ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πωλούνται όσο όσο χιλιάδες επιχειρήσεις
Την ώρα που η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να μετρά τις υγειονομικές της πληγές, εξαιτίας της επέλασης του κορωνοϊού, εκατοντάδες επιχειρηματίες της πόλης ζουν τον απόλυτο εφιάλτη, καθώς από την μια το αβέβαιο μέλλον και από την άλλη τα πάγια έξοδα που «τρέχουν», τους φτάνουν στο σημείο να πωλούν όσο – όσο τις επιχειρήσεις τους.
Καθόλου ενθαρρυντικά και τα μηνύματα από τον κλάδο της ενοικίασης σπιτιών στην Θεσσαλονίκη με τους ιδιοκτήτες να ρίχνουν τα ενοίκια. Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Άκης Τσιργιώτης από το «ακί~νητο Real Estate» η αγορά στην συμπρωτεύουσα είναι «παγωμένη» αφού δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για επένδυση αυτή την στιγμή.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
«Είναι αλήθεια πως πωλούνται επιχειρήσεις και μάλιστα σε δελεαστικές τιμές πλήρως εξοπλισμένες, αλλά δεν αγοράζει κανένας. Οι τιμές μπορεί να προσφέρονται αυτή την στιγμή για επενδύσεις, όμως ο κόσμος εξαιτίας της αμφιβολίας δεν μπαίνει στην διαδικασία. Υπάρχει εστιατόριο στα Λαδάδικα που πωλείται εξοπλισμένο για 12.000 ευρώ. Το κατάστημα βρίσκεται λίγο έξω από το βασικό κέντρο της περιοχής, όμως ακόμα και σ’ αυτή την τιμή δεν έχει προσελκύσει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον».
Τα ανοίκιαστα της Τσιμισκή
«Όταν οι επιχειρηματίες της εστίασης που εξαρτώνται από τον κόσμο αυτή την στιγμή είναι κλειστά, με τα πάγια έξοδά τους να τρέχουν, θα το δώσουν όσο – όσο να ξεμπερδεύουν. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας δεν υπήρχαν τόσα περιστατικά, καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Όταν ο άλλος αισθάνεται πως του έχουν βάλει ένα μαχαίρι στο λαιμό, πως θα κρατήσει την επιχείρησή του, δεν γίνεται. Δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό.
Σκεφτείτε ότι αυτή την στιγμή στην Τσιμισκή που είναι ο πιο εμπορικό δρόμος της πόλης, υπάρχουν ξενοίκιαστα τουλάχιστον 16 μαγαζιά
Αυτό δεν συνέβη ούτε στην οικονομική κρίση, ούτε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Όταν στον δρόμο με την μεγαλύτερη εμπορικότητα συμβαίνει αυτό, τότε τι θα γίνεται στα στενά;”, διερωτάται.
Πρόβλημα και στις ενοικιάσεις σπιτιών – «Το εμβόλιο ίσως φέρει την κανονικότητα»
Και συνεχίζει: «Όλα τα σπίτια της πόλης είναι ξενοίκιαστα. Έχει γεμίσει η πόλη με άδεια σπίτια. Όσο και αν ρίχνει ο ιδιοκτήτης το ενοίκιο δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ούτε και στον χώρο αυτό και μιλάμε για κέντρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα Πανεπιστήμια δεν άνοιξαν με αποτέλεσμα να μην έρθουν φοιτητές, οι τουρίστες που έρχονταν και επέλεγαν σπίτια airbnb δεν ήρθαν με αποτέλεσμα να βγουν κι αυτά στην πίστωση κι έτσι γεμίσαμε ακίνητα».
Επιπλέον αναφέρει πως «μέχρι τον Αύγουστο πιστεύω πως τα ενοίκια θα συνεχίσουν να έχουν μια πτωτική πορεία και πως μετά ίσως δούμε τις τιμές να επιστρέφουν περίπου στην προ covid-19 εποχή. Μέχρι τότε θα υπάρχει μια δυσκολία και ίσως δούμε τα πράγματα να φτιάχνουν μετά τον Αύγουστο του 2021. Δεν ξέρω αν το εμβόλιο φέρει την κανονικότητα, απλά θεωρώ πως μετά από οκτώ μήνες τα πράγματα κάπως θα έχουν ομαλοποιηθεί θα είναι πιο βελτιωμένα».
Δεν είναι… εποχή για ομορφιά
Εν τω μεταξύ, εκτός από επιχειρήσεις της εστίασης, πολλές είναι αυτές που πωλούνται και από τον χώρο της αισθητικής και της ομορφιάς. Όπως αναφέρει ο Γεώργιος Κούσης από το Κτηματομεσιτικό Δίκτυο OIKIES REAL ESTATE αυτό ήταν μια μεγάλη έκπληξη για εκείνον και τους συνεργάτες του:
«Οι τελευταίες επιχειρήσεις που ήρθαν στα χέρια μας με σκοπό την πώλησή τους ήταν από τον κλάδο της περιποίησης και της αισθητικής ομορφιάς. Αυτό ήταν μια έκπληξη για μας.
Μιλάμε για πλήρως εξοπλισμένες επιχειρήσεις, όπου κάποιες από αυτές πωλούνται σε τιμές πολύ πιο κάτω από το κόστος
Αν κάποιος δημιουργούσε από την αρχή μια τέτοιου τύπου επιχείρηση θα ήθελε τα τριπλά αυτή την στιγμή, γι αυτό και είναι προτιμότερο στη φάση αυτή να την αγοράσει. Στη σελίδα μας υπάρχει γυμναστήριο 350τ.μ στην περιοχή της Μπότσαρη σε άριστη κατάσταση όπου πωλείται για 18.000 ευρώ».
Όσοι είχαν e-shop θα βγουν κερδισμένοι
«Δυστυχώς οι δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία ήταν πολλές σε όλους τους κλάδους. Ένα κατάστημα με ηλεκτρικά είδη εύκολα το γυρίζει και σε e-shop, ένα γυμναστήριο όμως δεν μπορεί να πράξει έτσι, όπως και η εστίαση δυσκολεύεται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες επιχειρήσεις με ένα καλό e-shop, μπορεί και να βγουν ωφελημένες από την ιστορία αυτή», τονίζει ακόμη και κλείνει δίνοντας μια αισιόδοξη νότα για το μέλλον.
«Το μέλλον είναι αβέβαιο και τα πάγια έξοδα δεν σταματούν ποτέ. Έγιναν κάποιες μειώσεις ενοικίων, αλλά αυτό δεν ήταν τελικά αρκετό. Ο επιχειρηματίας δεν έχει να καλύψει μόνο τα έξοδα της δουλειάς του, αλλά και της οικογένειάς του. Από το πρώτο κύμα φαινόταν ότι θα καταλήγαμε κάπου εδώ. Δυστυχώς μιλάμε για μια δυσκολία την οποία καλούμαστε να την περάσουμε όλοι μας. Από την άλλη όμως πιστεύω ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί σαν το ελατήριο, γι αυτό και θεωρώ πως όποιος αντέξει αυτό το διάστημα θα δει τις καλύτερες μέρες να έρχονται. Ας το δούμε όλοι σαν μια φουρτούνα που πρέπει να περάσουμε».