασοκομίας και τροφίμων της Ένωσης, να επενδύσει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση, καθώς και να βελτιώσει την υιοθέτηση και την αποτελεσματική ανάπτυξη των τεχνολογιών, ιδίως των ψηφιακών τεχνολογιών, και την πρόσβαση σε αμερόληπτες, ορθές, συναφείς και νέες γνώσεις και την αυξημένη ανταλλαγή τους».

Έτσι, κάθε Έλληνας αγρότης αποκτά ουσιαστικά τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να αξιοποιεί τα δεδομένα της γεωργικής του εκμετάλλευσης σε εφαρμογές και υπηρεσίες πέραν του κανονιστικού πλαισίου του ΟΣΔΕ, συνεργαζόμενος με τους συμβούλους και παρόχους της επιλογής του. Μια δυνατότητα που αποτελεί όχι μόνο δικαίωμά των παραγωγών αλλά και θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών, εργαλείων και υπηρεσιών προς όφελός τους.

Συνοψίζοντας, χάρη στα νέα δεδομένα, η Αίτηση Ενίσχυσης ξεφεύγει πια από το στενό πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας και συνδέεται με φορείς που διαθέτουν γνώση, υποδομή, εμπειρία και υπευθυνότητα ώστε να μετουσιωθεί σε πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης και προόδου που θα φέρει την ελληνική αγροτική παραγωγή στο μέλλον.

ΟΣΔΕ: Οι νέες διαδικασίες και το κέρδος για τον αγρότη
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -