Νέα κινητικότητα παρουσιάζεται τις τελευταίες εβδομάδες στην υπόθεση αναζήτησης του 55χρονου καταζητούμενου και επικηρυγμένου με ένα εκατομμύριο ευρώ Βασίλη Παλαιοκώστα, 10 ακριβώς χρόνια μετά την τελευταία «εμφάνισή» του σε αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς – τον Φεβρουάριο του 2011 – στη Βοιωτία. Κι ίσως να μην είναι τυχαία η σχετική αναφορά σε συνέντευξη σε ενημερωτική ιστοσελίδα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ελευθέριου Οικονόμου, ο οποίος σε ερώτηση για τις κινήσεις του 55χρονου ποινικού σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι συλλήψεις δεν προαναγγέλλονται».
Ανώτατο στέλεχος της Λεωφόρου Κατεχάκη επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται μια συντονισμένη αναζήτηση του δραπέτη με βάση σειρά πληροφοριών που είχαν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια και για τις οποίες δεν είχε γίνει, μέχρι στιγμής, συγκροτημένη έρευνα. Μάλιστα, ορισμένα δεδομένα προέκυψαν από όσα μνημονεύει στο βιβλίο που εξέδωσε… Ψάχνουμε τα πάντα, με ενεργοποίηση όλων των αστυνομικών υπηρεσιών. Εκτιμούμε ότι έχει δημιουργήσει μικρό σύστημα υπόθαλψης και υποβοήθησης σε περιοχή που θεωρεί ο ίδιος ασφαλή, όπως είχε πράξει και τις προηγούμενες δεκαετίες.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Είναι προφανές ότι ζει από τα χρήματα – τουλάχιστον δύο έως τρία εκατομμύρια ευρώ – από απαγωγές και ληστείες. Αυτό που αναφέρεται (με βάση οπτικό υλικό πριν από την προαναφερόμενη συμπλοκή του 2011), ότι μπορεί να έχει υπάρξει πλήρης αλλαγή της εμφάνισής του ώστε να μην εντοπίζεται εύκολα, ίσως να μην είναι σωστό». Ο Βασίλης Παλαιοκώστας προχωρούσε από τη δεκαετία του ’80 σε ληστείες μαζί με τον 58χρονο αδελφό του Νίκο (συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2006 και βρίσκεται στις φυλακές Πάτρας) και άλλους ποινικούς. Το 1995 προχώρησε στην απαγωγή του αποθανόντος επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαΐτογλου και το 2008 του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν αναδειχθεί στοιχεία βάσει των οποίων φέρεται να εξέταζε την αρπαγή άλλων 60 ατόμων, κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο καταζητούμενος έχει εξαφανιστεί από τον Ιούνιο του 2009, όταν απέδρασε για δεύτερη φορά (η πρώτη το 2006) με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τον αλβανό κακοποιό Αλκέτ Ριζάι, που όμως συνελήφθη αργότερα στο Αλεποχώρι.
Σχέση με αντιεξουσιαστές
Επίσης, θεωρείται ότι την τελευταία 20ετία διατηρούσε (ή διατηρεί) συνεχή επαφή με άτομα του αναρχικού χώρου που είχε γνωρίσει στη φυλακή και ήταν από τα κύρια πρόσωπα στη σύμπραξη ποινικών κι αντιεξουσιαστών την περίοδο 2007-2015. Αντιεξουσιαστές, εξάλλου, ήταν και αυτοί που τον τροφοδοτούσαν με όπλα, τον υπέθαλπαν, συμμετείχαν στην απαγωγή τού βιομηχάνου στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποιοι από τους συνεργούς του θεωρείται ότι συμμετείχαν στους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» που είχαν προχωρήσει (την περίοδο 2012-2016) σε περίπου 30 ληστείες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου το 2013 στη Βούλα. Στην εν λόγω ένοπλη ομάδα θεωρείται ότι συμμετείχαν και άλλα πρόσωπα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι από αυτή τη σύμπραξη πιθανόν προέρχονταν ανεξιχνίαστες αιματηρές επιθέσεις, όπως η δολοφονία το 2015 του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη, η αιματηρή επίθεση στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής το 2009 ή και η αιματηρή ληστεία στην Πάρο το 2012. Είναι, ακόμη, χαρακτηριστικό ότι στο βιβλίο που εξέδωσε προ διετίας, με τίτλο «Μια φυσιολογική ζωή», υμνούσε τη δράση αναρχικών και είχε αποκαλύψει ότι σχεδίαζε απόδραση με ρίψη ρουκετών στις φυλακές Κορυδαλλού.
Δέμα – βόμβα
Το καλοκαίρι του 2010, παλαμικό αποτύπωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα είχε βρεθεί στο δέμα – βόμβα που είχε εκραγεί στον έβδομο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του υπασπιστή τού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη. Το μικρό κείμενο ανάληψης ευθύνης που δημοσιεύτηκε σε απογευματινή εφημερίδα έφερε την υπογραφή «Θανάσης Κλάρας» (το πραγματικό όνομα του Αρη Βελουχιώτη) και κατέληγε με την επισήμανση ότι το όνομα της νεοσύστατης οργάνωσης θα γινόταν γνωστό σε ένα από τα επόμενα χτυπήματα, κάτι που ωστόσο δεν έγινε ποτέ, με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να θεωρεί τη σύλληψή του «θέμα αρχής». Τέλος, κύκλοι της Κατεχάκη σημειώνουν ότι «σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται ενεργός σε ένοπλες ενέργειες, ενώ παλιοί σύντροφοί του φαίνονται αποδυναμωμένοι, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί επαναδραστηριοποίηση δικτύου αντιεξουσιαστών και ποινικών στο πλευρό του».