fbpx
6 C
Serres
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήLIFEΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Καμπανάκι κινδύνου από τους γιατρούς για μακροχρόνιες επιπτώσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Καμπανάκι κινδύνου από τους γιατρούς για μακροχρόνιες επιπτώσεις

Η έξοδος των πρώτων  ασθενών με τη πανδημική νόσο Covid-19  έπειτα από πολλές ημέρες – ακόμη και εβδομάδες – νοσηλείας στην εντατική και σε κοινούς θαλάμους, αποτέλεσαν στιγμές γιορτής και ανακούφισης στα νοσοκομεία παγκοσμίως. Σχετικά βίντεο έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας συγκίνηση και ελπίδα ότι ο νέος «εχθρός» δεν είναι ανίκητος.

Μήνες μετά, οι γιατροί παγκοσμίως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως προκύπτει  η ανάρρωση είναι ο πρώτος σκόπελος που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς, με τον δρόμο της αποκατάστασης να παραμένει για κάποιους μακρύς. Αναπνευστικά προβλήματα, πιθανή εμφάνιση διαβήτη, επιπτώσεις στα νεφρά, νευρολογικά προβλήματα… ακόμη και παραληρητικά επεισόδια που οδηγούν σε νοητική έκπτωση είναι οι επιπτώσεις της νόσου που έχουν προς το παρόν καταγραφεί.

Την επισήμανση αυτή έκανε πρόσφατα και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο (NHS) «υπολογίζει ότι από τους νοσηλευθέντες ασθενείς Covid-19, ίσως το 45% να χρειαστεί συνεχή ιατρική περίθαλψη, το 4% να χρειαστεί αποκατάσταση και το 1% να χρειαστεί μόνιμη φροντίδα».

Και πρόσθεσε ότι οι αναδυόμενες μακροπρόθεσμες επιπλοκές του Covid-19 ανησυχούν ιδιαίτερα κλινικούς και ερευνητές, προειδοποιώντας ότι «εάν δεν προσέξουμε, η ιατρική αβεβαιότητα και η αδιαφορία για την ψυχική υγεία των πρώην ασθενών Covid-19 θα επιβαρύνουν εκ νέου τα συστήματα υγείας».

Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος-φυματιολόγος, επιμελήτρια Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», ο νέος κορωνοϊός φαίνεται να αφήνει το… αποτύπωμά του στους ασθενείς καιρό μετά την ανάρρωση. «Σε ό,τι αφορά τους πνεύμονες, έχει παρατηρηθεί πιθανή  εμφάνιση ινωτικών στοιχείων, που είναι ικανά να δημιουργήσουν  μεγαλύτερη σκληρότητα στον πνεύμονα. Γίνεται, δηλαδή,  πιο άκαμπτος, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να πάρει αναπνοή ο ασθενής στη μετέπειτα πορεία».

Η ΔΡΑΣΗ «ATHLOS». Υπό τα δεδομένα αυτά η δράση «ATHLOS» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Εργαστηρίου Φυσιολογίας της Ασκησης και της Αποκατάστασης, για την παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί και ανάρρωσαν από τον νέο κορωνοϊό, δίνει απάντηση στο υπαρκτό αυτό πρόβλημα δημόσιας υγείας με στόχο τη βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητάς τους αλλά και της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. Οπως δηλώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνη του προγράμματος, Ελένη Κορτιάνου, μέσω της δράσης αυτής που γίνεται διαδικτυακά έχουν λάβει υποστήριξη 35 ασθενείς – στην πλειονότητά τους έχουν νοσηλευτεί σε θαλάμους κατά μέσο όρο 20 ημέρες, ενώ εφτά έλαβαν εξιτήριο από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Αρχικά αξιολογούμε τη φυσική τους κατάσταση με την εφαρμογή ειδικών τεστ και έπειτα εντάσσονται σε πρόγραμμα άσκησης. Οι περισσότεροι εμφανίζουν υψηλότερη κόπωση λόγω μειωμένης αναπνευστικής ικανότητας, διαπιστώνουμε όμως ότι  μετά από 1,5 μήνα αποκαθίστανται πλήρως», προσθέτει η ίδια.

Εντούτοις, από το πρόγραμμα αποκλείονται  ασθενείς άνω των 65 ετών, δεδομένου ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, παρότι είναι πιθανόν να είναι πιο ευάλωτοι στις χρόνιες επιπλοκές της νόσου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δράση «ATHLOS» γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), προσφέροντας υπηρεσίες σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείων Ιωαννίνων, στον «Ευαγγελισμό» και τη «Σωτηρία».

ΠΗΓΗtanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -