Της Isabel Togoh
Ο χρυσός κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό και έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά την Τρίτη, συνεχίζοντας το ράλι του και την Τετάρτη σημειώνοντας ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές, τρομαγμένοι από την εξασθένηση του δολαρίου αλλά και τη μεταβλητότητα – αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, συνεχίζουν να αναζητούν ένα “ασφαλές καταφύγιο” για τα χρήματά τους.
Ο χρυσός έκλεισε στο επίπεδο ρεκόρ των 2.049,30 δολαρίων η ουγγιά την Τετάρτη, μία μόλις ημέρα μετά το κλείσιμο του μετάλλου για πρώτη φορά πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων την Τρίτη.
Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020, γεγονός που το καθιστά ένα από περιουσιακά στοιχεία με την καλύτερη απόδοση το τρέχον έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.
Βέβαια, ο χρυσός δεν είναι το μόνο πολύτιμο μέταλλο που έχει να επιδείξει σημαντικά κέρδη, αφού και το ασήμι έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2013, καταγράφοντας σωρευτική άνοδο της τάξης του 50% από την αρχή του έτους.
Στον αντίποδα, το δολάριο διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω του εκνευρισμού που έχουν προκαλέσει οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις των Γερουσιαστών στην Ουάσιγκτον με στόχο ένα ακόμη “πακέτο” τόνωσης της οικονομίας.
Ανάλογες κινήσεις γίνονται σε όλο τον κόσμο. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανακοινώνουν “πακέτα” στήριξης των οικονομιών τους, και μέχρι τώρα έχουν εισρεύσει στην παγκόσμιο οικονομίας περίπου 20 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την Bank of America, σε μια προσπάθεια να δώσουν ώθηση στην παραγωγή δεδομένου ότι η πανδημία συνεχίζει να πλήττει ολόκληρους κλάδους και αναγκάζει τον κόσμο να κλείνεται στα σπίτια του.
Οι πολιτικοί στις ΗΠΑ προσπαθούν στην παρούσα φάση να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πρόσθετο “πακέτο” ανακούφισης της αμερικανικής οικονομίας, όμως οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι “ενέσεις” ρευστότητας θα προκαλέσουν άνοδο του πληθωρισμού και θα οδηγήσουν σε υποτίμηση άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Εν τω μεταξύ, η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ήτοι ΗΠΑ και Κίνας, είναι πιθανό ότι θα συνεχίζει να ωθεί τον χρυσό υψηλότερα.
Το εντυπωσιακό ράλι του χρυσού, μάλιστα, θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχιστεί, εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς η πανδημία δεν δείχνει πειστικά σημάδια εξασθένησης ώστε να επιτρέψει στις κλυδωνιζόμενες βιομηχανίες να ξανανοίξουν και να μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει. Οι αριθμοί εξάλλου είναι αποκαρδιωτικοί. Μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊού περισσότεροι από 18,5 εκατ. άνθρωπο σε όλο τον πλανήτη, ενώ ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε αυτήν την εβδομάδα τους 700.000.
Οι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν πάντως ότι ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά εντός των επόμενων 18 μηνών.