ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Στήριξη ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί
Μείωση της δυναμικής της καλλιέργειας της βρώσιμης πράσινης ελιάς Χαλκιδικής από το επόμενο έτος κιόλας “βλέπουν” οι ελαιοπαραγωγοί του νομού, λόγω της φετινής “κακής” χρονιάς και σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας.
«Θα γίνει πάλι αυτό που είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ελαιοπαραγωγοί του νομού Χαλκιδικής, θα δανειστούν λεφτά από εμπόρους ή τράπεζες ή ακόμα και θα πουλήσουν μέρος της γης που καλλιεργούν, προκειμένου να καταφέρουν να παράξουν και φέτος προϊόν», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τους Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβιών, Θανάσης Χαλάτης, επικεφαλής της ομάδας παραγωγών και εκπρόσωπος των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής.
Εκφράζοντας την ανησυχία του για το “αύριο” της βρώσιμης πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, που αποτελεί ΠΟΠ προϊόν και εξάγεται σε ποσοστό άνω του 95%, ο κ. Χαλάτης υπενθύμισε ότι «η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό από 70% έως και 100% ανάλογα με την περιοχή, λόγω ακαρπίας, που με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνεται, αφού η ζημιά επήλθε προ ανθοφορίας».
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Στήριξη ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί
Στο πλαίσιο αυτό αφού υπογράμμισε ότι «σεβόμαστε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ», κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μεριμνήσει, ώστε να βρεθεί «το κονδύλι στήριξης που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε» και ανέφερε ότι «η φετινή οικονομική ζημιά για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Χαλκιδικής υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 130 εκατ. ευρώ».
Με το κόστος παραγωγής στα 650 ευρώ/στρέμμα σήμερα και με «δεδομένο ότι αυτό φέτος θα είναι αυξημένο κατά 50 με 80 ευρώ/στρέμμα λόγω των συνθηκών διεθνώς, με την αύξηση κόστους τιμής ενέργειας και των αγροεφοδίων κτλ. και αν συνυπολογίσει κανείς ότι η φετινή παραγωγή δεν ξεπερνά του 30.000 τόνους καθίσταται αμέσως αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής των ελαιοκαλλιεργητών», σημείωσε και προσέθεσε ότι «η δυσμενής κατάσταση των ελαιοπαραγωγών, δεν μπορεί να ισοσκελιστεί από την καλή τιμή ως και 1,70 ευρώ/κιλό, που πουλά, όποιος έχει να πουλήσει».
Χειρότερη και από το 2013 η φετινή χρονιά
Τη θέση του ότι η φετινή χρονιά είναι «χειρότερη και από το 2013, που ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Χαλκιδικής», εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, υπενθυμίζοντας ότι η περυσινή ήταν μια «καλή χρονιά, με την παραγωγή να ξεπερνά τους 110.00 τόνους, από 80.000 τόνους το 2019, 110.000 τόνους το 2018 και 130.000 τόνους το 2017».
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η παραγωγή πράσινης ελιάς είναι σημαντικά μειωμένη φέτος στο νομό Χαλκιδικής, ο κ. Μισαηλίδης είπε: «Είχαμε ήπιο καιρό κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο και μετά ήρθε ο παγετός το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου. Οι απότομες και ακραίες εναλλαγές του καιρού συνεχίστηκαν και έτσι τα ελαιόδεντρα δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν σωστά τον κύκλο τους». Διευκρίνισε, δε, ότι «είχαμε ανθοφορία των ελαιόδεντρων τον Μάϊο, αλλά τελικά δεν έγινε σωστά η γονιμοποίησή τους, με αποτέλεσμα τα “τσαμπάκια” πάνω στα δέντρα να πέφτουν. Από αρχές Ιουνίου είχαμε καταλάβει ότι η φετινή χρονιά δεν θα πάει καθόλου καλά».
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Στήριξη ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί
Δύσκολη χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Βραστάμων, Κώστας Μπαντής και σημειώνοντας ότι μέχρι τον Μαϊο οι παραγωγοί δαπανούν ποσοστό άνω του 60% επί των συνολικών εξόδων για την καλλιέργεια ελιάς, ανέφερε ότι «τώρα που δεν έχουμε προϊόν να πουλήσουμε, όχι μόνο τινάχτηκε στον αέρα ο οικογενειακός προϋπολογισμός, αλλά πολλοί δεν έχουμε λεφτά να καλλιεργήσουμε φέτος».
Οι ελαιοπαραγωγοί νομού Χαλκιδικής αναφέρουν ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στις παγετόπληκτες αποζημιώσεις, ενώ δεν έλαβαν το επίδομα ύψους 70 ευρώ/στρέμμα που δόθηκε λόγω Covid-19, αλλά τούς εξασφαλίστηκε ένα ποσό μικρότερο των 40ευρώ/στρέμμα, που σύμφωνα με τον κ. Χαλάτη «φτάνει μόνο για ένα ράντισμα».
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr