Απειλητικό προοίμιο της φθινοπωρινής επιδημιολογικής κατάστασης φαντάζει ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ.
Τα 4.608 νέα περιστατικά μολύνσεων συνιστούν τη χειρότερη επίδοση από την αρχή της πανδημίας, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων (326) εξακολουθεί να παίρνει την ανιούσα, διατηρώντας την πίεση στο ΕΣΥ. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 293, ενώ 32 άνθρωποι κατέληξαν από τις επιπλοκές της νόσου.
Η αμέσως προηγούμενη αρνητική επίδοση είχε σημειωθεί στις 30 Μαρτίου 2021 με 4.340 κρούσματα, ενώ το 2020 ο μεγαλύτερος αριθμός διαγνώσεων που είχε καταγραφεί ήταν τα 3.316 στις 12 Νοεμβρίου.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Ο χθεσινός αριθμός δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες δεδομένου ότι δεν συμπεριλαμβάνει το κύμα των επιστροφών των εκδρομέων, για το οποίο οι ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει φόβους ότι μπορεί να συντελέσει σε περαιτέρω επιβάρυνση, ενώ τα νέα μέτρα με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους τίθενται σε ισχύ στις 13 Σεπτεμβρίου, ήτοι σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, διάστημα ικανό να «τσακαλωθεί» κι άλλο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, όπως είναι λογικό, βάζουν φωτιά στις συζητήσεις για κάποιας μορφής lockdown, κάτι που προς το παρόν από την κυβέρνηση αποκλείουν.
Αυξάνεται επικίνδυνα ο δείκτης θετικότητας σε πολλές περιοχές
Όλα αυτά, τη στιγμή που ο δείκτης θετικότητας αυξάνεται επικίνδυνα σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 133 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 64 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 34.138 rapid tests και ανευρέθηκαν 1.079 θετικά, με τον δείκτη θετικότητας να είναι στο 3,16%.
Από τις 1.079 περιπτώσεις, οι 543 αφορούν άνδρες και οι 536 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 33.56 έτη.
Προκύπτει, επίσης, ότι ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλός σε ορισμένα σημεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε αρκετές περιοχές της επαρχίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο δείκτης είναι πάνω από 5% σε: δήμος Ιλίου Αττικής (6,99%), Αλίμου Αττικής (5,14%), Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης (7,62%), Ιατρείο Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (5,76%), Μενεμένη Θεσσαλονίκης (7,05%), Νέα Χαλκηδόνα-Βαθύλακος Θεσσαλονίκης (6,67%), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αχαΐας (6,25%), Δ. Ορχομενού (5,41%), Ορεστιάδα (8,64%), Κοινότητα Πολιτικών Ευβοίας (8,18%), ΚΤΕΛ Χαλκίδας (12,39%), Ανδραβίδα Ηλείας (8,79%), Πύργος Ηλείας (5,26%), Εύδηλος Ικαρίας (10,16%), Καστοριά (7,89%), Λεωφόρος Κύκνων Καστοριάς (7,38%), Κοζάνη (6,81%), Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (9,17%), Κοινοτικό Γραφείο Καλογερροράχης Μεσσηνίας (8,7%).
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του lockdown»
Οι επιστήμονες ήδη μιλούν για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς και τη μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται ραγδαία.
Ενδεικτικά είναι όσα είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος δήλωσε ότι το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας άφησε έτσι «παράθυρο» για την επιβολή οριζόντιων μέτρων παρά τα όσα έχουν δηλώσει το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ο πρωθυπουργός λόγω των τεράστιων δυσκολιών, οικονομικών και κοινωνικών που θα προκύψουν από μια τέτοια απόφαση.
«Αν η ατομική επιλογή συμβαδίσει με την κοινωνική υποχρέωση, δεν θα βρεθούμε σε κατάσταση που θα πρέπει να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Αν όμως οι αριθμοί των κρουσμάτων κοροναϊού φτάσουν σε σημείο που το Σύστημα Υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εκ νέου, προφανώς θα τεθεί θέμα» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος στο ραδιόφωνο Αθήνα 9.84.