Ακούμε από μικροί «μη βουτάς, μόλις έφαγες, θα πνιγείς, θα πας στον πάτο …και άλλα αποτρεπτικά». Γιατί όμως αυτή η «απαγόρευση»; Τι είναι αλήθεια; Τι θα συμβεί πραγματικά αν μετά το φαγητό πέσουμε κατευθείαν για βουτιά;
«Μη βουτάς μετά το φαγητό, θα πνιγείς;» Αλήθεια ή ψέμα;
Το φαγητό σίγουρα δεν επιβεβαιώνεται ως αιτία για πνιγμό, από τα στατιστικά ανά τα χρόνια. Η αλήθεια είναι, πως ελάχιστα περιστατικά πνιγμού λόγω φαγητού έχουν καταγραφεί.
Επίσης το επιπλέον βάρος του φαγητού θα μας βουλιάξει; Όχι φυσικά. Απλά αυτό μας φαινόταν σαν πιτσιρίκια λογικό.
Η αλήθεια από την αρχή
Όταν κάνουμε μπάνιο, οι μύες μας χρειάζονται αρκετό οξυγόνο για να λειτουργήσουν. Έτσι η καρδιά στέλνει όσο αίμα τους χρειάζεται . Όταν τρώμε και αρχίζει η διαδικασία της πέψης η καρδιά μας θα στείλει το αίμα στο πεπτικό σύστημα δηλαδή στο στομάχι και το έντερο για να λειτουργήσουν σωστά. Έτσι ελαττώνεται η παροχή αίματος σε άλλα όργανα.
Αν εμείς αποφασίσουμε να κολυμπήσουμε φαγωμένοι ζορίζουμε την καρδιά μας για να στείλει πολύ αίμα και στους μυες αλλά και στο πεπτικό σύστημα. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί αποτελεσματικά.
Για αυτό το λόγο, το να κολυμπήσουμε φαγωμένοι, ενέχει κινδύνους και προβλήματα όπως:
- κράμπες
- αίσθημα καούρας
- δυσφορία
- αίσθημα για αναγωγές ταχυκαρδία κτλ, έχοντας ως συνέπεια τη μείωση της απόδοσής μας ή ακόμα και κάποια σωματική βλάβη
Είναι σημαντική η ποσότητα του φαγητού
Όπως δεν θα τρώγαμε υπερβολική ποσότητα φαγητού πριν πάμε να τρέξουμε ή πριν το γυμναστήριο, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε και την κολύμβηση.
Σε περιπτώσεις που έχουμε φάει ένα κανονικό γεύμα και κολυμπήσουμε στην ακροθαλασσιά ή απλά μπούμε στο νερό έχοντας μια ελαφριάς έντασης δραστηριότητα, οι παραπάνω παρενέργειες είναι μικρές.
Αν όμως καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού θα έχουμε τα ίδια συμπτώματα με το αν κάναμε οποιαδήποτε άλλη σωματική δραστηριότητα. Μπορεί να αισθανθούμε δυσφορία ή καούρα καθώς η διαδικασία της πέψης δεν θα έχει γίνει με φυσιολογικό ρυθμό. Ενδέχεται επίσης να πάθουμε κράμπα. Και αν τα παραπάνω είναι σοβαρής έντασης μέσα στο νερό μπορεί να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνα.
Επίσης σημαντικό βέβαια είναι το να μην κολυμπάμε με άδειο στομάχι, γιατί κινδυνεύουμε από συμπτώματα υπογλυκαιμίας και ζαλάδα.
Όλα τα παραπάνω είναι καταστάσεις που μπορούμε να τις διαχειριστούμε αν είμαστε κοντά στη στεριά και όχι μόνοι μας στο ανοιχτό πέλαγος.
Πόση ώρα μετά το φαγητό να μπούμε στη θάλασσα
Μέχρι σήμερα, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καθορίσει πόση ώρα ακριβώς είναι απαραίτητο να περιμένει κανείς, αφού φάει, προκειμένου να μπει στη θάλασσα, ούτε υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις από τους αρμόδιους φορείς. Το αν και κατά πόσο πρέπει να περιμένουμε για να κολυμπήσουμε, εξαρτάται σίγουρα από τη σύσταση και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώσαμε.
Η διαδικασία της πέψης και η αυξημένη θερμοκρασία σώματος εξαιτίας της, διαρκεί περίπου 1-3 ώρες, ανάλογα με το τι και πόσο έχουμε φάει. Ένα λιπαρό γεύμα ή ένα μεγάλο γεύμα απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να γίνει η πέψη σε σχέση με μια ελαφριά σαλάτα ή κάποιο φρούτο. Το να μπείτε και να καθίσετε στα ρηχά δεν έχει κινδύνους, επικίνδυνο είναι να πάει κάποιος στα βαθιά, όπως και να κάνει έντονη άσκηση.
Για να είστε ασφαλείς
Φροντίστε να καταναλώνετε ελαφριά και εύπεπτα γεύματα στην παραλία αν έχετε σκοπό να μπείτε στο νερό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Προτεινόμενα ελαφριά γεύματα:
• Φρουτοσαλάτα
• Λαχανικά σε sticks
• Σαλάτα με 1-2 σπιρτόκουτα τυρί χαμηλών λιπαρών
• Ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι
• Ρυζογκοφρέτες, Κράκερς, Κριτσίνια
• Τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών & λαχανικά
• Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως
• Αυγό βραστό με 1 φέτα ψωμί
• Σορμπέ φρούτων
Προς αποφυγή:
• Σαλάτες με λιπαρές σος
• Σφολιατοειδή όπως ζαμπονοτυρόπιτα, τυρόπιτα και λουκανικόπιτα
• Σάντουιτς με τυριά και αλλαντικά πλούσια σε λιπαρά
• Club sandwich
- Burger
Το πιο σημαντικό
Τέλος, αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καθώς αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα αιτία πνιγμών. Οι υπέρμετρες ποσότητες αλκοόλ ενδέχεται να περιορίσουν την κρίση σας, με αποτέλεσμα να υποτιμήσετε τους κινδύνους.
Προσέχουμε λοιπόν
Το καλοκαιράκι είναι τόσο όμορφη εποχή! Η επαφή με τη θάλασσα και οι διακοπές μας δίνουν τη δυνατότητα να ξεφεύγουμε από την πιεστική καθημερινότητα και μας βοηθάνε να «γεμίσουμε μπαταρίες για ολόκληρη» τη χρονιά. Ας έχουμε μόνο ευτυχισμένες αναμνήσεις από αυτές τις στιγμές. Ας ρυθμίσουμε τις ώρες και τις ποσότητες του φαγητού με σεβασμό στην υγεία μας, στον εαυτό μας και στις στιγμές μας…
Καλές βουτιές!!!!
Διατροφολόγος – διαιτολόγος (Μητουσούδης Κωνσταντίνος)
***Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό meta magazino
info
Πλατεία Εμπορίου 9 Σέρρες
mitousou@gmail.com