ΣΕΡΡΕΣ: Επιστολή αγροτών στον υπουργό για το κόστος παραγωγής
Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα το κόστος παραγωγής, απέστειλε ο Πανσερραϊκός Αγροτικός Σύλλογος.
Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Αδαμάντιος Διαμαντόπουλος, αναφέρονται τα εξής:
Κύριε Υπουργέ,
το κόστος παραγωγής είναι ένα σύνθετο ζήτημα, το οποίο μεταβάλλεται και μεταλλάσσεται, αναλόγως των συγκυριών και δεν εξαρτάται μόνο από έναν παράγοντα. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να σας περιγράψουμε τους παράγοντες που το επηρεάζουν σήμερα, καθώς και το πώς μέσα από αυτούς προκύπτουν και τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών. Είναι δεδομένο ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω COVID, ενώ παράλληλα διανύουμε και μια εποχή κατά την οποία το φυσικό περιβάλλον και το κλίμα πλήττονται και κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ, άρα καλούμαστε και υποχρεούμαστε – ιδιαίτερα οι αγρότες που έχουμε άμεση επαφή και στενή σχέση με αυτό – να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19
Είναι ορατό σε όλους μας ότι η πανδημία και η αντιμετώπιση της, με τα lockdown και τους περιορισμούς ανά τον κόσμο, έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και τα διεθνή χρηματιστήρια και κατ’ επέκταση τα προϊόντα που αφορούν την αγροτική οικονομία, μια και όλα είναι χρηματιστηριακά, όπως για παράδειγμα οι πρώτες ύλες παρασκευής των λιπασμάτων. Τα καλιούχα λιπάσματα έχουν αύξηση άνω του 50%, με αποτέλεσμα, αν επιλέξουμε ένα σύνθετο λίπασμα με άζωτο, φωσφόρο και κάλιο, τότε η αύξηση είναι κατακόρυφη και φτάνει στο 120%. Την ίδια στιγμή τα αζωτούχα έχουν μια αύξηση της τάξης του 100%, ενώ τα φωσφορούχα έχουν αυξηθεί 120%.
Όσον αφόρα τους σπόρους, ήδη βιώσαμε την αύξηση στους σιτόσπορους όπου ανάλογα με την ποικιλία, την κατηγορία και την ποιότητα έχουμε αύξηση από 30% έως και 70%. Όσον αφόρα τους σπόρους βαμβακιού και καλαμποκιού, οι εταιρείες τηρούν σιγή ιχθύος, άλλα αν αναλογιστούμε την αύξηση των ναυτιλιακών κομίστρων κατά 1000%, τότε την αύξηση και εδώ θα πρέπει να την θεωρούμε δεδομένη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φυτοφάρμακα και με άλλα χημικά σκευάσματα: ήδη όσα έχουν δραστική ουσία το Glyphosate, όπως το Roundup, έχουν αυξηθεί κατά 100%, ενώ ακόμη και στα σκευάσματα με βάση τον χαλκό, η αύξηση φτάνει στο 70%.
ΣΕΡΡΕΣ: Επιστολή αγροτών στον υπουργό για το κόστος παραγωγής
Έκτος των εφοδίων έχουμε αύξηση και στο πετρέλαιο το οποίο έχει φτάσει το 1,50 έως και 1,65 ευρώ/λίτρο, όταν την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο είχε 1,05 έως 1,10 ευρώ/λιτρο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας επισημάνουμε την θεμελιώδη αναγκαιότητα του πετρελαίου στην αγροτική οικονομία και την επακόλουθη εξάρτηση των αγροτών, άλλα και της αγροτικής παραγωγής από αυτό. Ο αγρότης ξεκίνα την ημέρα του με πρώτη σκέψη το πετρέλαιο: αν είναι γεμάτο το ρεζερβουάρ για να μπορεί να κινηθεί το τρακτέρ αφού χωρίς αυτό δεν μπορεί να κινηθεί τίποτε.
Ακόμη θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι η κατανάλωση πετρελαίου από τον αγρότη είναι ένας μεγάλος έμμεσος φόρος προς το κράτος, γιατί η ποσότητα κατανάλωσης από τον αγρότη είναι πολύ μεγάλη και κυμαίνεται από 20 έως 50 ευρώ ανά στρέμμα, αναλόγως με την καλλιέργεια, τη σύσταση του εδάφους, τον τρόπο άρδευσης και τις καιρικές συνθήκες. Και τέλος έχουμε την ηλεκτρική ενέργεια η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί περίπου κατά 120% και αν προσθέσουμε και την ρήτρα αναπροσαρμογής, η συνολική αύξηση ξεπερνά το 200%.
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Είναι δεδομένο ότι η προστασία και ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι υποχρέωση όλων μας, για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο όμως απαιτείται η δαπάνη μεγάλων κεφαλαίων για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως τρακτέρ νέας γενιάς και τεχνολογίας φιλικά προς το περιβάλλον και οικονομικότερα σε καύσιμα. Επιπλέον, απαιτούνται νέες τεχνικές καλλιέργειας με αρδευτικούς τρόπους και αρδευτικά μέσα για την εξοικονόμηση νερού. Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο του αγρότη είναι τα σχεδία βελτίωσης, ωστόσο αυτή την στιγμή έχουμε – αδικαιολόγητα, πιστεύουμε, και για πρώτη φορά στα χρονικά – επιλαχόντες των σχεδίων βελτιώσεις του μέτρου 4.1.1.
Ακόμη, χρειάζεται η συνεχόμενη ύπαρξη σχεδίων βελτίωσης η απλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει τον αγρότη που θέλει να επενδύσει να μπορεί να το πράξει άμεσα και όχι να περιμένει χρόνια την προκήρυξη αυτών και την δαιδαλώδη γραφειοκρατία τους. Απαιτούνται ακόμη νέες τεχνικές χρήσεως φυτοφαρμάκων και νέα φυτοφάρμακα. Ας λάβουμε υπόψη την τελευταία έκθεση του Ε.ΣΥ.Φ. (Ελληνικός σύνδεσμος φυτοπροστασίας) που κάνει λόγο για αύξηση του κόστους παραγωγής της καλλιέργειας βάμβακος τα επόμενα χρόνια, κατά 250% από την χρήση νέων φυτοφαρμάκων.
ΣΕΡΡΕΣ: Επιστολή αγροτών στον υπουργό για το κόστος παραγωγής
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής είναι οι εξής:
α) Έλεγχος για τυχόν αισχροκέρδειες των διακινητών εταιρειών αγροτικών εφοδίων.
β) Οικονομική στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για την προμήθεια εφοδίων για την καλλιεργητική χρόνια 2022.
γ) Θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και όχι οριζόντια και αλόγιστη διανομή, αλλά και υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του Πρωθυπουργού σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο.
δ) Άρση του άδικου χαρατσιού τέλους αναπροσαρμογής για το ηλεκτρικό αγροτικό ρεύμα.
ε) Άμεση ένταξη των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης του μέτρου 4.1.1.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr