fbpx
5.9 C
Serres
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Δυσεύρετοι οι εργαζόμενοι με κατάλληλες δεξιότητες

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Δυσεύρετοι οι εργαζόμενοι με κατάλληλες δεξιότητες

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Δυσεύρετοι οι εργαζόμενοι με κατάλληλες δεξιότητες

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις διατήρησαν ή αύξησαν το προσωπικό τους το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η πλειοψηφία των επιχειρήσεων διακατέχεται  από έντονο προβληματισμό σχετικά με τις δυνατότητες ανεύρεσης προσωπικού με τις δεξιότητες που αναζητούν. Μόλις το 3% δήλωσε ότι βρήκε με ευκολία τις δεξιότητες που αναζητούσε, το 30% απάντησε ότι κάλυψαν τις ανάγκες τους αλλά όχι στον βαθμό που θα ήθελαν, το 39% αναφέρει ότι ακόμη αναζητά υπάλληλο με τις δεξιότητες που θέλει ενώ το 17,2% δηλώνει ότι ο βαθμός δυσκολίας στην ανεύρεση των εργαζόμενων που αναζητά είναι τόσο μεγάλος που προβλέπει ότι δεν θα καλύψουν τις ανάγκες τους.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα και δημοσιοποίησε σήμερα τα πρώτα συμπεράσματά της η πρόεδρος του επιμελητηρίου, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών.

Η κυρία Εφραίμογλου υπογράμμισε ότι η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων είναι ένα κοινό πρόβλημα, σοβαρότερο στις επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 250.000 ευρώ και τα επαγγέλματα που εμφανίζονται να «λείπουν» από την αγορά είναι αυτά των μηχανικών, των οικονομικών και τεχνικών κλάδων και της πληροφορικής. Πάντως, όπως συμπλήρωσε η ίδια, οι ανάγκες της αγοράς ποικίλουν και είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι «τα τελευταία χρόνια πιστοποιήσαμε συλλέκτες αυτοφυών μανιταριών στην Ήπειρο, γιατί για τον συγκεκριμένο τόπο αυτό είναι σημαντικό θέμα».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Δυσεύρετοι οι εργαζόμενοι με κατάλληλες δεξιότητες

Αποτέλεσμα της κατάστασης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν είναι ότι το 80% των επιχειρήσεων εκτιμά ως αναγκαία την κατάρτιση και επανακατάρτιση αλλά μόνο το 3% το κάνει εσωτερικά και η πλειοψηφία ζητάει αυτή την διαδικασία να την αναλάβει το κράτος ενώ έξι στις δέκα επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς.

Επιπλέον, η πανδημία δημιούργησε μια νέα τάση στην αγορά εργασίας, αυτή της τηλεργασίας η οποία ήρθε για να μείνει καθώς μόλις το 32,5% δήλωσε ότι δεν έκανε αλλαγές σε αυτό το θέμα ενώ όσοι υιοθέτησαν την τηλεργασία δηλώνουν ότι διατηρούν αυτή την ευελιξία.

Τέλος σε ό,τι αφορά στην συμπερίληψη, όπως σημείωσε η πρόεδρος, μελέτες δείχνουν ότι η νεοφυης επιχειρηματικότητας είναι πιο δεκτική σε προσαρμογές.

Η κυρία Εφραίμογλου σημείωσε ότι χρειάζεται να επαναρυθμιστεί ο θεσμός της μαθητείας και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αναθεωρηθούν τα προγράμματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε αυτό το πλαίσιο το ΕΒΕΑ, αλλά και άλλοι φορείς, έχουν σημαντικό ρόλο καθώς προωθούν νέα προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Δυσεύρετοι οι εργαζόμενοι με κατάλληλες δεξιότητες

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται τον προβληματισμό των επιχειρήσεων και ότι υπάρχουν ελλείψεις σε επαγγέλματα γιαυτό και, όπως υπογράμμισε, ενισχύεται ο θεσμός της μαθητείας και έχουν δεσμευτεί πολύ σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ ανασχεδιάζονται τα προγραμμάτων σπουδών

Τέλος η Ρεβέκκα Πιτσίκα πρόεδρος και η CEO της εταιρίας People For Business ανέφερε ως παράδειγμα , στην τοποθέτησή της ότι ζουμε σε μια τεράστια τεχνολογική αλλαγή και σε εποχή μετασχηματισμών στην εργασίας, πως το 67% της αυτοκινητοβιομηχανίας θα χρειάζεται τα επόμενα χρόνια τεχνικούς για 3D εκτυπώσεις ή ειδικότητες τεχνικής νοημοσύνης ενώ συμβαίνουν αλλαγές και στην ίδια την εργασία καθώς πριν μερικά χρόνια ένας γεωπόνος απασχολούνταν 100% στο πεδίο και τώρα αναλύει δεδομένα και απασχολείται στο πεδίο το 50% του χρόνου του.

Είναι πρόδηλες δηλαδή ο μετασχηματισμός της εργασίας και απαραίτητος ο εμπλουτισμός της εκπαίδευσης και η δια βίου μάθηση.

Επιπλέον, οι νεωτερες γενιές εργαζόμενων έχουν και άλλα χαρακτηριστικά δηλαδή τους απασχολεί πιο σύνθετα το σύστημα αμοιβών παροχών και εξέλιξης. Δηλαδή δεν διαλέγουν τον υψηλότερο μισθό  αλλά διαλέγουν την αρμονία μεταξύ προσωπικής και εργασιακής ζωής, τις δυνατότητες προσωπικής βελτίωσης, τους ενδιαφέρει ο σκοπός της επιχείρησης

«Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να απασχολούν τις εταιρείες όταν θέλουν να προσελκύσουν ένα ταλέντο. Αλλά και να το κρατήσουν» όπως σημείωσε.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -