ΣΕΡΡΕΣ: Σαμόπιτα, το εορταστικό γλύκισμα της Τερπνής
Η σουσαμόπιτα ή «σαμόπιτα» ,κατά το τοπικό ιδίωμα, είναι το εορταστικό γλύκισμα όχι μόνο της Τερπνής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Βισαλτίας Σερρών. Αποτελεί την αέρινη, αλλά εξίσου γευστική εκδοχή του μπακλαβά. Είναι σιροπιαστό γλυκό ταψιού και κόβεται σε μικρά σχήματα ρόμβου και προσφέρεται με ένα μοσχοκάρφι (ξύλο γαρύφαλλου) στην μέση.
Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων της περιοχής, η σουσαμόπιτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνο με την τοπική γαστρονομία, αλλά και την οικονομία της περιοχής, καθώς η καλλιέργεια του σουσαμιού ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη κατά τη δεκαετία του 1970, ενώ αναπτύσσεται και σήμερα.
Υλικά
Για την σουσαμόπιτα
1 συσκευασία φύλλο κρούστας
150 γρ. βιολογικό σουσάμι αναποφλοίωτο
50 γρ. καρύδι
60 γρ. φρυγανιά τριμμένη
30 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
150ml ελαιόλαδο ελαφρύ ή σησαμέλαιο
Για το σιρόπι
350 γρ. ζάχαρη
300ml νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Μοσχοκάρφια
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Αφήνουμε το Φύλλο κρούστας μέσα στη συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει πλήρως. Απλώνουμε το σουσάμι σε δίσκο ψησίματος και το καβουρντίζουμε για 8-10 λεπτά στους 160ο C.
Κατόπιν και όσο είναι ζεστό το αλέθουμε στον επεξεργαστή τροφίμων και το μεταφέρουμε σε μπολ για να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Αλέθουμε επίσης και το καρύδι. Προσθέτουμε τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Για να φτιάξουμε την πίτα χρησιμοποιούμε ένα ταψί 25 εκ., το οποίο λαδώνουμε καλά.
Η μέθοδος που ακολουθούμε είναι απλή, στρώνουμε τρία φύλλα και έπειτα πασπαλίζουμε με τη γέμιση κάθε φύλλο που βάζουμε, τελειώνουμε με τρία φύλλα, κόβουμε όσο φύλλο εξέχει και «κλείνουμε» τη σαμόπιτα.
Κόβουμε κομμάτια τη σουσαμόπιτα, χρησιμοποιώντας κοφτερό μαχαιράκι. Επάνω από κάθε κομμάτι «καρφώνουμε» ένα μοσχοκάρφι. Σε ένα κατσαρολάκι «καίμε», δηλαδή ζεσταίνουμε, το λάδι της επιλογής μας.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ρίχνουμε με προσοχή το καυτό λάδι, όταν ρίχνουμε το καυτό λάδι πρέπει να δείχνει πως ψήνονται τα φύλλα. Ραντίζουμε πρώτα στις χαρακιές που κάναμε και μετά στις άκρες, φροντίζοντας να λαδώσουμε καλά όλη την πίτα.
Ψήνουμε τη σουσαμόπιτα για περίπου 55-60 λεπτά στους 165ο C. Όσο ψήνεται η πίτα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά, μετά την πρώτη βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και κρατάμε το σιρόπι ζεστό.
Μόλις είναι έτοιμη η πίτα τη σιροπιάζουμε καυτή με το ζεστό σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά, χωρίς να βιαζόμαστε. Αφήνουμε μερικές ώρες να τραβήξει το σιρόπι και σερβίρουμε.
META MAGAZINO: Διαβάστε εδώ το τελευταίο τεύχος
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr