fbpx
8.2 C
Serres
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΕΡΡΕΣ: Τα νεοελληνικά τοπωνύμια στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

ΣΕΡΡΕΣ: Τα νεοελληνικά τοπωνύμια στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

ΣΕΡΡΕΣ: Τα νεοελληνικά τοπωνύμια στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

«Η έρευνα των νεοελληνικών τοπωνυμίων» είναι το θέμα του 13ου μαθήματος Κλασσικής Παιδείας, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Νικ. Νικολάου 20, Σέρρες), με εισηγητή τον φιλόλογο, Νικόλαο Ταχινοζλή.

Σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

Ο γερμανός ιστορικός  J. Ph. Fallmerayer (1790-1861) διατύπωσε το 1830 στο έργο του «Ιστορία της χερσονήσου της Πελοποννήσου κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους» την άποψη πως το γένος των Ελλήνων εξέλιπε από την Ευρώπη και πως ούτε μία σταγόνα γνησίου και ανοθεύτου ελληνικού αίματος κυλάει στις φλέβες του χριστιανικού πληθυσμού της σημερινής Ελλάδας, αλλά πως είναι πιο πολύ απόγονοι Σλάβων και Αλβανών. Η προκλητική αυτή θέση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ελλήνων και Φιλελλήνων επιστημόνων και αποτέλεσε σημαντική ώθηση για τη συστηματική ενασχόληση στη χώρα μας με τα τοπωνύμια και ανθρωπωνύμια και την ανάπτυξη του κλάδου της Γλωσσολογίας  που ονομάζεται Ονομαστική ή Ονοματολογία. Η ερμηνεία τους υπήρξε αντικείμενο των επιστημονικών ενδιαφερόντων των μεγάλων μας γλωσσολόγων, όπως  ο Γ. Χατζηδάκις, ο Κων. Άμαντος, ο Δημ. Γεωργακάς, ο Νικ. Ανδριώτης. Το δίτομο έργο του Χαρ. Συμεωνίδη (2010) «Ετυμολογικό λεξικό των νεοελληνικών οικωνυμίων» με 18.368 λήμματα αποτελεί σήμερα την πλέον συστηματική εργασία σ’ αυτόν τον τομέα, σε τοπικό επίπεδο ξεχωρίζει η «Ονομάτων επίσκεψις» νομού Ιωαννίνων» του Κ. Οικονόμου (2018) με περισσότερα από 35.000 λήμματα  Επιχειρείται μια αναδρομή της μέχρι σήμερα έρευνας και επισημαίνονται ελλείψεις και αδυναμίες.  

ΣΕΡΡΕΣ: Τα νεοελληνικά τοπωνύμια στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

Ο ομιλητής σπούδασε κλασσική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και τη Γερμανία, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (1983). Αντικείμενο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων από το 1986 είναι η έρευνα των νεοελληνικών ανθρωπωνυμίων. Έχει δημοσιεύσει εργασίες ονοματολογικού περιεχομένου σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά, τα τελευταία χρόνια κυρίως στα Σερραϊκά Σύμμεικτα. Στην διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (2005) με τίτλο «Μορφές του Κωνσταντίνος: 19ος αι.-1913» θεωρεί ένα πλήθος βαφτιστικών και επωνύμων μορφές της καθημερινής επικοινωνίας του ονόματος του ιδρυτή της Κωνσταντινουπόλεως. Στην επέτειο των εκατό χρόνων από την Απελευθέρωση δημοσίευσε τις «Σερραϊκές οικογένειες: 19ος αιώνας-1913», υπό έκδοση  βρίσκεται η εργασία του με τίτλο «Τα ονόματα των Νταρνακοχωριτών: 19ος αιώνας-1913».

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20

ΣΕΡΡΕΣ: Τα νεοελληνικά τοπωνύμια στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες: 

-Μαθήματα Κλασσικής παιδείας

https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

-Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών:

https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/

-Ανδρονίδης Θεολόγος:

https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

http://t-logo.blogspot.com

Τα μαθήματα θα μεταδίδονται τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά.

Χορηγοί: 

-η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση) 

-η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ, 

-ο ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α 

-και η Συνεταιριστική Τράπεζα

Υ.Γ. Καλό είναι για την υγειονομική σας προστασία να φοράτε μάσκα

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -