fbpx
17.6 C
Serres
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚ. ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία του Βουλευτή στην Επιτροπή Περιφερειών (ΒΙΝΤΕΟ)

Κ. ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία του Βουλευτή στην Επιτροπή Περιφερειών (ΒΙΝΤΕΟ)

Κ. ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία του Βουλευτή στην Επιτροπή Περιφερειών (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κ. Μπούμπα στην επιτροπή περιφερειών της Βουλής:

Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια και σε εσάς προσωπικά κ. Κόνσολα, κ. Πρόεδρε της Επιτροπής, αλλά και στους άλλους συναδέλφους γιατί αυτή η Επιτροπή έχει έναν πάρα πολύ ουσιαστικό και σημαντικό χαρακτήρα.

Ελπίζω, βέβαια, να φτάσει το μήνυμα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό διότι η Κυβέρνηση, η οποία θα θεσπίσει μία Επιτροπή Περιφερειών που να έχει έναν πιο ουσιαστικό, παρεμβατικό αλλά και νομοθετικό χαρακτήρα θα αναδιοργανώσει πραγματικά το ζητούμενο που είναι το επιτελικό κράτος. Μην ξεχνάμε ότι, μόλις ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση ευαγγελιζόταν-όπως και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις- ότι θα φέρει μια περιφερειακή αποκέντρωση – ανάπτυξη. Εάν η συγκεκριμένη Επιτροπή πέρα από συμβουλευτική -που είπε και ο Αντιπρόεδρος και θα συμφωνήσουμε- δεν μπορεί να είναι μία μόνο μέντορας Επιτροπή, αλλά να έχει πιο παρεμβατικό χαρακτήρα και να αλλάξει όλο το πλαίσιο λειτουργίας των Επιτροπών.Να μπορέσει να πάρει και όλον τον πρωτογενή τομέα καθώς δεν υπάρχει καθαρόαιμη η Επιτροπή Αγροτικού και Κτηνοτροφικού και Αλιευτικού τομέα που θα έπρεπε διότι είναι ακρογωνιαίος λίθος ο πρωτογενής τομέας για την ανάπτυξη του κράτους μαζί με τον τουρισμό,αλλά προηγείται ο πρωτογενής τομέας. Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά μόνο κάποιος να δει τη θεματολογία που έχει η συγκεκριμένη Επιτροπή τα θέματα είναι τόσο σημαντικά για το λεγόμενο όπως οραματίζεται η εκάστοτε Κυβέρνηση και η σημερινή για περιφερειακή αποκέντρωση που πραγματικά η Επιτροπή αυτή παίζει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο και θα έπρεπε να είναι και πρωταγωνιστής στην κατοχύρωση νομοθετικού περιεχομένου για υλοποίηση προγραμμάτων όχι απλά δηλαδή μία έκθεση ιδεών.

Κατ’ αρχάς αυτό που και εμείς ως Ελληνική Λύση λέμε και θα προτείνω είναι ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με τον πρωτογενή τομέα που σημαίνει περιφερειακή αποκέντρωση. Θα πρέπει να δούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας που είναι διαφορετικά, αλλά όλες οι περιφέρειες αποτελούν σημαντικά κύτταρα για να αναπτυχθεί γενικότερα το κράτος. Το δημογραφικό που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα -το οποίο θα το συζητήσουμε όπως είπε ο συνάδελφος ο κ. Κρητικός- στις δυσπρόσιτες περιοχές διότι πρέπει να οξυγόνο το σώμα Ελλάδα και στα μέλη του τα απομακρυσμένα για να μπορέσει να λειτουργήσει ως οργανισμός και ως σώμα. Οι δορυφόροι παίζουν καθοριστικό ρόλο για να λειτουργήσει ο πυρήνας.

Δορυφόροι ποιοι είναι αυτή τη στιγμή;

Η περιφέρεια. Νομοτελειακά αν δεν υπάρχει δορυφόρος ο πυρήνας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία μη σωστή, ορθή, λελογισμένη κατανομή πληθυσμού λόγω του Αθηνοκεντρικού μοντέλου χωρίς να έχουμε κάτι αλλά είναι συγκεντρωμένο πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας αναπτυξιακά στην Αθήνα και αντιλαμβάνεστε αυτή η Επιτροπή πρέπει να ασχοληθεί με το πρώτο και δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης -είναι το μεγάλο σχολείο για να ασχοληθεί κάποιος με τα κοινά-,θα πρέπει να ασχοληθεί με τους νέους αγρότες γιατί πρέπει να παραμείνουν ή να προσελκύσουμε και να δώσουμε κίνητρα και εχέγγυα στα νέα παιδιά. Είναι αυτή που θα μιλήσει και για τα Επιμελητήρια Ελλάδος, τα οποία μπορούν να έχουν έναν πιο ουσιαστικό και όχι μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα ως εργαλεία για το επιχειρείν της επαρχίας. Είναι αυτή που θα μιλήσει λοιπόν για πάρα πολλά ζητήματα, διότι αυτό που οραματιζόμαστε κύριε Πρόεδρε και αποκαλούμε Ευρώπη δεν την αποκαλούμε Ευρώπη των χωρών την αποκαλούμε Ευρώπη των Περιφερειών. Άρα, λοιπόν, η Περιφέρεια είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης και οι μέντορες του κυρίου Μητσοτάκη πρέπει κάποια στιγμή να το πουν και να σπάσει αυγά διότι το να δημιουργηθεί μια Επιτροπή μόνιμου νομοπαρασκευαστικού χαρακτήρα όπως είναι η Περιφερειών, η οποία θα συμπεριλάβει μέσα και τον αγροτικοκτηνοτροφικό τομέα καθώς δεν υπάρχει -όπως είπαμε- καθαρόαιμη. Επιτροπή αντιλαμβάνεστε για τις επόμενες γενεές και για το επιτελικό λεγόμενο κράτος πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει επιτέλους για να πάρουμε μέτρα ορθά, για να έχουμε μια αναπτυξιακή τροχιά να χαράξουμε μια ρότα στην περιφέρεια αν θέλουμε αυτό το κράτος να έχει ζωή. Να το πω έτσι απλά. Τα χωριά είναι εγκαταλελειμμένα, ερημώνουν με μία Αθήνα δεν κυβερνάται ο τόπος.

Συγχαρητήρια, ελπίζω και στη νέα Κοινοβουλευτική Περίοδο και είμαι σίγουρος ότι θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα και ας ελπίσουμε κάποιοι να τα λάβουν σοβαρά υπόψιν όπου πάνω σε αυτές τις συζητήσεις που θα γίνουν να μπει ένα νομοθετικό πλαίσιο πραγματικά που θα δώσει οξυγόνο και θα ανακουφίσει την περιφέρεια εν Ελλάδι.

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία εδώ.

ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ (04/09/2024)

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Κ. ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία του Βουλευτή στην επιτροπή περιφερειών (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -