ΚΚΕ: Στην Ευρωβουλή το θέμα του λατομείου στον Λαϊλιά
Το ζήτημα της εγκατάστασης λατομείου γρανίτη στο δάσος του Λαϊλιά της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών που επανέρχεται μετά από τριάντα χρόνια, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος, τόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, έχουν ευθύνη για αυτή την εξέλιξη αφού έχουν στηρίξει νομοσχέδια που επιτρέπουν σε επιχειρηματικούς ομίλους χωρίς περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις να προχωρούν σε εξορύξεις ακόμα και σε περιοχές Natura.
Το δάσος του Λαϊλιά είναι μια περιοχή που διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα και αποτελεί ένα φυσικό πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής των Σερρών. Παρότι είναι περιοχή ενταγμένη -υποτίθεται- στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Προστασίας της Φύσης και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, αυτή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
ΚΚΕ: Στην Ευρωβουλή το θέμα του λατομείου στον Λαϊλιά
Πρόκειται για μια εξέλιξη που βασίζεται στη Δασική Στρατηγική της ΕΕ, που είναι ενταγμένη στην Πράσινη Συμφωνία, και ευνοεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων καταστρέφοντας το περιβάλλον και τσακίζοντας τις ζωές των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Με τη νέα άλλωστε «Δασική Στρατηγική της ΕΕ έως το 2030» παρέχονται κίνητρα ώστε τα δάση να αποτελέσουν πεδία σχεδιασμένης εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Επιπλέον, στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί 47 ανεμογεννήτριες και σχεδιάζονται άλλες 30 γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με την παραπάνω εξέλιξη και αποδεικνύει το συνολικότερο σχεδιασμό που υπάρχει στα πλαίσια της “πράσινης ανάπτυξης” και αφορά την αποτελεσματικότερη ένταξη των δασών στις ανάγκες των μονοπωλίων, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
Η λειτουργία λατομείου λιγνίτη θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και θα τερματίσει γεωργικές δραστηριότητες. Υπάρχουν ακόμα μελέτες που επισημαίνουν ότι το υλικό του γρανίτη είναι ραδιενεργό και επιφέρει αρνητικές συνέπειες για τον υδροφόρο ορίζοντα. Μπροστά σε αυτό το ζήτημα οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν και είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση ενός λατομείου.
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
-στο αίτημα των τοπικών φορέων, των συλλόγων και των δήμων για μη αδειοδότηση λατομείου γρανίτη στην περιοχή;
-στη λήψη μέτρων για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του δάσους;
-στο γεγονός ότι περιοχές όπως η συγκεκριμένη που κατά τα άλλα είναι ενταγμένες στον κατάλογο περιοχών Natura2000, είναι εκτεθειμένες στην επιχειρηματική δράση που προωθεί με κάθε τρόπο η Κομισιόν, αποδεικνύοντας ότι η εν λόγω πιστοποίηση αποτελεί κενό γράμμα και ένα ακόμα τεκμήριο της επιζήμιας για το περιβάλλον «πράσινης» στρατηγικής της ΕΕ;».
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr