fbpx
8 C
Serres
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΚΟΙΝΩΝΙΑΣΕΡΡΕΣ: Γιατί το όρος Όρβηλος καίγεται επί 15 μέρες

ΣΕΡΡΕΣ: Γιατί το όρος Όρβηλος καίγεται επί 15 μέρες

ΣΕΡΡΕΣ: Γιατί το όρος Όρβηλος καίγεται επί 15 μέρες

Ένας από τους πολλούς κεραυνούς που έπεσαν στο όρος Όρβηλος στην περιοχή των Σερρών το βράδυ της 18ης Ιουλίου ήταν η αιτία που προκάλεσε την καταστροφική φωτιά που κατέκαψε περίπου 20.000 στρέμματα παρθένου πευκοδάσους.

Για 13 ημέρες οι πύρινες γλώσσες έμοιαζαν ανίκητες μιας και, παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος, το υψόμετρο (1600 μέτρα) αλλά και το ανάγλυφο του βουνού καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερής η κατάσβεσή της.

Το βράδυ της 30ής Ιουλίου ο νοτιάς έσπρωξε τη φωτιά προς το Αχλαδοχώρι με τις τοπικές αρχές να θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο εκκένωσης και την πυροσβεστική να δίνει τη μητέρα των μαχών για να μην περάσει πύρινη λαίλαπα στο χωριό και τεθούν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.

Τελικά, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, το μέτωπο ελέγχθηκε στην αντιπυρική ζώνη, ωστόσο εξακολουθεί να καίει, για 15η συνεχόμενη μέρα, δυτικά και ανατολικά σε μεγάλα υψόμετρα και δύσβατα σημεία με τις δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο δήμαρχος Σιντικής, Γιώργος Τάτσιος, μιλώντας στη Voria.gr, αναφέρει τους κινδύνους που αντιμετώπισε η περιοχή τις τελευταίες ημέρες, τα παιγνίδια που έπαιζε η φωτιά αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησαν κι εξακολουθούν να βρίσκουν μπροστά τους οι πυροσβέστες.

«Η αρχική εστία ήταν στα 1600 μέτρα υψόμετρο, την επομένη το πρωί ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια για να τη σβήσουν. Αρχικά νομίσαμε ότι τα κατάφεραν καθώς το σημείο είναι δυσπρόσιτο και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις, ωστόσο η φωτιά συνέχισε να καίει και με τους ανέμους πήρε διαστάσεις», λέει.

Σκάνε βλήματα, νάρκες και χειροβομβίδες

Ένας λόγος, σύμφωνα με τον δήμαρχο, που δυσκόλεψε τις κινήσεις των πυροσβεστών ήταν η ύπαρξη μη χαρτογραφημένων ναρκοπεδίων από την εποχή του εμφυλίου με αποτέλεσμα από τη θερμότητα να αρχίσουν να σκάνε βλήματα, νάρκες, χειροβομβίδες, καθιστώντας την προσέγγισε αδύνατη.

«Τα εναέρια πετούσαν συνεχώς ωστόσο κάποιες ημέρες ήταν λιγότερα καθώς έπρεπε να μεταβούν για να επιχειρήσουν σε άλλες περιοχές που επίσης τα είχαν ανάγκη. Εμείς βοηθούσαμε από την πλευρά μας από τις λιμνοδεξαμενές που έχουμε για την άρδευση, έτσι τα ελικόπτερα εφοδιάζονταν από αυτές», σημειώνει ο δήμαρχος.

Επισημαίνει, δε, ότι η γραμμή άμυνας που ακολουθήθηκε ήταν να δημιουργηθεί με τα βαρέα οχήματα του δήμου μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη μήκους πολλών χιλιομέτρων όπου εκεί περίμεναν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής.

«Εχθές το βράδυ όταν η φωτιά κατέβηκε γρήγορα με τον νοτιά προς το Αχλαδοχώρι έδωσαν μια μεγάλη μάχη και την κέρδισαν. Εμείς θέσαμε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το σχέδιο εκκένωσης, συγκεντρώσαμε λεωφορεία στην πλατεία έτσι ώστε σε περίπτωση που χρειαζόταν να απομακρυνθούν οι κάτοικοι και ήρθαν ασθενοφόρα για μεταφορά ατόμων που είχαν ανάγκη. Ευτυχώς, όμως, δεν χρειάστηκε όλα αυτά να υλοποιηθούν».

Το συγκεκριμένο δάσος είχε πάρει φωτιά και πριν από 20 χρόνια, αλλά κατάφερε στο μεσοδιάστημα να αναγεννηθεί.

Το σενάριο του εμπρησμού και οι ΑΠΕ

«Αυτό θα γίνει και τώρα, το δάσος θα γίνει ξανά δάσος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σιντικής και συνεχίζει, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα: «Υπάρχουν φωνές που λένε ότι ήταν εμπρησμός, ωστόσο η φωτιά προκλήθηκε ξεκάθαρα από κεραυνό. Υπάρχουν φωνές που λένε ότι το όρος θα αποτελέσει σημείο εκμετάλλευσης από κάποιους που θέλουν να στήσουν αιολικά ή ηλιακά πάρκα και αυτό να το ξεχάσουν. Ως δημοτική αρχή διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πατήσει ανθρώπινο πόδι σε καμένη γη. Το δάσος θα αναγεννηθεί και θα γίνει ξανά όπως ήταν, το δάσος θα γίνει ξανά δάσος».

Να σημειωθεί ότι η φωτιά πέρασε και στην πλευρά της Βουλγαρίας, με τον κ. Τάτσιο να απαντά σε όσους έλεγαν ότι οι Βούλγαροι την αντιμετώπισαν καλύτερα πως συνέβη το ακριβώς αντίθετο. «Οι Βούλγαροι έπαθαν πανωλεθρία, εκκένωσαν 4-5 χωριά, δεν κατάφεραν να την περιορίσουν παρά το γεγονός ότι διατυμπάνιζαν πως έχουν 4 αντιπυρικές ζώνες στα σύνορα».

Ο δήμαρχος Σιντικής, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, είπε πως θα ζητηθεί από τον στρατό και το ειδικό τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών να οριοθετηθούν τα σημεία όπου εντοπίστηκε το ναρκοπέδιο και να δημιουργηθούν ασφαλή μονοπάτια για τους περιηγητές αλλά και για τους κυνηγούς, καθώς και τη διάνοιξη δρόμων έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση στο δάσος.

Θανάσης Μυλωνάς

META MAGAZINO: Διαβάστε εδώ το καλοκαιρινό τεύχος
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
ΣΕΡΡΕΣ: Γιατί το όρος Όρβηλος καίγεται επί 15 μέρες
ΠΗΓΗvoria.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -