fbpx
13.2 C
Serres
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΡΕΥΜΑ: Πώς θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές

ΡΕΥΜΑ: Πώς θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές

ΡΕΥΜΑ: Πώς θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές

Μετά τα διυλιστήρια η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει έκτακτο τέλος και στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για να συγκρατήσει τις τιμές στα τιμολόγια ρεύματος. Η απόφαση αυτή, πάντως, προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στην αγορά, ενώ υπάρχουν ακόμα κενά σχετικά με το πώς θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές.

Η εξειδίκευση του μέτρου που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει από το υπουργείο Ενέργειας, ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται ότι τα έσοδα από τα υπερκέρδη θα καλύψουν τις επιβαρύνσεις στους καταναλωτές των πράσινων και πιθανώς και των κίτρινων τιμολογίων μέχρι ενός ορίου π.χ για τιμή άνω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα.

Αν ισχύσει αυτό τότε οι καταναλωτές θα πληρώσουν μέχρι την τιμή των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα και εφόσον το κόστος ανέβει πάνω από το συγκεκριμένο όριο, θα επιδοτηθούν από την πολιτεία μέσα από τον κουμπαρά των υπερκερδών. Οι επιδοτήσεις δεν θα είναι οριζόντιες και θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Αντιδράσεις από την αγορά

Ο νέος φόρος προκαλεί τα τελευταία 24ωρα τον απόλυτο αιφνιδιασμό στην αγορά, με αρμόδιες πηγές να κάνουν λόγο για ακραία μέτρα που θα ανακόψουν την μηνιαία πολιτική εκπτώσεων των παρόχων και θα οδηγήσουν τις τιμές προς τα πάνω. Τονίζουν μάλιστα ότι θα ήταν προτιμότερο να μπει μια διατίμηση στα πράσινα τιμολόγια για τον Αύγουστο παρά ο φόρος. Στελέχη μάλιστα των εταιρειών μιλούν για πρωτοφανή παρεμβατικότητα στην αγορά πρώτα με τα πράσινα τιμολόγια και τώρα με την φορολόγηση των υπερκερδών.

Τα παραπάνω ήταν απολύτως εμφανή και στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου επλήγησαν σημαντικά οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι το τέλος θα είναι δίμηνο και θα αφορά μόνο τα όποια υπερέσοδα θα έχουν οι εταιρείες κατά την περίοδο από 1η Ιουλίου έως και τις 30 Αυγούστου και όχι μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως ήταν οι αρχικές σκέψεις.

Δείτε επίσης: META MAGAZINO: Διαβάστε το νέο τεύχος
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
ΡΕΥΜΑ: Πώς θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -