fbpx
18.1 C
Serres
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΚΟΙΝΩΝΙΑΣΕΡΡΕΣ: Το λαογραφικό μουσείο για τους πρόσφυγες από τη Θράκη

ΣΕΡΡΕΣ: Το λαογραφικό μουσείο για τους πρόσφυγες από τη Θράκη

ΣΕΡΡΕΣ: Το λαογραφικό μουσείο για τους πρόσφυγες από τη Θράκη

100 χρόνια συμπληρώνονται από την άφιξη των προσφύγων της Μικράς Ασίας στο Μοναστηράκι των Σερρών, όπου έστησαν τις νέες ζωές τους.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, σε ένα οδοιπορικό στον χρόνο και την παράδοση, ερευνά την λαογραφία παράλληλα με την ιστορία.

Η καθημερινότητα από την οικία έως το χωράφι είχε τα δικά της μέσα λειτουργικότητας, εξηγεί ο Πολύβιος Τσαλικίδης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Η άνοιξη».

Πέντε χλμ από την λίμνη Κερκίνη και περίπου μια ώρα από την πόλη των Σερρών, σε ένα μοναδικό τοπίο, σε ένα ξεχωριστό μουσείο έχουν συγκεντρωθεί οι θησαυροί από μια προηγούμενη εποχή, εκείνης των προσφύγων, που καλλιεργούσαν μια εύφορη γη και είχαν έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής.

Άνθρωποι ξεριζωμένοι από τον Πόντο, την  Τσατάλτζα, την Μαγκριώτισσα και από την Ιωνία, κράτησαν τα παραδοσιακά τους εργαλεία, τις φορεσιές, την κουζίνα τους, και τα εκθέτουν, σε μια συλλογή που είναι η πιο πλούσια, λέει με υπερηφάνεια ο κ. Τσαλικίδης. Τα τοπικά εδέσματα που ετοιμάζουν σήμερα οι γυναίκες και μπορούν να δοκιμάσουν οι επισκέπτες είναι αντιπροσωπευτικά μιας άλλης εποχής. Όσοι έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην περιοχή στις 31 Αυγούστου θα μπορέσουν να πάρουν μέρος και στις εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο Σύλλογος. Σημειώνεται ότι φέτος οι κάτοικοι γιορτάζουν τα 100 χρόνια, από την εγκατάστασή τους στο χωριό.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
ΣΕΡΡΕΣ: Το λαογραφικό μουσείο για τους πρόσφυγες από τη Θράκη
ΠΗΓΗertnews.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -