fbpx
12 C
Serres
Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ: Οι πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα

ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ: Οι πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα

ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ: Οι πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα

Τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος σταθμίζουν παράγοντες της αγοράς αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το reporter.gr, σε σχέση με την Ελλάδα, είναι σημαντικό να υπάρξει η εξειδίκευση για την οριζόντια αυτή επιβολή δασμών 20% σε όλα τα προϊόντα προέλευσης ΕΕ. Μιλώντας, στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), έθεσε το ερώτημα εάν ο παροξυσμός αυτός με τους δασμούς θα έχει εξαιρέσεις, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν ο πρόεδρος Τραμπ, είχε επιβάλει δασμούς σε προϊόντα, που μας αφορούσαν.

«Πρωταρχικός στόχος είναι να δούμε εάν η επιβολή δασμών θα έχει εξαιρέσεις»,  σημείωσε και προσέθεσε ότι «υπάρχουν, ήδη, δασμοί 17% σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων. Στη συνέχεια, κατά την πρώτη του προεδρία μπήκε ένα επιπλέον ποσοστό 25%, αλλά εξαιρέθηκαν προϊόντα, όπως οι ελιές και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια έφυγε το 25% επί προεδρίας Μπάινταν». Επισήμανε βέβαια πως το νέο ποσοστό δασμών θα “μπει καπέλο” στο 17%, που υπάρχει. “Καθίσταται έτσι πολύ πιο ακριβό ένα προϊόν που μπαίνει στις ΗΠΑ” ανέφερε και σημείωσε ότι μπορεί η Ελλάδα να μην είναι τόσο μεγάλη εξαγωγός χώρα, όπως η Γερμανία, στην αγορά των ΗΠΑ, ωστόσο έχει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

“Έχουμε πλεονασματικό ισοζύγιο. Εξάγουμε περισσότερα απ’ ο,τι εισάγουμε, καθώς οι εξαγωγές μας το 2024 ήταν στα 2,411 δισεκ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ ήταν στα 2,143 δισεκ. ευρώ”, ανέφερε ο κ. Καλαμπόκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 227 δισ. ευρώ και άρα οι δασμοί που επιβάλλει ο πρόεδρος Τραμπ θα επιφέρουν στα κρατικά ταμεία των ΗΠΑ, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ποσά της τάσης των 50 δισ. ευρώ, που όπως έχει πει θα τροφοδοτήσουν την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, που εν μέρει, βέβαια, οφείλονται και στις μειώσεις φόρων που ωφελούν, κύρια, τους “έχοντες”. Μόνο που οι δασμοί καθιστώντας τα προϊόντα πιο ακριβά μάλλον θα επιφέρουν μείωση του συνολικού εμπορίου, ενώ θα πλήξουν και ευρύτερα, λαϊκές τάξεις, με την άνοδο του πληθωρισμού, που θα φέρουν.

Τα αγροτικά προϊόντα

Επιπρόσθετα, σε σχέση με την Ελλάδα, με βάση τα όσα είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Καλαμπόκης, «το 31% των εξαγωγών μας στις ΗΠΑ, δηλαδή, 600 -700 εκατ. είναι από τον αγροδιατροφικό τομέα, δηλαδή, ελιές, ελαιόλαδο, antipasti , γαλακτοκομικά ενώ το κρασί να είναι κάτω από το 25 εκατ. ευρώ. Δε σημαίνει ότι είναι μια αμελητέα  ποσότητα” τόνισε ο κ. Καλαμπόκης, “καθώς  πίσω από τους αριθμούς κρύβονται παραγωγοί και περιοχές”.

Το κρασί

Ηδη, δε, “σήμα” για τις επιπτώσεις που θα φέρουν δασμοί και στο ελληνικό κρασί έχει κρούσει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), τονίζοντας τη σημασία που έχει η αγορά των ΗΠΑ για τον κλάδο. Με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, και σε πλήρη συνάφεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων του Κρασιού, ο ΣΕΟ τονίζει τη σημασία που έχει η αγορά των ΗΠΑ για το ελληνικό κρασί, ζητώντας από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν τις θέσεις του και να τεθεί η αφαίρεση των αμερικανικών κρασιών και αρωματικών οινικών προϊόντων από τα προτεινόμενα στα οποία η ΕΕ θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς ως αντίμετρα . Οπως εξηγούν οι τα αναμενόμενα αντίμετρα στα ευρωπαϊκά κρασιά θα έχουν τραγικές συνέπειες στο κλάδο και στην περίπτωση της Ελλάδας θα τεθεί ακόμα θέμα επιβίωσης για τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου.

Για την Ελλάδα η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξαγωγική αγορά . Οι πωλήσεις ελληνικών κρασιών το 2024 έφτασαν τα 19 εκ. ευρώ με τη μέση τιμή εξαγωγής να ξεπερνάει τα 7 ευρώ ανά κιλό όταν στην Γερμανία που είναι η πρώτη χώρα προορισμός στην ΕΕ η μέση τιμή εξαγωγής είναι κάτω από 3 ευρώ.
Για το ελληνικό κρασί οι ΗΠΑ αποτελούν σύμφωνα με τον ΚΕΟΣΟΕ πρώτη επιλογή ως χώρα στόχος του ελληνικού τομέα οίνου, όσον αφορά τις Τρίτες Χώρες.
Συνολικά, με βάση τον κ. Καλαμπόκη οι ΗΠΑ για την Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός, μετά την Ιταλία, τη Γερμανία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.  Χαρακτηριστική, και η αναφορά, που έκανε, την Τρίτη, ο οινοποιός (Βιβλία Χώρα) Βασίλης Τσακτσαρλής, σε δημοσιογραφική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις στο Παγγαίο, που οργάνωσε η ΑΒ Βασιλόπουλος. Όπως είπε, ξεκαθαρίζει το τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά των ΗΠΑ, που είναι από τις βασικές χώρες εξαγωγών για το Κτήμα Βιβλία Χώρα, μαζί με τη Γερμανία και την Κύπρο. Πάντως το Κτήμα Βιβλία Χώρα με την αναμενόμενη εκτόξευση των τιμών, λόγω δασμών στις ΗΠΑ, δε θα έχει ζήτημα, καθώς η ζήτηση υπερτερεί της προσφοράς και έτσι η παραγωγή που προοριζόταν για τις ΗΠΑ θα καλύψει άλλες αγορές.
Τα “αναχώματα”

Με βάση, τον κ. Καλαμπόκη, είναι “θετικό όσον αφορά αγροδιατροφικό τομέα το ότι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αφορούν την ομογένεια, που όπως είπε, είναι ‘“θισμένη” στην αγορά των προιόντων, καθώς για τους Έλληνες, εκεί, τα προϊόντα  αυτά είναι ένα ταξίδι μνήμης και άρα θα συνεχίσουν να τα αγοράζουν. Παράλληλα με αιχμή και το ελληνικό γιαούρτι, όπως τόνισε, τα προϊόντα μας, έχουν κατακτήσει εχέγγυα ποιότητας και άρα δικαιολογούν υψηλές τιμές.

Επίσης, όπως σημείωσε, το μέχρι πρότινος αρνητικό στοιχείο, ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν διασπορά σε μεγάλες αλυσίδες, που απευθύνονται σε μεγάλα ακροατήρια, κάπως ευνοεί, μια και πλέον, το εισόδημα αυτών των μεγάλων ακροατηρίων, με την άνοδο των τιμών των εισαγομένων, θα  πρεπει να διοχετευτεί για την αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης και άρα δε μας επηρεάζει, τόσο.

Οι ισοτιμίες

Πάντως με βάση τον πρόεδρο των εξαγωγέων το ύψος των δασμών αναμένεται να ψαλιδιστεί από το ότι υπάρχει ανατίμηση του δολαρίου και υποτίμηση του ευρώ, άρα οι εξαγωγές από την ΕΕ γίνονται πιο φτηνές. Ο κ. Καλαμπόκης, πάντως, υπενθύμισε το ότι το ελληνοαμερικανικό λόμπι έχει την ισχύ να παρέμβει γι αυτό συνέστησε αναμονή για την τελική εικόνα.

Εκτιμήσεις με βάση την ιστορία

Επίσης, Έκθεση του ΓΠΚΒ εστιάζει στις Άμεσες Επιπτώσεις της Αναμενόμενης Νέας Δασμολογικής Πολιτικής των ΗΠΑ στις Ελληνικές Εξαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου, εξεταζόμενες με βάση ένα ανάλογο “πείραμα επιβολής δασμών” που έγινε το 2018 και περιελάμβανε μια παρόμοια μεταβολή στη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, με επιβολή δασμού 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου (καταργήθηκαν το 2021).

“Οι κλάδοι χάλυβα και σιδήρου, και αλουμινίου αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αυτούς να αποτελούν σημαντικούς εργοδότες στην Ελληνική οικονομία. Ο κλάδος του αλουμινίου, ειδικότερα, χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και περιλαμβάνει μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έντασης κεφαλαίου για την παραγωγή πρώτης ύλης καθώς και μικρές βιοτεχνίες έντασης εργασίας που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και τοποθέτηση οικοδομικών προϊόντων από αλουμίνιο” αναφέρει η ανάλυση του του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και συμπκηρώνει.

“Η επιβολή δασμού 25% στις εισαγωγές των ΗΠΑ το 2018 συνδέεται με μια σχετικά υψηλή ευαισθησία των Ελληνικών εξαγωγών σιδήρου και χάλυβα στις ΗΠΑ στην αύξηση των δασμών κατά 25% στη χώρα αυτή. Αυτή η ευαισθησία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ο κλάδος δεν είχε την ευελιξία στην επέκταση σε νέες ή υπάρχουσες εξαγωγικές αγορές. Από την άλλη μεριά, η επιβολή δασμού 10% από τις ΗΠΑ στο αλουμίνιο το 2018 δεν είχε επιπτώσεις στις Ελληνικές εξαγωγές αλουμινίου στη χώρα αυτή.

Συμπερασματικά, με βάση το “πείραμα” του 2018 της επιβολής 25% δασμού στις εισαγωγές χάλυβα και σιδήρου και κατά 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, οι Ελληνικές εξαγωγές χάλυβα και σιδήρου στις ΗΠΑ ήταν πιο ευαίσθητες σε σχέση με τις εξαγωγές αλουμινίου. Το διαφορετικό μέγεθος του δασμού θα μπορούσε να αποτελεί μία εξήγηση για τη διαφορετική αυτή επίπτωση. Η επίπτωση του δασμού 10% στο αλουμίνιο το 2018 δεν φαίνεται να επηρέασε τις Ελληνικές εξαγωγές αλουμινίου, υποδηλώνοντας ότι οι Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αλουμινίου ήταν το 2018 σε θέση να αντεπεξέλθουν με επιτυχία. Τέλος, Ελληνικές εξαγωγές ενδιάμεσων προϊόντων προς την ΕΕ-27, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τελικών προϊόντων που εξάγονται από την ΕΕ-27 προς τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά από τη νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ.”

Ο Γ. Στουρνάρας

Από την πλευρά του  ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα NRC έδωσε μια διάσταση των κινήσεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να “στηθούν” αναχώματα, αναφερόμενος  στις ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις, που είναι τοποθετημένες κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Τώρα θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αποδόσεις για τους ιδιώτες επενδυτές θα αυξηθούν, αντιμετωπίζοντας τον κατακερματισμό που υπάρχει στην Ευρώπη όσον αφορά την ρύθμιση, την ασκούμενη πολιτική και την εποπτεία. Η ενιαία κεφαλαιαγορά σημαίνει και μια ομοσπονδιακή αρχή εποπτείας. Όπως και για τις τράπεζες έχουμε ενιαίο φορέα εποπτείας” τόνισε.

Να σημειωθεί, ότι με βάση εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων, η άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά και άλλων αγορών της ΕΕ οφείλεται σε έξοδο κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, που βλέπουν ευκαιρίες στην ΕΕ.

META MAGAZINO: Διαβάστε το πρόσφατο τεύχος
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ: Οι πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -