Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών προσαρμόζεται για άλλη μια φορά στις υπάρχουσες υγειονομικές συνθήκες και προχωρά στην οργάνωση μιας διαδικτυακής προσέγγισης της Πανεπιστημιάδας Φοιτητικού Θεάτρου, μέσα από το κανάλι του στο Youtube μια και ήταν για άλλη μια χρονιά αδύνατον η διοργάνωση μας να έχει για το 2021 την μορφή που είχε πριν την πανδημία, εξαιτίας των έκτακτων υγειονομικών μέτρων που ισχύουν τόσο για τους κλειστούς χώρους πολιτισμού όσο και για τις πανεπιστημιακές σχολές, οι οποίες καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς διενεργούσαν τα μαθήματα τους με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Παρόλες όμως τις δυσκολίες 8 φοιτητικές θεατρικές ομάδες, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν 8 εξαιρετικά ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις πάνω στο θέμα της Ελευθερίας.
Οι ομάδες συμμετέχουν με ένα βίντεο διάρκειας 15- 20 λεπτών, όπου μέσω της θεατρικής τέχνης και των σύγχρονων μέσων προσπαθούν να προσεγγίσουν το θέμα της Ελευθερίας αναφερόμενοι άμεσα στην επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης αλλά και έμμεσα σε όλα όσα η ανθρωπότητα βιώνει τα τελευταίο δύο χρόνια.
Ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία ενέπνευσε χιλιάδες καλλιτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρούμε ότι ακόμη και σήμερα μπορεί να αποτελέσει ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και να προσεγγιστεί με δεκάδες πρωτότυπους τρόπους.
Για το λόγο αυτό, δεν υπήρξε καμία δέσμευση ως προς την προσέγγιση του θέματος, και οι ομάδες βασίστηκαν είτε σε κάποιο γνωστό έργο τέχνης, είτε δημιούργησαν την δική τους πρωτότυπη προσέγγιση.
Πρόγραμμα Διαδικτυακής Πανεπιστημιάδας
ΕΝΑΡΞΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΜΑΪΟΥ / Ώρα : 8.15΄
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ανοίγει την διαδικτυακή πύλη της Πανεπιστημιάδας φοιτητικού θεάτρου γιορτάζοντας την έναρξη της μέσω της ποίησης.
Θα ακουστούν τα ποιήματα :
«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γ. Ρίτσου
Απαγγελία : Καλλιόπη Ευαγγελίδου
«Το Καπνοπωλείο» του Φ.Πεσσόα
Απαγγελία : Βασιλική Δαλίσκα
Παρουσίαση : Αστερόπη Χαριτίδου
Ακολουθεί στις 9.00΄μ.μ. η προβολή του έργου
«Ενθυμήματα Στρατιωτικά της Επαναστάσεως των Ελλήνων 1821-1833»
του Νικόλαου Κασομούλη
από την Φοιτητική Θεατρική Ομάδα Παν/κων Τμημάτων Αγρινίου
Ο Μακεδόνας αγωνιστής Νικόλαος Κασομούλης (1795 – 1872) έλαβε μέρος σε πολλές μάχες και πολέμησε στο Μεσολόγγι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Ήταν μορφωμένος και από το 1832 άρχισε να γράφει τις εμπειρίες του από τον Αγώνα.
Διάρκεια: 11΄
ΤΡΙΤΗ 25 ΜΑΪΟΥ
1η Προβολή – Ώρα : 9.00΄μ.μ.
«Λόρδος Βύρων και Έλγιν» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου
Φοιτητική Θεατρική Ομάδα του Ομίλου ΟΡΦΕΑ – Σερρών
Σύμπραξη: ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ και ΔΙ.ΠΑ.Ε Παράρτημα Σερρών
Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου πραγματεύεται την κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Αποτυπώνει το ιστορικό γεγονός της κλοπής των μαρμάρων της Ακρόπολης, και σκιαγραφεί μέσα από τα λεγόμενά του τον Λόρδο Μπάιρον, τον Έλγιν, αλλά και τον ρόλο των ανώνυμων Ελλήνων στον αγώνα για την ελευθερία.
Διάρκεια: 28΄
2η Προβολή – Ώρα : 9.30΄μ.μ.
«Λόρδος Βύρων» του Αλέκου Λιδωρίκη
από την ομάδα «Το τρίτο κουδούνι» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Ο Βαρόνος Μπάιρον, γνωστός στην Ελλάδα ως Λόρδος Βύρων, ήταν Άγγλος αριστοκράτης, ποιητής, πολιτικός, Φιλέλληνας και μια από τις σημαντικότερες μορφές του ρομαντισμού. Συνέδεσε το όνομα του με την στήριξη των επαναστατικών κινημάτων σε Ιταλία και Ελλάδα, και πέθανε στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών στο Μεσολόγγι, σε ηλικία μόλις 36 χρόνων, από υψηλό πυρετό.
Διάρκεια: 12΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ
1η Προβολή – Ώρα : 9.00΄μ.μ.
«Το ποίημα της» σε κείμενα της ομάδας Verba Volant
του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Τ.Ε.Ι Κεντρικής Μακεδονίας, Σέρρες
«…τι είναι αυτό που σε έχει κάνει να το θυμάσαι τόσα χρόνια μετά; Και τι είναι αυτό που με συγκινεί όταν σ΄ ακούω να το λες;»
Μια πολυσυλλεκτική καταγραφή εικόνων και σκέψεων γύρω από την έννοια της ελευθερίας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, και με οδηγό το ποίημα που θυμάται από τα σχολικά της χρόνια, η γιαγιά Ελένη.
Διάρκεια : 12΄
2η Προβολή – Ώρα : 9.30΄μ.μ.
«Αόρατος κόσμος»
Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών
«Το Δέντρο της Ελευθερίας Σύμβολο θάρρους και ανδρείας. Σε χώμα λεύτερο ήταν φυτεμένο με θυσίες ποτισμένο» Ηρώ Παπαδοπούλου
Ο άνθρωπος είναι ένα στοιχείο της φύσης, ένα απλό κομμάτι. Το δέντρο είναι κάτι ζωντανό.. είναι η ίδια η ζωή.. Κάθε τι ζωντανό αναπτύσσεται. Στην πραγματικότητα ότι και να κάνει όση τεχνολογία και αν αναπτύξει θα είναι πάντα ένα στοιχείο της φύσης. Στον πολιτισμό διαφοροποίησε τον εαυτό του από την φύση και με τον καιρό απομακρυνόταν ακόμα περισσότερο πνευματικά. Η απομάκρυνση του ,από την φύση ισοδυναμεί με την απώλεια της ελευθερίας του.
Διάρκεια : 18΄
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ
1η Προβολή – Ώρα : 9.00΄μ.μ.
«Χρονικά Ελευθερίας» της Φοιτητικής Θεατρικής Ομάδας «Φως»
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μια ταινία μικρού μήκους, η οποία παρουσιάζει το χρονικό του αγώνα, του έθνους για ελευθερία , που ξεκίνησε με το ξύπνημα τον Ελλήνων πριν από διακόσια χρόνια και συνεχίζεται, παίρνοντας ίσως διαφορετικές μορφές, αδιάκοπα μέχρι και σήμερα.
Διάρκεια : 18΄
2η Προβολή – Ώρα : 9.30΄μ.μ.
«Δε θα σβηστή ό,τι δε σβήνεται» του Ιβάν Βάζωφ
Θεατρική Ομάδα Φοιτητών Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών
University οf PLOVDIV – Βουλγαρία
Το έργο βασίζεται σε ποιήματα και στο μυθιστόρημα «Κάτω από το ζυγό» του Βουλγάρου ποιητή και συγγραφέα Ιβάν Βάζωφ, αποκαλούμενου Πατριάρχη της Βουλγαρικής Λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί ομολογουμένως το πιο λαμπρό του έργο.
Εικόνες γεμάτες συναισθήματα, λυρισμό και συγκίνηση απεικονίζουν τον επαναστατικό χαρακτήρα του βουλγαρικού λαού στο κίνημα για την εθνική απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.
Η ελληνική μετάφραση του Κ. Σιαπέρα (1977) είναι μία από τις μεταφράσεις. Το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 35 γλώσσες. Τα ποιήματα Δε θα σβηστή ό,τι δε σβήνεται και Τα τραγούδια μου μεταφράστηκαν από τον ποιητή Άρη Δικταίου.
Διάρκεια : 20΄
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΪΟΥ
1000 FACES PROJECT με οδηγό την μέθοδο της Λωξάνδρας Λούκας
Σεμινάριο με την κ. Ελένη Δημοπούλου
Καλλιτεχνική Διευθύντρια της ομάδας «ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ»
7.00΄μ.μ έως 8.30΄ μέσω zoom
Προβολή – Ώρα : 9.00΄μ.μ.
«Ευημερία Νάρκη» από την ομάδα «Τρίτος Όροφος»
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σε μια όχι και τόσο μακρινή δυστοπία, τα πράγματα δουλεύουν ρολόι και οι άνθρωποι είναι ασφαλείς και παραγωγικοί. Τι γίνεται όμως όταν το σύστημα αποδεικνύεται ελαττωματικό;
Διάρκεια : 20΄
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΜΑΪΟΥ
Συναυλία λήξης Πανεπιστημιάδας – Ώρα : 9.00΄μ.μ.
Οι Serres Voices μας ταξιδεύουν στις “Μουσικές του 60”.
Η ομάδα των νέων Σερραίων μουσικών που δημιουργήθηκε μέσα στην καραντίνα, ερμηνεύει τραγούδια γεμάτα χαρά και αισιοδοξία που μας φέρνουν μνήμες από τα καλύτερα μας χρόνια. Αυτά που ζήσαμε και αυτά που ελπίζουμε να έρθουν.
Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο Elpida resord & spa για την ευγενική παραχώρηση των εξωτερικών χώρων του.