ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: Εκτόξευση του κόστους
Σε άγνωστες «ατραπούς» βαδίζει πλέον η επενδυτική κοινότητα στην κατηγορία των μικρομεσαίων φωτοβολταϊκών καθώς έρχεται αντιμέτωπη με μια εκτόξευση κόστους κατά 15% σε σχέση μόλις με πέρυσι.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει μελέτη που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ), σκιαγραφώντας το «αδιέξοδο» για μια σειρά μικρομεσαίους επενδυτές που πλέον βλέπουν τις επενδύσεις τους για πάρκα από 400kW έως 1 MW να ασφυκτιούν με την άνοδο των τιμών στο βασικό εξοπλισμό και την ταυτόχρονη μείωση των Τιμών Αναφοράς.
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: Εκτόξευση του κόστους
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΠΕΦ, το κόστος των πάνελς σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 8 λεπτά/watt, ήτοι κατά 32,000 ευρώ για ένα τυπικό πάρκο των 400 kW. Επίσης λόγω της αύξησης στο χαλκό και στα υπόλοιπα μέταλλα το κόστος του υποσταθμού ΧΤ/ΜΤ που ενσωματώνουν τα πάρκα αυτά έχει αυξηθεί κατά ~8,000 ευρώ, τα καλώδια μεσοσταθμικά απορροφούν επιπλέον 3,000 – 4,000 ευρώ, ενώ από τις μεταλλικές βάσεις δεν υπάρχει καμία εξοικονόμηση παρά το ότι είναι λιγότερες ένεκα της μεγέθυνσης της ισχύος των πάνελς. Αύξηση κόστους προέρχεται και από τα υπόλοιπα κέντρα κόστους ενός πάρκου, όπως οικοδομικά, περιφράξεις, συστήματα ασφαλείας κλπ και βεβαίως από τους όρους σύνδεσης του ΔΕΔΔΗΕ καθ’ εαυτούς.
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: Εκτόξευση του κόστους
Πλην των όρων σύνδεσης λοιπόν η αύξηση στο κόστος κατασκευής ενός τυπικού Φ/Β πάρκου 400 kW φθάνει τις 45,000 – 50,000 ευρώ σε σχέση μόλις με πέρυσι, την ώρα που οι εκτός διαγωνισμών ΡΑΕ (για τους διαγωνισμούς ούτε λόγος να γίνεται τουλάχιστον προς το παρόν και μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η νέα πραγματικότητα τους) Τιμές Αναφοράς αναμένεται από 1/3/22 να μειωθούν στα 63 ευρώ/ΜWh αντί των 65.74 ευρώ/MWh που ισχύουν σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί, πως ακόμη και στην περίπτωση που το Υπουργείο Ενέργειας παρατείνει την ΤΑ των 65.74 ευρώ/MWh για ηλεκτρίσεις/δηλώσεις ετοιμότητας μέχρι τέλος του 2022, όπως έχει αυτονόητα ζητήσει η αγορά και πάλι δεν αποσβένεται στην 20ετία πλήρως η αύξηση κόστους των 45 με 50 χιλιάδων ευρώ που προαναφέρθηκε.
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: Εκτόξευση του κόστους
Αναλυτικότερα, για ετήσια παραγωγή 600 MWh ανά πάρκο των 400 kW, το 20ετές μη αποπληθωρισμένο πρόσθετο έσοδο αν διατηρηθεί για φέτος η ΤΑ των 65.74 ευρώ/MWh θα φθάσει σε ονομαστικές τιμές μόλις τις 20 x 600 x (65.74 – 63) = 32,880 ευρώ, ήτοι στα 2/3 της αύξησης κόστους, η οποία αύξηση κόστους επιβαρύνει τους παραγωγούς στο χρόνο μηδέν δηλαδή σε όρους Net Present Value.
Υπό το φως των παραπάνω, όπως δηλώνεται στη μελέτη του ΣΠΕΦ το αίτημα των επενδυτών για παράταση της Τιμής Αναφοράς στα εκτός διαγωνισμού Φ/Β έργα των 65,74 ευρώ/MWh για σύνδεση/δήλωση ετοιμότητας καθ’ όλο το 2022 προκύπτει απολύτως εύλογο και δικαιολογημένο καθώς και αυτό της διατήρησης τουλάχιστον των 63 ευρώ/MWh για το 2023.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr