Αν και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την άφιξή του στην Ελλάδα θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι έρχεται με θετική ατζέντα εντούτοις φρόντισε με το καλημέρα να διαψεύσει τον εαυτό του ότι δεν θέλει να δυναμιτίσει το κλίμα καθώς όχι μόνο επανέλαβε τα περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη αλλά «ανακάλυψε» και …τουρκικά σχολεία.
Στη …μητρική τους γλώσσα
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «τουρκικά» τα σχολεία για τη μουσουλμανική μειονότητα της Κομοτηνής, που επισκέφτηκε μετά την συνάντησή του με τους ψευτομουφτήδες στο τουρκικό προξενείο της πόλης.
«Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους» έγραψε στο πρσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί 120.000 Έλληνες πολίτες
Οι αναφορές αυτές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου γύρω από τον χαρακτήρα της μειονότητας στην Θράκη προκάλεσε την απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπο Τύπου Αλέξανδρο Παπαϊωάννου να κάνει λόγο για συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την Τουρκία την οποία και κάλεσε να σεβαστεί την Συνθήκη της Λωζάνης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.
Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.
Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.
Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».
Σημειώνεται δε ότι κατά την επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στο μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο της Κομοτηνής δεν επετράπη η είσοδος στους Έλληνες δημοσιογράφους σε αντίθεση με τους Τούρκους δημοσιογράφους, γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά των εκπροσώπων του ελληνικού Τύπου, όπως φαίνεται και στο βίντεο που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η τοπική εφημερίδα «χρόνος».
Οι χαιρετισμοί του Ερντογάν
Ο κ. Τσαβούσογλου που βρίσκεται στην Κομοτηνή βρίσκεται για ιδιωτική επίσκεψη ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή.
Κατά την επίσκεψή του στο μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο της Κομοτηνής ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ταγίπ Ερντογάν στη μουσουλμανική μειονότητα.
«Σας στέλνω τους χαιρετισμούς του Προέδρου» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που τον περίμεναν έξω από το μειονοτικό σχολείο που επισκέφτηκε.
«Μείνε δυνατός» απάντησαν στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών τέσσερις φορές τα μέλη της μειονότητας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ανταπαντά και πάλι οτι «είμαστε μαζί με τη βοήθεια του Θεού».
Συναντήθηκε με τους ψευοδομουφτήδες
Στις 11.15 έφτασε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.
Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ» όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.
Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θάμνα, εξω από την κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ και το απόγευμα αναχώρησε από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα.
«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της «τουρκικής «μειονότητας» σχολίασε στο Τwitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που φωτογραφήθηκε μαζί με Σερήφ και Μετέ .
Η επίσκεψη στο μειονοτικό σχολείο
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στο μειονοτικό σχολείο της περιοχής, συναντήθηκε με 30 μαθητές και καθηγητές , παρουσία αρκετών δημοσιογράφων που είχαν έρθει από τη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open, ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας στο μειονοτικό σχολείο, προανήγγειλε ανταλλαγές Τούρκων καθηγητών και Ελλήνων στα σχολεία. Οποιες διάφορες και αν υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών οι μειονότητες είναι ό,τι πιο σημαντικό, σημείωσε ενώ στη συνέχεια ρώτησε τι μαθήματα κάνουν τα παιδιά στο σχολείο, τι εκδηλώσεις διοργανώνουν και πόσους καθηγητές έχουν.
Πρόκληση με το καλημέρα – Μίλησε για «τουρκική μειονότητα»
Νωρίτερα, ο τούρκος ΥΠΕΞ έσπευσε να προκαλέσει με την πρώτη του ανάρτηση στο twitter , σημειώνοντας πως ήρθε στη δυτική Θράκη για να συναντήσει μέλη της «τουρκικής μεινότητας».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το βράδυ της Κυριακής θα δειπνήσει στην Αθήνα με τον Νίκο Δένδια, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Έρχομαι με θετική ατζέντα»
Λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για την Ελλάδα, ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως «έρχομαι στην Αθήνα με θετική ατζέντα».
Το πρώτο σκέλος της επίσκεψης Τσαβούσογλου, ξεκινά από τη Θράκη και συγκεκριμένα από την Κομοτηνή, γεγονός που αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το μειονοτικό αποτελεί προτεραιότητα της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά.
Συναγερμός στην κυβέρνηση για πιθανές προκλήσεις
Η Αθήνα κρατάει μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους σχετικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου και ετοιμάζεται πυρετωδώς για κάθε πιθανή και… απίθανη τοποθέτηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όλων με αφορμή το ταξίδι του Μ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα είναι ο on camera «τσακωμός» του με τον Ν. Δένδια όταν ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε επισκεφτεί την Τουρκία στα μέσα Απριλίου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εξ’ αντικειμένου φόβους για τυχόν αναζήτηση «ρεβάνς» εκ μέρους του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, με την επίσκεψή του να χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως δύσκολη.
Όπως εκτιμάται όμως, τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας να μεταδίδεται η εικόνα ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αθήνα, έστω και εάν δεν παράγονται απτά αποτελέσματα. Εξ’ ου και το σενάριο περί «ρεβάνς» του Μ. Τσαβούσογλου συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.
Επόμενο βήμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με συνέντευξή του στο Βήμα , μίλησε για αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο .
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι μεγάλος στόχος είναι η σύγκληση μιας συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Προσθέτει ότι η Αγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά αυτής θα πρέπει να προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ προτείνει τρία βήματα για την καλή γειτονία: τον ειλικρινή διάλογο, την αποφυγή λαϊκιστικής ρητορικής και προκλήσεων, καθώς και την πολιτική βούληση επίλυσης όλων των θεμάτων.
Πομάκοι: Ανεπιθύμηοτς ο Τσαβούσογλου
Λίγες ώρες πριν φτάσει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, οι σύλλογοι Πομάκων είχαν σπεύσει να στείλουν το δικό τους μήνυμα, χαρακτηρίζοντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανεπιθύμητο.
Οι σύλλογοι κήρυξαν τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή, και εικάζεται πως αυτός ενδεχομένως να είναι ο ο λόγος που ο τούρκος υπουργός δεν θα επισκεφθεί τελικά τα Πομακοχώρια.
«Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα- Είμαστε Ελληνες Πομάκοι»
«Σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι», τονίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης.
Σε ανάρτησή του αναφέρει:
«Εμείς όταν πεθαιναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα.
Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακομα και ατομικα πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή!
Ακούμε καιρό τώρα από τρίτες χώρες χωρίς να τους πέφτει λόγος να θέτουν ζητήματα «τουρκικής μειονότητας» η μειονοτητα είναι μια και έχει καθοριστεί από την συνθήκη της Λοζάνης και είναι Μουσουλμανικη καθώς απαρτίζεται από κοινότητες που έχουν μόνο ένα κοινό σημείο την θρησκεία!
Για αυτό λοιπόν σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – Γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε!