ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Δεκάδες θάνατοι καθημερινά
Τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ημερήσιων θανάτων λόγω κορωνοϊού από την αρχή της επιδημίας, κατέγραψε χθες ο ΕΟΔΥ, με 116 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Συνολικά 556 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό μέσα στις 6 πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου και αυτό σε ένα βαθμό αποδίδεται και στην αδυναμία του ΕΣΥ να καταφέρει να διαχειριστεί τα πολυάριθμα σοβαρά περιστατικά.
Εδώ και αρκετές μέρες τα κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένα στο σύνολό τους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε ποσοστό 98,92% οι κλίνες ΜΕΘ covid ήταν κατειλημμένες προχθές Κυριακή, ενώ έχουμε συνολικά 714 διασωληνωμένους. Σχεδόν ο ένας στους πέντε εξ αυτών είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ.
Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λοιπόν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμμένα, ενώ και οι ιδιωτικές κλινικές αρχίζουν να παρουσιάζουν σημάδια κορεσμού. Η δε διασπορά του ιού της προηγούμενες εβδομάδες προκάλεσε τη μεγάλη αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία οι οποίες ξεπέρασαν τις 400 καθημερινά. Αποτέλεσμα αυτό είναι να καταγράφουμε τις τελευταίες έξι μέρες πάνω από 90 θανάτους κατά μέσο όρο την ημέρα.
Ο εφιάλτης της παραλλαγής Όμικρον
Το μόνο θετικό στοιχείο αυτή τη στιγμή είναι η υποχώρηση των ημερήσιων κρουσμάτων που έχει πλέον διαμορφωθεί στα 5.681 ως μέσος όρος 7ημερου, ήτοι περίπου 700 λιγότερα από μία εβδομάδα πριν. Όμως αυτό χωρίς να ακόμη να έχει κάνει έντονη την παρουσία της στην Ελλάδα, η παραλλαγή Όμικρον.
Όπως μάλιστα σημείωσε χθες μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εάν η νέα μετάλλαξη Όμικρον διαφεύγει της τεχνικής και φυσικής ανοσίας «τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα» και το επόμενο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Δεκάδες θάνατοι καθημερινά
Ο καθηγητής εξήγησε ότι εάν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει και όντως η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, τα κρούσματα κορωνοϊού θα διπλασιαστούν ίσως και θα τριπλασιαστούν, ενώ εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο «θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί».
Όπως επίσης σημείωσε χθες η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σύμφωνα, με μαθηματικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προβλέπεται ότι η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και στους επόμενους μήνες περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται σ’ αυτή.
Αυτά που γνωρίζουμε σήμερα είναι τα εξής:
Το Εθνικό Ινστιτούτου το Γιοχάνεσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης. Μέσα σε λίγες ημέρες αναφέρεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από περίπου 3.500 κρούσματα ανήλθε στις 8.500. Με βάση δε την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει.
Υπάρχει μία μεγάλη αναδρομική ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, αλλά αν εντοπίσει κανείς, όπως έκαναν οι ερευνητές, στο διάστημα που επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον στη Νότιο Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων- σε άτομα δηλαδή που έχουν νοσήσει- είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.