ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Ένα σποτ που πρέπει να δούμε όλοι (ΒΙΝΤΕΟ)
Το έργο “Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας”, παρουσιάζει το νέο του σποτ το οποίο απευθύνεται σε δημοσιογράφους, ανθρώπους των ΜΜΕ και παραγωγούς περιεχομένου. Αλλά και στο ευρύ κοινό, καθώς μέσα από τέτοιες καμπάνιες, μπορεί να δει πώς διαμορφώνονται τα πράγματα “πίσω από τις γραμμές”.
Με σύνθημα “Τυπώνουμε την είδηση, όχι το στίγμα” και με τη μορφή animation, το νέο σποτ της δράσης παρουσιάζει έναν δημοσιογράφο ο οποίος στην προσπάθειά του να καλύψει ένα θέμα ψυχικής υγείας που δεν είναι και τόσο καλά πλαισιωμένο, βρίσκεται μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη η οποία του υπενθυμίζει μερικές βασικές αρχές του αντιστιγματιστικού λόγου:
“Πριν τη δημοσίευση θυμήσου:
– Μη συσχετίζεις την ψυχική υγεία με βίαιες και εγκληματικές συμπεριφορές.
– Μη χαρακτηρίζεις καταστάσεις και γεγονότα με ψυχιατρικούς όρους.
– Δείξε σεβασμό στον άνθρωπο και την ιστορία του”.
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Ένα σποτ που πρέπει να δούμε όλοι (ΒΙΝΤΕΟ)
Το σποτ, το οποίο ήδη “τρέχει” σε καμπάνια στο Facebook, ήταν μια εσωτερική παραγωγή της ομάδας έργου του “Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας” και το animation επιμελήθηκε η βραβευμένη animator Δάφνη Ξουράφη (δημιουργός του “Mine” που διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό Cannes – World Film Festival).
Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τη σημαντική δράση, το “στίγμα ψυχικής υγείας επηρεάζει αρνητικά εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Τους αποτρέπει από το να ζητήσουν την ενδεδειγμένη βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας και τους περιθωριοποιεί μέσα από προκαταλήψεις και παρωχημένα στερεότυπα για την ψυχική υγεία.
Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής ενώ, ειδικά στην Ελλάδα, σχεδόν ένα στα δύο άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη δεν αναζητούν την ενδεδειγμένη στήριξη υπό τον φόβο του στίγματος.
Μια πολύ σημαντική έκφανση του στίγματος ψυχικής υγείας εντοπίζεται στο λόγο που χρησιμοποιείται στα ΜΜΕ και τα δημόσια έγγραφα”.
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Ένα σποτ που πρέπει να δούμε όλοι (ΒΙΝΤΕΟ)
Στα παραπάνω να προσθέσουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προειδοποιήσει για μια νέα “πανδημία” ψυχικής υγείας, μετά τον covid, καλώντας τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν το έργο τους προκειμένου να υιοθετήσουν πολιτικές ψυχικής υγείας ικανές να έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση, καίριο ρόλο παίζουν φυσικά τα ΜΜΕ και το έργο που επιτελούν (ή δεν επιτελούν). Ενδεικτικά, σύμφωνα με την έρευνα “Headway 2023 – Mental Health Index” η οποία δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2021, 84 εκατ. πολίτες της ΕΕ νόσησαν από κάποια ψυχική διαταραχή και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το νούμερο θα αυξηθεί αρκετά, καθώς η πανδημία έχει οξύνει το πρόβλημα της ψυχικής υγείας.
Για περισσότερες πληροφορίες για την καταπολέμηση του στίγματος ψυχικής υγείας και το έργο “Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας”, επισκεφθείτε το svinoumetostigma.gr.
Το έργο “Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος και εταίρους το Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και την Εταιρία Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα.
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Ένα σποτ που πρέπει να δούμε όλοι (ΒΙΝΤΕΟ)
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Περισσότερες πληροφορίες: activecitizensfund.gr
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr