ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ: Νέο ιστορικό θλιβερό ρεκόρ
Εννέα νεκρούς μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες θρηνεί η Ελλάδα σε εργατικά δυστυχήματα χωρίς να υπολογίζεται σε αυτόν τον τραγικό απολογισμό ο αριθμός των τραυματιών.
Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, Ανδρέας Στοιμενίδης σε δήλωσή του με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός 47χρονου εργαζομένου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και τον τραυματισμό ακόμα δύο συναδέλφων του.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με νέο ιστορικό μαύρο ρεκόρ συνεχίζεται η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής στους χώρους εργασίας στην χώρα μας. Όπως αναφέρει ο κ. Στοιμενίδης, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη δουλειά τους στο διάστημα από τις 22 έως τις 29 Μαΐου 2023.
«Από τις αρχές του 2023 μετράμε, σύμφωνα με τη διαρκή ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, 71 απώλειες», σημειώνει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Είχαμε προβλέψει εδώ και τρία χρόνια την εξαιρετικά αρνητική πορεία των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στη χώρα μας και είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πολύ αρνητικής κατάστασης».
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ: Νέο ιστορικό θλιβερό ρεκόρ
Αναφερόμενος στις αιτίες της κορύφωσης των εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μάλιστα και τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με αυτήν τη δραματική ανοδική τάση, σταχυολογεί κυρίως τις εξής:
- Την εντατικοποίηση της εργασίας,
- την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας,
- τις θεσμικές μεταλλάξεις και τους πειραματισμούς των ελεγκτικών μηχανισμών δίχως την πολιτική και οργανωτική υποστήριξή τους,
- την ελλιπή λειτουργία του τριμερούς διαλόγου Συνδικάτων – Εργοδοτών – Κυβέρνησης,
- τη νομοθέτηση μέτρων που αυξάνουν τις επικίνδυνες συνθήκες όπως η άσκηση έργου σε μη αδειούχους χειριστές μηχανημάτων και ηλεκτρολόγους,
- τη μη ίδρυση Ασφαλιστικού Φορέα για τον Επαγγελματικό Κίνδυνο,
- την αντιμετώπιση των ζητημάτων σε επίπεδο δικαιοσύνης (καθυστερήσεις, διάχυση της ευθύνης) και
- την πλήρη υποβάθμιση των θεμάτων ΥΑΕ, τα οποία τίθενται σε πολύ χαμηλή προτεραιότητά.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ: Νέο ιστορικό θλιβερό ρεκόρ
«Τα δεδομένα αυτά μας οδηγούν σε αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην επαγγελματική υγεία και ασφάλεια. Και όλα αυτά σε μία στιγμή που η τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θετική, η βελτίωση σαφής και τίθεται ο στόχος του εκμηδενισμού των εργατικών δυστυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών για το 2030 (Vision Zero)», υπογραμμίζει.
Για τη δραματική κατάσταση στον ελληνικό χώρο – όπως επισημαίνει ο κ. Στοιμενίδης – στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητηθεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Θα επικοινωνήσουμε με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Νίκολα Σμιτ ώστε να συνεργαστούμε για την ανάσχεση της εξαιρετικά επικίνδυνης αυτής κατάστασης. Τα λόγια είναι περιττά. Είναι ώρα για άμεση ανάληψη ευθύνης και δράσης. Δεν μπορεί το 2023 σε μία χώρα της Ενωμένης Ευρώπης να χάνονται εργαζόμενοι με ρυθμό που δεν σταματά να κλιμακώνεται», καταλήγει.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι, ακριβώς όπως είχε συμβεί και πριν τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών με τα 57 θύματα, 11 εκ των οποίων ήταν απασχολούμενοι στον σιδηρόδρομο, έχουν επανελειμμένα προειδοποιήσει για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.
Το Συνδικάτο Μετάλλου σε ανακοίνωσή του μίλησε για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων ασφαλείας, για την οποία είχαν εδώ και καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με δεκάδες καταγγελίες, απεργίες και στάσεις εργασίας χωρίς όμως να εισακουστούν.
«Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, εδώ στο Πέραμα έχουν τραυματιστεί σοβαρά 3 συνάδελφοι μας, στη Σύρο πέθανε ακόμα ένας και τραυματίστηκαν δύο, στη Σαλαμίνα τραυματίστηκε ένας», αναφέρουν.
«Με προεκλογικό αέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο Πέραμα αλλά είδε μόνο χαμόγελα. Τα χαμόγελα των μεγαλοεργολάβων, μπροστά στα νέα τεράστια κέρδη που βγάζουν από την απλήρωτη, ανασφαλή και επικίνδυνη εργασία μας. Δεν είδε τα πρόσωπα των δικών μας οικογενειών που αγωνιούν αν θα επιστρέψουμε ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι μας».
Σταθερά αυξητικός ο ρυθμός των θανάτων
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου της ΟΣΕΤΕΕ πριν από περίπου ένα μήνα, μόνο φέτος πριν καλά – καλά εκπνεύσει ο τέταρτος μήνας του έτους οι νεκροί εν ώρα εργασίας είχαν ήδη φτάσει τους 57, ενώ σήμερα μόλις ένα μήνα αργότερα ο τραγικός απολογισμός έχει φτάσει στους 71!
Η εκτόξευση του αριθμού των θυμάτων φαίνεται ξεκάθαρα και από τα στοιχεία των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές:
- Το 2018 έχασαν τη ζωή τους πάνω στη δουλειά 46 άτομα.
- Το 2019 εν ώρα εργασίας πέθαναν ή σκοτώθηκαν 51.
- Το 2020 ο αριθμός των θυμάτων ήταν 41.
- Το 2021 οι νεκροί εργαζόμενοι ήταν 31.
- Το 2022 ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 104!
Την ίδια στιγμή συγκεχυμένη παραμένει η εικόνα και για όσους εργαζομένους τραυματίζονται σοβαρά και στη συνέχεια δεν μπορούν να εργαστούν. Σύμφωνα με τον κ. Στοϊμενίδη, «μετά τα εργατικά δυστυχήματα, υπάρχουν δεκάδες νοσηλείες σε ΜΕΘ και εκατοντάδες σε Κέντρα Αποκατάστασης, αλλά δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός παρακολούθησης της πορείας της υγείας αυτών των ανθρώπων. Οι 104 νεκροί του 2022 είναι ένας υψηλός αριθμός, αλλά μάλλον χαμηλός σε σχέση με την πραγματικότητα».
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr