fbpx
9.3 C
Serres
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΑΚΕΔΟΝΙΑΥΠΑΙΘΡΟΣ: Έλλειψη εργατών και «ελληνοποιήσεις» απειλούν τη φασολοπαραγωγή Πρεσπών

ΥΠΑΙΘΡΟΣ: Έλλειψη εργατών και «ελληνοποιήσεις» απειλούν τη φασολοπαραγωγή Πρεσπών

ΥΠΑΙΘΡΟΣ: Έλλειψη εργατών και «ελληνοποιήσεις» απειλούν τη φασολοπαραγωγή Πρεσπών

Καλή χρονιά σε επίπεδο παραγωγής είναι η φετινή για τα φασόλια της Πρέσπας, που κινδυνεύουν ωστόσο να μείνουν στα χωράφια λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού στη μετακίνηση εργατών γης από γειτονικές χώρες. Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» Κώστας Ναλμπαντίδης, η έξαρση του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων» απειλεί τη βιωσιμότητα των φασολοπαραγωγών της περιοχής.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

«Καθημερινά δεν περνάνε πάνω από 40 άτομα από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, και ήδη βρισκόμαστε πίσω κατά 15 ημέρες στις εργασίες πριν από τη συγκομιδή, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του Οκτώβρη», σημείωσε ο κ. Ναλμπαντίδης, επισημαίνοντας πως «αν δεν δοθεί άμεσα λύση, η παραγωγή θα μείνει στα χωράφια».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των «ελληνοποιήσεων» τόνισε πως «εάν δεν μπει φρένο, τότε το λουκέτο στον συνεταιρισμό θα είναι αναπόφευκτο» καθώς «ιδίως στο χύμα φασόλι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί και να γίνεται σωστός και συνεχής έλεγχος «ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να μην πληρώνουν για ελληνικό το φασόλι Κίνας και Πολωνίας, που είναι σαφώς ποιοτικά υποδεέστερο προϊόν».

Πάγια πρόταση του συνεταιρισμού, επανάλαβε ο πρόεδρος του «Πελεκάνου», παραμένει η λειτουργία του ηλεκτρονικού τιμολογίου από την Πολιτεία, «έτσι ώστε να επιτευχθεί ο έλεγχος των μεσαζόντων που αισχροκερδούν επαίσχυντα εις βάρος των παραγωγών». Πάντως, για την αποφυγή παραπλάνησης, ο κ. Ναλμπαντίδης υπενθύμισε ότι «τα φασόλια Πρεσπών “πέφτουν” στην ελληνική αγορά από το τέλος Οκτωβρίου και όχι νωρίτερα» και «ο καταναλωτής που θα δει φασόλια Πρεσπών νωρίτερα, να είναι σίγουρος ότι δεν είναι αυθεντικά, αλλά μαϊμού».

Ικανοποιητική η φετινή παραγωγή – Πρόβλημα με τις εξαγωγές λόγω τιμών

Η φετινή παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Ναλμπαντίδη, είναι ικανοποιητική, με τους 27 φασολοπαραγωγούς του «Πελεκάνου», που καλλιεργούν 2500 στρέμματα, να εκτιμούν πως θα φτάσει τους 700 τόνους γίγαντες και πλακέ. «Το εμπορεύσιμο προϊόν, ωστόσο, υπολογίζεται σε περίπου 500 τόνους, λόγω της φύρας 20%-30% που έχουμε κάθε χρόνο», εξήγησε ο πρόεδρος του «Πελεκάνου», διαβεβαιώνοντας ότι οι αγρότες- μέλη του συνεταιρισμού ακολουθούν τις αρχές τις ολοκληρωμένης διαχείρισης, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές παραλαμβάνουν προϊόν απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Αναφορικά με τη διάθεση του προϊόντος, ποσοστό 80% διοχετεύεται στην αγορά της Αττικής και το υπόλοιπο 20% κατευθύνεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, ενώ μόνο μια μικρή ποσότητα εξάγεται σε ΗΠΑ και Γερμανία. Οι παραγωγοί του «Πελεκάνου» πωλούν στην τιμή των 3 ευρώ/κιλό «τη στιγμή που το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται στα 2-2,20 ευρώ/κιλό», σύμφωνα με τον κ. Ναλμπαντίδη.

Για τις εξαγωγικές επιδόσεις του «Πελεκάνου», ο κ. Ναλμπαντίδης επισήμανε ότι «η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί μεν μονόδρομο, αλλά συνεπεία και των ελληνοποιήσεων, που αποτελούν μάστιγα, οι προσπάθειές δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα».

Υπενθύμισε ότι ο συνεταιρισμός έχει επιχειρήσει άνοιγμα σε διάφορες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στη Σαουδική Αραβία, «αλλά πάντα σκοντάφτουμε στην τιμή».

Πάντως, προκειμένου να προφυλάξει την καλλιέργεια, αλλά και να αυξήσει τη διαπραγματευτική του δύναμη, προσφέροντας τις ποσότητες που ζητούν μεγάλες «αλυσίδες» εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, σε τιμή συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές, ο «Πελεκάνος» εξετάζει τρόπους για την είσοδο στον συνεταιρισμό και άλλων παραγωγών με την καταβολή μικρότερης μερίδας (ήτοι ποσού συμμετοχής στον συνεταιρισμό).

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και στη βάση των κυβερνητικών εξαγγελιών για στήριξη των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, ο κ. Ναλμπαντίδης επισήμανε ότι «μόνο με την παροχή κινήτρων εκ μέρους της Πολιτείας θα πειστούν και θα συνεταιριστούν οι παραγωγοί». Συνολικά, στην ακριτική περιοχή 300 οικογένειες δουλεύουν σε 10.000 στρέμματα και ήδη, σύμφωνα με τον κ. Ναλμπαντίδη, «αρκετοί παραγωγοί βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο εισόδου τους στον “Πελεκάνο”, εάν υπάρξουν κίνητρα».

Έλενα Αλεξιάδου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -