«Τώρα τα πάει καλά η Ευρώπη, αλλά δεν ξεκίνησε καλά» είπε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην επίτροπος Μετανάστευσης, αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, προσθέτοντας ότι χάθηκε χρόνος λόγω της αδυναμίας της Επιτροπής, τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών αλλά και την απόφαση ορισμένων κυβερνήσεων να κλειστούν πίσω από τα σύνορά τους. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «η Ευρώπη δεν κατάφερε να γίνει πολιτική υπερδύναμη γιατί πολλές χώρες ακολουθούν δική τους ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», ενώ για το αύριο της Ευρώπης τάχθηκε υπέρ της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
Όσον αφορά στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «όλα στο πέρασμα του χρόνου αλλάζουν», σημειώνοντας τη μεταστροφή του Προέδρου Ερντογάν. Πριν από 20 χρόνια, όπως ανέφερε, μοιραζόταν το όραμά του για μια ευρωπαϊκή Τουρκία, ενώ με το πέρασμα του χρόνο άρχισε να εκχωρεί πολιτική δύναμη σε άλλα πολιτικά κέντρα στο εσωτερικό της χώρας.
Για τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, σημείωσε πως πρέπει να γυρίσουμε στην εποχή που «δεν μιλούσαμε για γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση των νησιών» με όπλο τη διπλωματία που, όπως υπογράμμισε, πρέπει να είναι πολυμερής και ανοιχτή.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
«Η αδράνεια και η ατολμία των προηγούμενων ετών έφεραν στο παρόν πολλά προβλήματα. Αν είχαμε τολμηρότερες πολιτικές θα είχαμε λύσει πολλά από αυτά» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, τάχθηκε υπέρ μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, Μητσοτάκη και Ερντογάν αναφέροντας πως «θα ανοίξει ένα παράθυρο πιο αισιόδοξο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα γίνει θελκτικός προορισμός τόσο για τουρισμό όσο και για επενδύσεις εφόσον όμως, όπως είπε, υπάρξει ασφάλεια στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. «Μία κατά λάθος ντουφεκιά να πέσει στο Αιγαίο ο τουρισμός θα πάει 30 χρόνια πίσω» επισήμανε και προέταξε «ας διαλέξουμε τον δρόμο προς τα εμπρός».