ΑΓΡΟΤΕΣ: Βραχνάς τα παλιά δάνεια στην ΑΤΕ
Αντιμέτωποι με το παρελθόν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν λάβει δάνεια και σταμάτησαν να τα εξυπηρετούν για διάφορους λόγους.
Πιο συγκεκριμένα, πληθαίνουν οι καταγγελίες συντελεστών της αγροτικής παραγωγής ότι λαμβάνουν ειδοποίηση για άμεση εξόφληση των παλιών οφειλών τους με επιστολές ή τηλεφωνικά για δάνεια που έχουν λάβει παλιότερα. Οι παραγωγοί σε καθεστώς φόβου, όπως μας λένε, σπεύδουν να… προσαρμοστούν καταβάλλοντας όσα χρήματα μπορούν για προκαταβολή, μήπως και γλιτώσουν τις κυρώσεις. Πιο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι παραγωγοί έλαβαν δάνεια με εξασφαλίσεις και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Πρόκειται για αγρότες που έχουν λάβει είτε κάποιας μορφής καταναλωτικό δάνειο (πιστωτική κάρτα κ.λπ.), είτε επιχειρηματικό δάνειο χαμηλού ποσού πάλι χωρίς εξασφαλίσεις, επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις και φυσικά τα στεγαστικό δάνειο.
Στην περίπτωση δανείων δίχως εξασφαλίσεις, όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πόλυς Βασιλειάδης, Οικονομολόγος και Τραπεζικός Σύμβουλος, αρκετά δάνεια έχουν πουληθεί σε fund σε χαμηλή τιμή και τώρα πολλοί δανειολήπτες αγρότες καλούνται να συμμμορφωθούν κερδίζοντας διαγραφή, αλλά πληρώνοντας ένα σημαντικό ποσό. Αυτό το ποσό όταν τα δάνεια αυτά ήταν στην PQH ήταν υψηλότερο μεν για τον δανειολήπτη, αλλά κατέληγε στον κρατικό μας κορβανά. Για παράδειγμα, για ένα καταναλωτικό της τάξης των 10.000 ευρώ, σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης, από την PQH (Ειδικό Εκκαθαριστή) μπορεί να ζητούνταν από τον παραγωγό ένα ποσό της τάξης των 5.000 για να κλείσει η υπόθεση, ενώ τώρα που το δάνειο μπορεί να πήγε σε κάποιο fund, του ζητούνται 2.000-3.000 ευρώ και τα χρήματα αυτά καταλήγουν σε έναν ιδιώτη όμως.
Λύσεις ζητούν οι αγρότες
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης για τα αγροτικά δάνεια που ίσχυσε ως τις 31/12/2020 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, λίγοι αγρότες και κτηνοτρόφοι προσήλθαν για ρύθμιση, κι ενώ στην αρχή πλήρωναν μικρά ποσά κάθε μήνα, εν συνεχεία κλήθηκαν να πληρώνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά, μη μπορώντας έτσι να ανταποκριθούν.
Στη Βουλή το θέμα, αναρμόδιος δηλώνει ο Βορίδης που έχει όμως εξαγγείλει ρύθμιση για συνεταιρισμούς
Το ζήτημα του… βρόχου των αγροτικών δανείων που απειλεί να εξελιχθεί σε κοινωνικό πρόβλημα στην ύπαιθρο πήγαν πρόσφατα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους, επισημαίνοντας ότι από την 7η Ιουνίου 2019 με το ΦΕΚ 2197 για τον αγροτικό τομέα έχει δημιουργηθεί το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ). Ωστόσο αυτό δεν έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο την στιγμή που το έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας. Μετά από 13 ολόκληρους μήνες από την σύστασή του και ακόμα δεν έχει χορηγηθεί ούτε ένα ευρώ δάνειο με εγγύηση μέσω του ταμείου αυτού.
Την ίδια όμως ώρα που αναδεικνύεται ως μείζον θέμα η ανάγκη στήριξης της περιορισμένης ρευστότητας, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία εξέλιξη για την πορεία εκκαθάρισης των υφιστάμενων αγροτικών δανείων. Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι με την περιουσία τους δεσμευμένη σε έναν μηχανισμό εκκαθάρισης που τους στερεί την δυνατότητα άντλησης ρευστότητας, σημειώνουν. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πορεία της εξέτασής τους από τον εκκαθαριστή κυρίως της π. Αγροτικής Τράπεζας στην οποία υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών.
Η έλλειψη πληροφόρησης στο θέμα αυτό εντείνει τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου για την τύχη και την εξέλιξη των υφιστάμενων αγροτικών δανείων, προσθέτουν οι βουλευτές.
Σημειώνεται εδώ ότι κατά το έτος 2018 και κατόπιν δεκάδων συσκέψεων μεταξύ της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ειδικού εκκαθαριστή είχαν συμφωνηθεί πολύ ευεργετικές ρυθμίσεις για οφειλέτες αγρότες σύμφωνα με τις οποίες προβλέπονταν η διαγραφή όλων των τόκων και κατά περίπτωση διαγραφή και μέρους του κεφαλαίου. Αυτές οι ρυθμίσεις ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2019.
Ενώ δε ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα κος Ζαβός έχει αναγνωρίσει –απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή –ως πολύ καλές αυτές τις ρυθμίσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια σχετική νέα παρέμβαση. Επιπλέον αυτών, καταγγέλλεται ότι παραγωγοί λαμβάνουν ειδοποίηση για άμεση εξόφληση των παλιών οφειλών τους με επιστολές ή τηλεφωνικά, καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρέμβαση και από Βελόπουλο
Παρέμβαση για το θέμα αυτό έκανε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας ότι, με πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΠΑΘ 182/1/4.4.2016), όλα τα πιστωτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση, πέρασαν στον έλεγχο της ανώνυμης εταιρείας «PQH – Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.», ανάμεσα τους και η πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ). Στην πρώην ΑΤΕ, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της PQH, έχουν μείνει «κόκκινα» δάνεια αγροτών, που είχαν χορηγηθεί από την πρώην ΑΤΕ και δεν έχουν εξοφληθεί.
Τα εν λόγω δάνεια μεταφέρθηκαν στην PQH και δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες, είτε να τα ρυθμίσουν, είτε να συμβιβαστούν με την μορφή της μερικής διαγραφής του κεφαλαίου του δανείου (μερική άφεση χρέους), κατόπιν συμφωνίας τους, είτε με τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ, είτε με την επί τούτου, ειδική επιτροπή, της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ως άνω διαδικασία λαμβάνει χώρα, μόνον εφόσον η διαγραφή αφορά σε μέρος του κεφαλαίου.
Αν αυτή αφορά σε τόκους, τότε, γίνεται ελεύθερα από τον ειδικό εκκαθαριστή, στο πλαίσιο και του σχεδίου στρατηγικής ρυθμίσεων, που έχει συντάξει ο ίδιος, ο οποίος, ακόμα και χωρίς την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, μπορεί να προβαίνει σε άφεση χρέους, στο βαθμό που κρίνει ο ίδιος ότι, είναι απαραίτητο.
Όμως, οι οφειλέτες κόκκινων δανείων της πρώην ΑΤΕ, αγρότες ή κληρονόμοι αυτών, οι οποίοι θέλουν να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν το κόκκινο δάνειο τους, δεν γνωρίζουν, αφενός, ποιο είναι το αρμόδιο τμήμα της PQH, με το οποίο πρέπει να επικοινωνούν, και αφετέρου, εάν η PQH μπορεί να προβεί σε διαγραφές τόκων, πανωτοκίων ή ακόμη και μέρους του κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης απαντώντας εγγράφως στην Βουλή στις 25 Αυγούστου τονίζει ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του το συγκεκριμένο θέμα, αν και πρόσφατα ο ίδιος προανήγγειλε μια ρύθμιση για τα δάνεια των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Τι απαντούν Τράπεζα της Ελλάδος και Ειδικός Εκκαθαριστής
Το πρόβλημα των δανείων προς αγρότες φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς, προερχομένων κυρίως από την πρώην Αγροτική Τράπεζα έχει αναγνωριστεί από την ΤτΕ, τονίζεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της ΤτΕ, που διαβιβάστηκε πριν λίγες ημέρες στην Βουλή και φέρνει στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος. Σε αυτό αναφέρεται επίσης ότι ήδη από το 2015, οπότε και έδωσε έγκριση με απόφασή της στο επιχειρηματικό σχέδιο του τότε ειδικού εκκαθαριστή να αναπτύξει πλαίσιο ρυθμίσεων για τα δάνεια αυτά.
Σύμφωνα επίσης με το έγγραφο αυτό, το ΥπΑΑΤ και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είχαν αναλάβει την προώθηση της δυνατότητας αυτής από το 2018και η μέριμνα αυτή ανανεώθηκε έως τις 31/12/2020. Έκτοτε ο Ειδικός Εκκαθαριστής (PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ) ανέλαβε εκ νέου όπως ενημερώνει, επιδιώκει και διευθετεί τις οφειλές από αγροτικά δάνεια μεριμνώντας για κατάλληλες λύσεις υπό εξατομικευμένη αξιολόγηση.
Τα δάνεια από αγρότες ή συνεταιρισμούς που ανακτώνται είναι δημόσιο χρήμα και πάνε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρεται επίσης.
Σημειωτέον ότι οι βασικότεροι πιστωτές της Ενιαίας Εκκαθάρισης είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Στο πλαίσιο αυτό ο Ειδικός Εκκαθαριστής προβαίνει συννόμως στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εφαρμόζοντας το ειδικώς ισχύον κανονιστικό πλαίσιο (ΕΠΑΘ 221/3/17/03/2017), απαντά από την πλευρά της εγγράφως η PQH.