fbpx
10.2 C
Serres
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήSTORIES«Έξυπνη Μεταποίηση» για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας (της Θέμιδος Ευτυχίδου)

«Έξυπνη Μεταποίηση» για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας (της Θέμιδος Ευτυχίδου)

«Έξυπνη Μεταποίηση» για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας (της Θέμιδος Ευτυχίδου)

‘Ανοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0. «Έξυπνη Μεταποίηση».

Η δράση αφορά στην οικονομική υποστήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού και εν γένει βιομηχανικού κλάδου με σκοπό να προχωρήσουν σε επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των παραγωγικών και λειτουργικών τους δραστηριοτήτων. Υλοποιείται από τρεις φορείς υλοποίησης, την γενική γραμματεία Βιομηχανίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να έχουν προϋπολογισμό από 250.000 ευρώ έως 6.000.000 ευρώ, και οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:

– Μηχανολογικός εξοπλισμός (έως 100% το μέγιστο επιλέξιμο στον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό του έργου)

– Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος για τη λειτουργία της επιχείρησης (έως 20%)

– Ειδικές εγκαταστάσεις κτιριακών (για εγκαταστάσεις που θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό (έως 40%)

– Δαπάνες εργαστηριακού εξοπλισμού (έως 30%)

– Δαπάνες λογισμικού και εξοπλισμού πληροφορικής (έως 20%)

– Δαπάνες συμβουλευτικών υπηρεσιών – μελετών για την υποστήριξη, καθοδήγηση και προσαρμογή της επιχείρησης στις απαιτήσεις της Βιομηχανίας 4.0 για τη βελτίωση της οργάνωσης και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, στην υποστήριξη καινοτομικής και τεχνολογικής επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας (έως 10%)

– Training. Προσαρμογή Εργατικού Δυναμικού (Upskilling and reskilling) άμεσα σχετιζόμενη με το επενδυτικό σχέδιο (έως 10%).

Επιλέξιμες είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις που μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις και νέες επιχειρήσεις που μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 δεν έχουν κλεισμένες δύο διαχειριστικές χρήσεις (πρέπει να έχουν ιδρυθεί πριν την ημερομηνία της δημοσίευσης της Πρόσκλησης) και χρησιμοποιούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα (βιβλία Β΄ ή Γ’ κατηγορίας).

Δικαιούχοι είναι όλοι οι τύποι νομικής μορφής και οι ατομικές επιχειρήσεις.

Η δράση «Έξυπνη Μεταποίηση», αποτελεί μία εμβληματική δράση, που θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ελληνική επιχειρηματικότητα, υποστηρίζοντας τη μετάβαση των ΜμΕ σε μία νέα ψηφιακή και πράσινη εποχή, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ανάλυση δεδομένων, οι αυτοματισμοί, η ρομποτική, οι τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης, κ.ά., θα βρίσκονται στον πυρήνα των παραγωγικών και λειτουργικών τους μοντέλων.

Σε μία επιχείρηση «έξυπνης μεταποίησης», συνεχίζει η ίδια, η παραγωγικότητα βελτιώνεται συνεχώς. Εάν, για παράδειγμα, ένα μηχάνημα επιβραδύνει την παραγωγή, η ανάλυση δεδομένων θα το επισημάνει και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα δράσουν για την επίλυση του ζητήματος.

Όσον αφορά στην αποδοτικότητα και στην εξοικονόμηση, μπορούν να προέρθουν από τη μείωση του χρόνου διακοπής της παραγωγής. Τα σύγχρονα μηχανήματα είναι συχνά εξοπλισμένα με αισθητήρες/σένσορες και διαγνωστικές λειτουργίες, ώστε να ειδοποιούν τους χειριστές για τυχόν προβλήματα.

Η «προγνωστική τεχνητή νοημοσύνη» επισημάνει προβλήματα πριν εμφανιστούν και λαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό του οικονομικού κόστους.

Παράλληλα, με τη χρήση προηγμένων μοντέλων και προσομοιώσεων (data analytics) για τον προγραμματισμό της παραγωγής και των αποθεμάτων μειώνεται και ο χρόνος αλλαγής γραμμών παραγωγής. Μείωση του κόστους, καθώς και υψηλότερη ποιότητα επιτυγχάνεται και με την εισαγωγή ρομποτικών συστημάτων στην παραγωγή, τις εργασίες εφοδιασμού καθώς και με την παροχή οδηγιών για εργασίες συναρμολόγησης/ συντήρησης μέσα από επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality).

Φυσικά, η αποτελεσματικότερη λειτουργία μίας επιχείρησης συμπεριλαμβάνει και τεχνολογίες αυτοματοποίησης, ενώ απαιτεί και την αλληλεπίδραση, και συνεργασία, ανθρώπου – μηχανής. Έτσι, οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας του προσωπικού, μειώνουν την κόπωση και επιτρέποντας την ενασχόληση με περισσότερο παραγωγικές – και δημιουργικές – διαδικασίες. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και τραυματισμών.

Πρόσθετα, παραδείγματα έξυπνης μεταποίησης είναι η χρήση συστημάτων αυτόματης διακίνησης υλικών, εφαρμογών Logistics και διαχείρισης αποθηκών μέσω αυτόνομων περονοφόρων οχημάτων και συστημάτων (Automated Guided Vehicles – AGV), που σταδιακά χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στην χώρα μας.

‘Αλλο παράδειγμα αποτελούν τα ρομποτικά κελιά εγκιβωτισμού και παλετοποίησης, τα οποία απευθύνονται σε κρίσιμους κλάδους του βιομηχανικού μας οικοσυστήματος, όπως είναι τα τρόφιμα, φαρμακευτικά, χημικά, και τα πλαστικά.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί πια αναγκαιότητα και τα εργαλεία που προσφέρει η Βιομηχανία 4.0. είναι δοκιμασμένα και με εγνωσμένα οφέλη που δεν πρέπει να παραβλέπουμε μπροστά στην επιφυλακτικότητα της αλλαγής. Οι τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις είναι ταχείες και συνεχώς μεταβαλλόμενες, και παρά το οικονομικό κόστος που ενέχει – όπως και κάθε επένδυση -, τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει είναι καθοριστικά για την βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα, αλλά και ανθεκτικότητα μίας επιχείρησης.

Ευελπιστούμε πως η δράση της «Έξυπνης Μεταποίησης» θα συνεισφέρει σημαντικά στην μετάβαση και προσαρμογή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις επιταγές του Industry 4.0., και θα καταφέρει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, να δημιουργήσει θέσεις εργασίες, αλλά και να συμβάλλει στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ελληνικής μεταποίησης.

*Η Θέμις Ευτυχίδου είναι γενική γραμματέας Βιομηχανίας

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -