Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Το πρόβλημα των φερτών υλών στην Κερκίνη (ΒΙΝΤΕΟ)
Στα προβλήματα των λιμνών και του πόσιμου νερού, αναφέρεθηκε ο Κώστας Μπούμπας, μιλώντας στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης ανέφερε:
Επειδή γνωρίζετε τα περιβαλλοντικά θέματα να μείνω λίγο στο θέμα με τις λίμνες και να θέσω ένα πρόβλημα που έχουν κυρίως οι λίμνες που είναι σε σύνορα.
Τι θέλω να πω;
Η λίμνη για παράδειγμα του υδροβιοτόπου της Κερκίνης, στο νομό από όπου προέρχομαι από τις Σέρρες, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ότι η διακρατική συμφωνία με τη Βουλγαρία -δεν ξέρω σε ποιο σημείο είναι μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουμε τις λεγόμενες φερτές ύλες, που εναποτίθενται στον πυθμένα του υδροβιότοπου, με αποτέλεσμα να χάνονται τα σπάνια νούφαρα εκεί. Δηλαδή, να έχουμε την αύξηση του πυθμένα της λίμνης της Κερκίνης, η οποία είναι μια τεχνητή λίμνη από τη δεκαετία του 30 και φιλοξενεί ούτε λίγο ούτε πολύ 182 διαφορετικά είδη πουλιών αποδημητικά κι μη. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι διαταράσσεται όλη η ισορροπία της πανίδας και της χλωρίδας στην περιοχή αν δεν επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. Θα πρέπει βέβαια να μπει βυθοκόρος για να καθαρίσει τη λίμνη. Αυτό, όμως, δεν έχει γίνει και θα πρέπει να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι φορείς και το αρμόδιο Υπουργείο αν μέλημά του είναι τι θα γίνει με τις φερτές ύλες που έρχονται από άλλη χώρα η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, θα μπορούμε στο Δίκτυο με τις Λίμνες όπως είναι η Κερκίνη, η Παμβώτιδα, η Τριχωνίδα κλπ να μπει και αυτό το ζήτημα με τους πυθμένες, οι οποίοι χάνονται, δηλαδή ανεβαίνει το ύψος του πυθμένα με αποτέλεσμα να έχουμε αυτήν την οικολογική καταστροφή.
Το δεύτερο σημείο μιας και αναφερθήκαμε στην ποιότητα του πόσιμου νερού. Ανδούμε τα στοιχεία παγκοσμίως μόνο το 6% του νερού στον πλανήτη είναι πόσιμο. Αντιλαμβάνεστε πως είναι πολύ μικρό το ποσοστό. Τουπόλοιπο δεν θα γίνει ποτέ πόσιμο, διότι υπάρχει στα έγκατα της γης και η πρόσμιξη με ραδιενεργά τοξικά βαρέα υλικά. Κάποιαστιγμή δόθηκαν χρήματα στην αυτοδιοίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά τον έλεγχο της ποιότητας του νερού.Επειδή γνωρίζετε και εσείς την αυτοδιοίκηση είναι καλό να μας πουν κάποιοι Δήμαρχοι που θα κληθούν, πέρα από αυτό που είπε ο κ. Κωτσός, από τις αρμόδιες υπηρεσίες είτε την ΕΥΔΑΠ είτε κάποιες άλλες δημοτικές επιχειρήσεις να δούμε τι γίνεται με το θέμα χλωρίωσης του νερού. Διότι, με την χλωρίωση τα αποτελέσματα δεν τα γνωρίζουμε ακόμη. Η χλωρίωση είναι το αναγκαίο κακό για τους χιλιάδες μικροοργανισμούς. Οι έρευνες αν δείτε μέσα για το χλώριο ξεκίνησαν μετά το 2009, δηλαδή η επιστήμη δεν έχει ακόμη πόρισμα το χλώριο τι επιπτώσεις μπορεί να έχει. Ναμας πουν κάποιοι δήμοι -δεν ξέρω πώς θα γίνει επιλογή- κατά πόσο εφαρμόζεται αυτό το αυτόματο σύστημα χλωρίωσης του νερού στο θέμα της ύδρευσης, γιατί θα πρέπει να καταπολεμηθούν μικροοργανισμοί οι οποίοι είναι επιβλαβείς και επιβαρυντικοί για τον άνθρωπο.
Μέσα σε αυτό το κομμάτι,όμως, φρονώ κ. Πρόεδρε ότι πρέπει να συζητήσουμε τι γίνεται με το δίκτυο του αμιάντου. Αυτήν τη στιγμή πέρα του ότι δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός σε πάρα πολλούς δήμους υπάρχει το γνωστό πρόβλημα με τον αμίαντο. Μάλιστα, σε πολλούς δήμους υπάρχουν ρέματα, τα οποία ρέουν προς τον αιγιαλό με αποτέλεσμα οι ακτές να έχουν σημαντικό πρόβλημα με αυτό. Αυτό είναι μια άλλη παράμετρος γιατί μπορεί να είναι και από χείμαρρους με βρόχινο νερό. Θαπρέπει να δούμε τι γίνεται με το δίκτυο αμιάντου σε ότι αφορά πανελλαδικά το ζήτημα αυτό γιατί γνωρίζουμε τις επιπτώσεις τις καρκινογόνες του αμιάντου. Μέσα σε αυτό να συμπεριληφθούν και οι ανεξέλεγκτοι εντός εισαγωγικών ΧΑΔΑ είτε ΧΥΤΥ, που δεν είναι ΧΥΤΥ είναι ΧΥΤΑ είναι σύγχρονοι ΧΥΤΑ, κατά πόσο μολύνουν το υπέδαφος και δη τον υδροφόρο ορίζοντα οι χωματερές οι λεγόμενες μοντέρνες. Ο μοντερνισμός των χωματερών στην Ελλάδα γιατί είναι ένα άλλο ζήτημα που η Ευρωπαϊκή Ένωση για να λέμε την αλήθεια έχει δώσει χρήματα για να μην είναι ανενημέρωτοι οι δημότες. Τα χρήματα αυτά,όμως, δεν έγιναν η απαιτούμενη καμπάνια και εκστρατεία ενημέρωσης προς τον κόσμο.
Το τελευταίο, κ. Πρόεδρε, που θέλω να το βάλουμε στην ατζέντα της συζήτησης είναι να έχουμε μία επαφή με Ευρωβουλευτές για να μας πουν στο Νέο Επιχειρησιακό ΕΣΠΑ, στο Νέο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης, μέσα από το λεγόμενο πρόγραμμα Orizon Europe, με χρονικό ορίζοντα το 2027,θα μπει ένα πρόγραμμα για ταμιευτήρες βρόχινου νερού που θα μπορούσε να συμπεριλάβει αρκετές περιοχές και κυρίως νησιά. Αν υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα σε πολλά νησιά που έχουμε το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας θα επιλύσει το σημαντικό ζήτημα και κυρίως σε μικρά ξερονήσια ή νησιά.Γνωρίζοντας το πρόβλημα που έχουμε, να δούμε αν μπορούν να κατασκευαστούν με χρήματα -αφού τα χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΕΣΠΑ μέχρι το 2027 στο Orizon Europe- οι ταμιευτήρες του βρόχινου νερού. Θα επιλύσουμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και σ’ αυτό τον τομέα.
Υπάρχουν πολλά θέματα, βέβαια, αλλά αυτό που είπατε πριν ότι θα είναι λίγες οι συνεδριάσεις άρα στην ατζέντα, στην ταμπακιέρα, δεν μπορούμε να βάλουμε πάρα πολλά ζητήματα και να τα αναλύσουμε. Νομίζω, ότι αυτά όμως είναι σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει κάποια στιγμή να τα συζητήσουμε στην αρμόδια Υποεπιτροπή.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr