fbpx
13.2 C
Serres
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΕΡΡΕΣ: H έκθεση της FireArt «Πλήγματα Ακριβείας» στο Ζιντζιρλί τζαμί (ΦΩΤΟ)

ΣΕΡΡΕΣ: H έκθεση της FireArt «Πλήγματα Ακριβείας» στο Ζιντζιρλί τζαμί (ΦΩΤΟ)

ΣΕΡΡΕΣ: H έκθεση της FireArt «Πλήγματα Ακριβείας» στο Ζιντζιρλί τζαμί (ΦΩΤΟ)

Μία ιδιαίτερη έκθεση αφιερωμένη για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία με τίτλο «Πλήγματα Ακριβείας» φιλοξενείται στις Σέρρες και πιο συγκεκριμένα στο Ζιντζιρλί τζαμί.

Δεκάδες καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια παρουσιάζουν προσωπικά έργα που καταδεικνύουν τον πόνο και τον θάνατο που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία καθώς και την φρίκη του πολέμου που αιματοκύλησε την χώρα.

Οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο που συνοδεύει την έκθεση:

«Ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις 24 Μάρτη 1999, όταν στις 8 παρά τέταρτο το βράδυ τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα και οι πύραυλοι άρχισαν να “ξερνούν φωτιά” στη Γιουγκοσλαβία. Ηταν η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με 2.300 αεροπορικές επιδρομές. Το αιματοκύλισμα κράτησε 78 μέρες και κόστισε τη ζωή σε 3.500 ανθρώπους, εκ των οποίων 400 ήταν παιδιά.

Κατά τη διάρκεια εκείνου του πολέμου ο λαός της Ελλάδας έδειξε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στον γιουγκοσλαβικό λαό με μαζικές διαδηλώσεις, με αποκλεισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, των δρόμων και των συνόρων, επιβραδύνοντας έτσι την προώθηση του πολεμικού υλικού και των στρατιωτικών δυνάμεων προς τη Γιουγκοσλαβία.

Σήμερα, 25 χρόνια μετά, θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα της αλληλεγγύης και της πάλης των λαών απέναντι στη βαρβαρότητα, απέναντι στην εκμετάλλευση, απέναντι στους νέους πολεμικούς σχεδιασμούς που έχουν ως πρόσχημα την ειρήνη».

Πληροφορίες

  • Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου έως και 20 Οκτωβρίου.
  • Ώρες επίσκεψης: 10.00 – 14.00
  • Καθημερινά εκτός Τρίτης (ανοιχτά και τα σαβ/κα)

Η έκθεση της Καλλιτεχνικής Ομάδας FireArt θα ταξιδέψει σε άλλες πόλεις και χώρες.

META MAGAZINO: Διαβάστε εδώ το καλοκαιρινό τεύχος
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΣΕΡΡΕΣ: H έκθεση της FireArt «Πλήγματα Ακριβείας» στο Ζιντζιρλί τζαμί (ΦΩΤΟ)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -