fbpx
15.9 C
Serres
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην ομιλία του στη Βουλή για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κώστας Μπούμπας ανέφερε:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανάπτυξη, αν το δούμε ετυμολογικά, από το ανά και πτύσσω, που σημαίνει διπλώνω, άρα ανάπτυξη με βάση την ετυμολογία της λέξης σημαίνει ξεδιπλώνω. Άρα εμείς πρέπει να ξεδιπλώσουμε, αν θέλουμε να έχουμε μια ουσιαστική ανάπτυξη, για τα επόμενα χρόνια. Γιατί το λάθος που γίνεται στην Ελλάδα και στην παρούσα Κυβέρνηση είναι ότι άλλο είναι η οικονομική μεγέθυνση και άλλο η οικονομική ανάπτυξη. Είναι διαφορετικές οι έννοιες.

Η οικονομική μεγέθυνση μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα. Η οικονομική ανάπτυξη θέλει το χρόνο της. Αν πάμε ιστορικά να αναγάγουμε την ανάπτυξη, και οι δύο θεωρίες, δηλαδή και η νεοκλασική θεωρία αλλά και η μαρξιστική θεωρία, απέτυχαν. Γιατί απέτυχαν; Η πρώτη ήθελε τον άνθρωπο να παράγει εξατομικευμένα με απώτερο σκοπό να αυξηθεί το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Η μαρξιστική τον ήθελε να είναι σε ομάδες. Γιατί αποτύχανε; Διότι η μία άφηνε εντελώς άναρχα την παραγωγή και η άλλη έβαζε αυστηρούς όρους στον έλεγχο, όπου δεν μπορούσε να γίνει το προϊόν ανταγωνιστικό.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο (ΒΙΝΤΕΟ) 

Άρα, λοιπόν, η έννοια της ανάπτυξης κατά τους επιστημονικούς όρους, αν τους μελετήσουμε, εννοιολογικά έχει αλλάξει. Πρέπει να πορευτούμε διαφορετικά. Αλλά όσα νομοσχέδια και αν φέρετε, αν δεν πάμε σε μία ορθή, λελογισμένη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, το αποτέλεσμα δεν θα έχει επιτυχία, διότι όλα έχουν έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα στον τομέα της ανάπτυξης.

Κάποτε ο Έσεν έλεγε ότι, για να βγει ένα πουλάκι από το αυγό, πρέπει να σπάσει το αυγό. Το αυγό είναι ο κόσμος του. Άρα, λοιπόν, για να γεννηθεί κάποιος, πρέπει να σπάσει, να καταστρέψει δηλαδή τον κόσμο του. Ποιος είναι ο κόσμος; Είναι η παλιά ιδεολογική έννοια στην Ελλάδα; Η γραφειοκρατία; Είναι οι πεπαλαιωμένες αντιλήψεις; Είναι, αν θέλετε, αυτές οι αντιπαραθέσεις, οι κοινωνικές αντιξοότητες που αναπτύσσονται; Άρα, λοιπόν, αυτά πρέπει να τα σπάσουμε.

Πώς πρέπει να πορευτούμε; Απλά πράγματα. Ένας προπονητής βλέπει το έμψυχο δυναμικό του, εντοπίζει τα λάθη, τις αδυναμίες και τα προτερήματα του. Ποιο είναι το προτέρημα, μιας και είναι εδώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης; Είναι ο πρωτογενής τομέας. Τι λέμε εμείς στην Ελληνική Λύση; Πορευόμεθα με πυρήνα τον πρωτογενή τομέα.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο (ΒΙΝΤΕΟ) 

Να δούμε, λοιπόν, τώρα τι σημαίνει ΕΣΠΑ. Παλιά η έννοια του όρου ήταν Εθνικό Σχέδιο Πλαισίου Ανάπτυξης. Τώρα έχει αλλάξει. Είναι Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Και μόνο η λέξη περιφέρεια σημαίνει ότι ενδυναμώνουμε τους δορυφόρους νομοτελειακά, για να λειτουργήσει ο πυρήνας. Χωρίς τη μαγνητική επιρροή της Σελήνης, δεν λειτουργεί ο πλανήτης μας, η Γη, σε τροχιά και βαρύτητα. Πώς θα γίνει αυτό; Λέτε για νεοφυείς επιχειρήσεις. Το να δίνεις 45 ή 50 ή 55 εκατομμύρια στους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι σαράντα ενός ετών, για να επενδύσουν στην ύπαιθρο και να μειωθεί το φαινόμενο της αστυφιλίας, από μόνο του δεν λέει κάτι.

Άρα, λοιπόν, εδώ πρέπει να δούμε τι έχουμε και τι πρέπει να αλλάξουμε. Πρέπει τάχιστα η Κυβέρνηση να πάει να εκμεταλλευθεί κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα και να βάλει σε συνδεδεμένες καλλιέργειες, όπως είναι ο αραβόσιτος. Σε λίγο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, διότι η Βουλγαρία προφασίζεται πολλά και δεν μας αφήνει να εισάγουμε αραβόσιτο για ζωοτροφές. Το βρίσκουμε μπροστά μας.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο (ΒΙΝΤΕΟ) 

Εγώ θα περίμενα σήμερα κάτι, που το ξέρει ο κ. Στύλιος. Με βάση το Εθνικό Σχέδιο Πλαισίου Ανάπτυξης, το περιβόητο ΕΣΠΑ, κύριε Υπουργέ, η επένδυση γίνεται στη λεγόμενη αγροδιατροφή: από το αγρόκτημα στο πιάτο. Τι διαβάζω, λοιπόν, από ευρωπαϊκές πηγές; Διαβάζω ότι υπάρχει το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και ότι υπάρχει η αρμόδια επιτροπή, που λέγεται Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας. Η επιτροπή αυτή συνεδρίασε τον Ιούνιο του 2021 και λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να γίνει αυτό που λέει το επιστημονικό προσωπικό, το 25% να είναι πλέον βιολογικά προϊόντα σε ένα πεδίο Γηραιάς 400 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Η οικονομική ανάπτυξη με την ευρύτερη έννοια δεν σημαίνει, για παράδειγμα -μια και είναι επί των ημερών η ενεργειακή κρίση-, ότι, αν μια χώρα πάει σε αύξηση πετρελαίου, θα κάνει αναδιάρθρωση στην παραγωγή και σύνθεση του προϊόντος. Δεν γίνεται τώρα εδώ.
Θα πρέπει, λοιπόν, για παράδειγμα, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας μέσα από την αγροδιατροφή στο τυποποιητικό στάδιο. Αυτό προβλέπεται μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα με χρονικό ορίζοντα το 2027. Πρέπει να αδράξουμε, όμως, τώρα την ευκαιρία, διότι ο χρόνος για τον αγροτοκτηνοτροφικό και τον αλιευτικό τομέα περνάει γρήγορα. Θα πρέπει να δούμε πώς πρέπει να πορευθούμε με βιολογικά προϊόντα, για να έχουμε ένα ανταγωνιστικό προϊόν, να αποσυνδεθούμε, να υπερκεράσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια. Θα είναι μύρτιλα, αρώνια, κράνα, βουβαλίσιο γάλα που έχουμε και στο Νομό Σερρών, ή γαϊδουρινό γάλα; Αυτές είναι καινοτόμες προσπάθειες σε νεοφυείς αγροτοκτηνοτροφικής φύσεως επιχειρήσεις.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο (ΒΙΝΤΕΟ) 

Ένα μεγάλο ζήτημα είναι το λεγόμενο κουπόνι λιπάσματος που πρέπει να κάνετε. Διότι η Ιρλανδία μελετά, ανάλογα με τον τύπο λιπάσματος και την ανάλογη καλλιέργεια, να υπάρχει ένα εκπτωτικό κουπόνι στο λίπασμα, για να συγκρατήσει τις τιμές. Η κάρτα του αγρότη. Μόνο μία τράπεζα την εκδίδει αυτή τη στιγμή. Οι τράπεζες κρατούν τις επενδύσεις των αγροτών σαν εγγυητικό κεφάλαιο. Αλλά δώστε και ένα χαμηλότοκο δάνειο. Πιέστε και τις υπόλοιπες τράπεζες να εκδώσουν επιτέλους το κουπόνι του αγρότη.

Να πάμε στους κτηνοτρόφους; Δεν φτάνει ο χρόνος. Το να επιδοτείτε τα μοσχάρια και όχι η γέννα της αγελάδας ευτυχώς δεν έχει γίνει, αλλά, κύριε Στύλιο, να το δείτε, διότι θα ανοίξει η κερκόπορτα, για να επιδοτείται κάθε εισαγωγή μόσχου από έξω, ενώ πρέπει να προστατέψουμε τις ελληνικές ράτσες.

Βέβαια για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να ξεκαθαρίσει ένα μητρώο εκεί. Δηλαδή, δεν είναι μόνο το καθαρόαιμο μητρώο αγροτών. Να δούμε και την πραγματική καλλιέργεια. Δηλώνει ο ένας των άλλων, τα στρέμματα γυρνάνε, κάνουν βόλτες, χωρίς να έχουμε, όμως, μια πραγματική καλλιέργεια του προϊόντος.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο (ΒΙΝΤΕΟ) 

Στο λίγο χρόνο, κύριε Πρόεδρε, που απομένει, θέλω να πω το εξής. Τίθεται ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα, κύριε Στύλιο, -δράττομαι της ευκαιρίας- με τους μελισσοκόμους. Γι’ αυτό έχει μερίδιο ευθύνης και ο ΣΥΡΙΖΑ, κύριοι. Διότι υπάρχει μια υπουργική απόφαση, η υπ’ αριθμόν 104/7056/2015, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και τι κάνει; Τους μελισσοκόμους στο μέτρο 11 τους πετάει απ’ έξω, τους παλιούς μελισσοκόμους, μόνο αυτούς που κάνανε αίτηση για ενιαία ενίσχυση το 2021. Διότι κάποιοι μελετητές και καθηγητές πανεπιστημιακοί λένε ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει το άρθρο 2 και το άρθρο 3 που τι λέει;

Όταν υπάρχει μια έκταση άνω του 50% που ενδείκνυται για βόσκηση και καλλιέργεια και δεν γίνεται καμμία γεωργική εκμετάλλευση, δεν θεωρούνται ενεργοί αγρότες. Προσέξτε, όμως, τώρα αυτό σημαίνει ότι οι μελισσοπαραγωγοί δεν εμφανίζονται ως ενεργοί αγρότες. Δεν εμφανίζονται ενεργά ότι ασχολούνται με την μελισσοκομία και χάνονται 22 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση για τις κυψέλες και τις παραφυάδες που είναι 26,39 ευρώ.

Δείτε το σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, μια και είστε εδώ. Ξέρετε το ελληνικό μέλι: ανθόμελο, θυμαρίσιο. Μπράβο, ο Υπουργός θα το δει. Γιατί υπάρχει αγωνία στους μελισσοκόμους να αλλάξει τώρα αυτή η τροπολογία, αυτή η υπουργική απόφαση. Αυτό λέει ο κ. Γιάννης Περουλάκης, ο κ. Γιώργος Δημόκας, που είναι καθηγητές πανεπιστημιακοί. Το έχουν εντοπίσει, κύριε Υπουργέ. Ωραία, θα το δείτε αυτό και είναι ευχάριστο, για να μπορέσουν οι μελισσοκόμοι να μην είναι αδικημένοι στον τομέα αυτό.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο (ΒΙΝΤΕΟ) 

Κλείνοντας, κάποτε ο Ντρούκερ, που είναι ένας γκουρού -από την Αυστρία- του μάνατζμεντ, έλεγε ένα σοφό ρητό. Tι έλεγε αυτός: Απώτερος σκοπός στην ανάπτυξη, δεν είναι να δούμε, λέει, τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσουμε. Πρέπει να δούμε από ποιες θα απενταχθούμε. Δηλαδή, μία επιχείρηση δεν βάζει σκοπό το πώς θα πορευθεί μόνο αναπτυξιακά, αλλά πρέπει να διώξει από μέσα της όλα τα ελλείμματα, όλη αυτή την κακοδιαχείριση, όλους αυτούς τους παράγοντες που δεν την βοηθούσαν.

Άρα, λοιπόν, για να έχουμε ανάπτυξη, πρέπει πρώτα να δούμε τι θα ξεφορτωθούμε. Όχι να βάζουμε απλά κατευθυντήριες γραμμές. Είναι σοφή αυτή η ρήση του Ντρούκερ, αυτού του Αυστριακού γκουρού στο μάνατζμεντ, που έχει φιλοσοφημένο χαρακτήρα.

Εν κατακλείδι, μέσα από αυτό το εθνικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης έπρεπε να είναι στοχευμένος περισσότερο ο πρωτογενής τομέας: αλιείς, κτηνοτρόφοι και αγρότες. Δείτε το, για να διορθώσουμε αδυναμίες και λάθη του παρελθόντος και να πορευθούμε γιατί υπάρχει και ένα άλλο πρόγραμμα, το «HORIZON EUROPE», που μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ταμιευτήρες νερού. Δείτε το και αυτό, για να εκμεταλλευτούμε το βρόχινο νερό.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -