Λ.ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ: Προστατέψτε τους εργαζόμενους και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Να προστατέψει τους εργαζόμενους από μειώσεις μισθών λόγω λήξης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να διασφαλίσει την μη απώλεια θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να αξιοποιήσει στο έπακρο τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως το Πρόγραμμα SURE για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες που έχουν ενσκήψει στην ελληνική αγορά λόγω της πανδημίας, ζητούν από την κυβέρνηση 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Σερραίος Λευτέρης Αβραμάκης.
Με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 2174/27.11.2020), οι Βουλευτές τονίζουν ότι λόγω της πανδημίας δεν είναι εφικτή η συνέχιση ή η ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) λήγει η ισχύς τους. Η εύλογη καθυστέρηση στην υπογραφή νέων ΣΣΕ, έχει ως συνέπεια οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από αυτές να υπόκεινται τελικά σε μειώσεις μισθών καθώς το περιορισμένο εύρος της μετενέργειας θα τους στερήσει νόμιμες αποδοχές και επιδόματα.
Επιπρόσθετα, οι Βουλευτές ζητούν τη λήψη μέτρων για τη συγκράτηση της ανεργίας, δεδομένου ότι από το 2010 και μετά η Ελλάδα έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας της Ευρώπης, γεγονός που επιβάλλει την υιοθέτηση μέτρων, που να καθιστούν με οριζόντιο τρόπο άκυρες και καταχρηστικές τις καταγγελίες συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του έτους, με μέριμνα ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές όπως σε άλλες χώρες στην ΕΕ (βλ. Γαλλία) για καταβολή του 100% του μισθού των εργαζομένων από το κράτος.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Τέλος ειδική αναφορά κάνουν οι Βουλευτές στην υποτονική συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα SURE όπου η Ελλάδα φαίνεται να διεκδικεί χρηματοδότησή μόλις 2,7 δις ευρώ, ενώ χώρες αντίστοιχου μεγέθους, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο που διεκδικούν χρηματοδότηση ύψους 5,9 και 7,8 δις αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2020 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας της Ευρώπης, 18,3%, ενώ η Πορτογαλία είχε ανεργία μόλις 7,3% και το Βέλγιο μόλις 5%.
Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:
«Η κυβέρνηση που με πρόσχημα την πανδημία έχει αναστείλει μια σειρά δικαιωμάτων των ιδιωτικών υπαλλήλων και έχει παγώσει την διαδικασία επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού, οφείλει τουλάχιστον να διασφαλίσει την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που λήγουν.
Ταυτόχρονα δεν διεκδικεί την κατάλληλη χρηματοδότηση της χώρας μας προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Η σύγκριση με χώρες αντίστοιχου μεγέθους αλλά με πολύ χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, είναι αποκαρδιωτική. Το «επιτελικό κράτος των αρίστων» δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και αυτό έχει επιπτώσεις στην αγορά εργασίας στη χώρα μας, ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δύσκολα θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν πριν από την πανδημία, χωρίς την ενεργό συμπαράσταση του κράτους.
Η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων ελάχιστα ωφελείται από τα μέτρα οικονομικής στήριξης της αγοράς που ισχύουν σήμερα. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι ακολουθεί πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις, αξιοποιώντας την πανδημία για μια βίαιη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.
Είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί άμεσα κάθε μέτρο συγκράτησης των μισθών όπως, να επεκταθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για να πληρώνεται ο ονομαστικός μισθός των εργαζομένων από το κράτος και να ληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων ώστε να διασωθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν».