Ανατροπές φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο μελετάται να χορηγηθεί και Τρίτη δόση του εμβολίου, ώστε να υπάρχει απόλυτη προστασία στους πληθυσμούς.
Η μετάλλαξη Δέλτα που θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη από όλες τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κυβέρνησης και ειδικούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η τρίτη δόση
Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, ότι η μετάλλαξη Δέλτα που καταγράφεται ήδη σε 92 χώρες και στην Ελλάδα κατεγράφησαν 29 στελέχη, έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το 99% των θανάτων.
Η μεταδοτικότητα πάντως χτυπάει κόκκινο καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει την υψηλότερη μεταδοτικότητα που αγγίζει το 50-70% και μεγαλύτερη από το βρετανικό στέλεχος που είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν.
Όπως είπε η κ.Θεοδωρίδου, η νέα μετάλλαξη Δέλτα σύντομα θα αφορά τρεις κατηγορίες πολιτών: τους ανεμβολίαστους, τους ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά (για τα οποία δεν προβλέπεται ακόμη εμβολιασμός).
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται η ανοσία του πληθυσμού, καθώς πλέον για να υπάρχει προστασία θα πρέπει να εμβολιασθεί πάνω από το 80% του πληθυσμού.
Να υπενθυμιστεί ότι μέχρι σήμερα για να δημιουργηθεί ανοσία αγέλης έπρεπε να είχε εμβολιασθεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Με βάση τον σχεδιασμό αλλά και τις πρώτες συζητήσεις στην κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, η διαδικασία εάν αποφασισθεί θα ξεκινήσει από τέλος Σεπτεμβρίου οπότε και εκτιμάται ότι θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις κεντρικά από την Ευρώπη ώστε να τηρηθεί μία κοινή γραμμή.
Θεωρείται ωστόσο βέβαιον ότι οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, η οποία όπως φαίνεται δεν θα είναι απλά υπενθυμιστική, αλλά θα περιλαμβάνει και την κάλυψη των νέων στελεχών του κορονοϊού, θα ξεκινήσει με όσους είχαν εμβολιασθεί αρχικά από τον Ιανουάριο.
Ταυτόχρονα ανησυχία προκαλεί και το θέμα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson το οποίο δεν φαίνεται να καλύπτει πλήρως τις μεταλλάξεις. Γι αυτό και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει η δεύτερη δόση με mRNA εμβόλιο.
Άλλωστε προς ώρας για το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά επιστημονικά δεδομένα, αφού είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης.