fbpx
3.7 C
Serres
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Φορολογικά κίνητρα στα νησιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Φορολογικά κίνητρα στα νησιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Φορολογικά κίνητρα στα νησιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ομιλία του στην υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Αξιολόγηση και προτάσεις βελτίωσης των υποδομών εξυπηρέτησης των φορολογούμενων πολιτών από τη φορολογική διοίκηση στην Περιφέρεια και στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές», ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Μπούμπας ανέφερε:

Καλή χρονιά σε όλους σας, με υπομονή πάνω από όλα και υγεία. Και σε εσάς κ. Πρόεδρε και στον Πρόεδρο τον κ. Κόνσολα, ο οποίος πραγματικά φέρνει ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό για μία ακόμη φορά για τη νησιωτική Ελλάδα και δη της Δωδεκανήσου και όχι μόνο.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Φορολογικά κίνητρα στα νησιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Όμως, εδώ τίθενται κάποια ερωτήματα. Είναι πολύ καλό που ακούμε τους φορείς όπως και τη στελέχωση και την κτιριακή υποδομή σε ό,τι αφορά τα τελωνεία, σε ό,τι αφορά και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αλλά και τις κατά τόπους εφορίες, πώς μπορούν να είναι κοντά στον πολίτη για φορολογική ενημερότητα και για να διεκπεραιώσουν και να υπερκεράσουν γραφειοκρατικά ζητήματα στο όριο της ταχύτητας.

Εγώ, όμως, θέλω να ρωτήσω τους εκλεκτούς καλεσμένους και να προβληματιστούμε όλοι μας, τι γίνονται οι διάφορες πανεπιστημιακές μελέτες εδώ και χρόνια. Όπως θυμάμαι, ήταν να λειτουργήσει στην Πάτμο ένα ασύρματο δίκτυο ευρυζωνικότητας σε παγκόσμια πρωτοτυπία, με 8 και 50 κορμούς στη μεγαλύτερη έκταση του νησιού της Πάτμου, από τον κ.Μπλέσσα και τον κ. Νεγρεπόντε, διακεκριμένους Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, διαβάζω μια μελέτη της καθηγήτριας Πανεπιστημίου, της κ. Κιτρίνης, σε ό,τι αφορά την ευρυζωνικότητα και τις καινοτόμες τεχνολογίες.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Φορολογικά κίνητρα στα νησιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Θέλω να πω, δηλαδή, όλες αυτές οι μελέτες από τους πανεπιστημιακούς, από την επιστημονική κοινότητα, από τους επαΐοντες που έχουν μέσα τους το επίσταμαι και έδωσαν τις δικές τους μελέτες σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές σε κάθε δραστηριότητα επιχειρηματικής στο κάθε νησί, τα λεγόμενα ΤΠΕ, για όλα αυτά που είχαν εντοπίσει για το πώς μπορεί να προχωρήσει η ευρυζωνικότητα.

Για παράδειγμα, στη Ηρακλειά, στη Δονούσα και σε κάποια άλλα μικρά νησιά δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα να πλαισιωθεί, για να έχουμε κάλυψη διαδικτύου. Πρέπει να καταλάβουμε και αυτό που λέει το Ινστιτούτο Επιστημονικής Μελέτης Νησιωτικής Πολιτικής.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Φορολογικά κίνητρα στα νησιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν ξέρω, οι μελέτες του συγκεκριμένου Ινστιτούτου, που ήταν αρωγός στην εκάστοτε κυβέρνηση από το 2005, αν δεν κάνω λάθος, όλα αυτά τα χρόνια οι μελέτες που έχει εκπονήσει, οι παρατηρήσεις που έχει κάνει, έχουν εργαλειοποιηθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση, προκειμένου να τα αξιοποιήσει, να δει τα στοιχεία, να καταγράψει πάνω στο θέμα της ευρυζωνικότητας, στο θέμα της διαδικτυακής διασύνδεσης.

Αυτό το Ινστιτούτο, το οποίο θεσμοθετήθηκε στο πλαίσιο της κομισιόν, είναι ένα εργαλείο στη νησιωτική πολιτική. Τι θέλω να πω; Να σας θυμίζω ότι το 2008, αυτό που διαβάζω από το Παρατηρητήριο Κοινωνίας της Πληροφορικής, στην έρευνα που είχε κάνει ανεβάζει τις νησιωτικές περιοχές, το Βόρειο, το Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος, ότι υπάρχει δηλαδή αρκετά αυξημένο ποσοστό χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εξαιρούμε την Κρήτη η οποία μαζί με τη Σαρδηνία και τα άλλα μεγάλα νησιά μπαίνεισε έναν άλλο στρατηγικό σχεδιασμό.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Φορολογικά κίνητρα στα νησιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Θέλω να πω δηλαδή, ότι εκεί υπήρχε μια τάση, από τους ανθρώπους στα νησιά, να κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, υπήρχε μία τάση οι άνθρωποι να ασχοληθούν. Τουναντίον με τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδος που ήταν σε χαμηλότερα ποσοστά. Για παράδειγμα, στις Κυκλάδες το ποσοστό ήταν πάνω από 40%, στα Δωδεκάνησα άγγιζε το 40%. Τα ποσοστά αυτά είναι από το Παρατηρητήριο Κοινωνίας της Πληροφορικής με μελέτη το 2008.

Το ζήτημα είναι όμως αν δεν πάμε εμείς – το είπαν και οι προλαλήσαντες συνάδελφοι – σε μια αγαστή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν νομίζω να ευοδώσει, οποιοδήποτε σχεδιασμό και αν κάνουμε για αναβάθμιση υπηρεσιών υπέρ των νησιωτών, είτε φορολογικού χαρακτήρα μέσω της ΔΥΟ. Αν δεν αναβαθμιστεί, για παράδειγμα, το Επιμελητήριο της Ρόδου, που ήταν και ο εκπρόσωπος εκεί, ή γενικότερα τα Επιμελητήρια τα οποία διαχειρίζονται ένα ΓΕΜΗ στα χέρια τους, δηλαδή ένα μητρώο επιχειρήσεων, για να δουν τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να υπάρχει μία συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους δημόσιους φορείς, δεν θα μπορεί να ευοδώσει η ανάπτυξη στα νησιά.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Φορολογικά κίνητρα στα νησιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεμονωμένα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δημόσιος φορέας όπως είναι η φορολογία και να μην υπάρχει ένας συσχετισμός, μία συνεργασία, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα Τεχνολογικά Περιφερειακά Κέντρα Τεχνολογίας και Έρευνας ή με τα κατά τόπους Επιμελητήρια. Το παζλ αποτελείται από πολλά κομμάτια.

Επίσης, υπήρχε ένας στρατηγικός σχεδιασμός για το Ιόνιο πέλαγος και την Αδριατική πριν από κάποια χρόνια σε σχεδιασμό της Ε.Ε. Είπαν ότι θα συνεχιστεί. Θέλω να πω, στο κομμάτι της Ε.Ε. με τα χιλιάδες νησιά που έχει Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα, υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός. Πόσο εμείς πιέζουμε σε επίπεδο ευρωπαϊκό, προκειμένου και τους επιστημονικούς φορείς να ακούσουμε με τα αποτελέσματα από το 2005, όπως ανέφερα τους συγκεκριμένους καθηγητές και να τα αξιοποιήσουμε, διότι η ευρυζωνικότητα είναι το παν.
Υπάρχει δυστυχώς η συγχώνευση τραπεζών. Εκεί φεύγει η διαπροσωπική σχέση. Έχουμε πολλούς ηλικιωμένους κατοίκους σε μικρά νησιά. Αλλά και η ίδια η Ευρώπη διακρίνει τα νησιά σε κατηγορίες. Να σας θυμίζω ότι υπάρχει μια έρευνα της ΓΣΕΕ που κάνει λόγο για γκρίζες και μαύρες νησιωτικές περιοχές. Δηλαδή, τα μικρά νησιά λειτουργούν ως δορυφόροι των μεγάλων νησιών, είναι όμως παραμελημένα. Δεν έχουν το τουριστικό υπόβαθρο των μεγάλων δέκα νησιών που αποτελούν πόλο έλξης για κύριο όγκο επισκεπτών.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Φορολογικά κίνητρα στα νησιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Άρα, λοιπόν, πάμε σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση με το Πανεπιστήμιο Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και να πάρουμε, κ. Πρόεδρε, στα χέρια μας αυτές τις μελέτες των επιστημόνων και να δούμε ποιο είναι το πόρισμα από το Επιστημονικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής. Άλλωστε, στο άρθρο 167 του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ διαφοροποιείται η νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε, αυτά τα εργαλεία πρέπει να έχουμε, να δοθούν στους φορείς οι οποίοι κάνουν έναν πραγματικά πολύ καλό αγώνα για την αναβάθμιση των νησιών. Και φορολογικά κίνητρα και εχέγγυα στην αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων. Όλα με ανθρώπους γίνονται, εκεί πρέπει να επενδύσουμε.

Σας ευχαριστώ θερμά, κ. πρόεδρε.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -