ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: Μια σπουδαία συνεργασία για την υποστήριξη σχολείων στην Ρουάντα (ΦΩΤΟ)
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα (7 Απριλίου ), εστιάζουμε σε μία σπουδαία εθελοντική δράση προσφοράς για τα παιδιά της Ρουάντα.
Διοργανωτής και υλοποιητής της εθελοντικής δράσης είναι η Tulip Tree, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, που δημιουργήθηκε με βασικό στόχο την υποστήριξη ευάλωτων παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Οι άνθρωποι της Tulip Tree, επισκέφτηκαν τις Σέρρες τον Μάρτιο, έκαναν στο σερραικό κοινό μια εξαιρετική παρουσίαση με το έργο τους και ώθησαν τους Σερραίους στην στήριξη της εθελοντικής δράσης.
Η Ελληνο-Αφρικανική σύμπραξη για τα παιδιά
Αφετηρία για την εθελοντική στήριξη των παιδιών της Ρουάνατα, στάθηκε ένα ταξίδι αναψυχής εκεί δύο Ελληνίδων αδελφών. Τα ερεθίσματα, που εισέπραξαν από τον τόπο καθώς και η επιθυμία εθελοντικής προσφοράς, οδήγησε στη δημιουργία της Tulip Tree, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας με βασικό στόχο την υποστήριξη ευάλωτων παιδιών προσχολικής ηλικίας. Για την υλοποίηση των δράσεων, συνεργάζονται με την τοπική – επίσης, εθελοντική – οργάνωση Happy Hearts.
Η Ελληνο-Αφρικανική σύμπραξη έχει φτάσει μέσα σε μόλις δύο χρόνια να υποστηρίζει την εκπαίδευση πάνω από 100 παιδιών στη Ρουάντα.
Ένα παιδί στη Ρουάντα χρειάζεται 60 ευρώ κάθε χρόνο για να καλύψει τα απαιτούμενα έξοδα για τη γραφική ύλη, τα δίδακτρα και τη σχολική του εμφάνιση. Το σχολικό γεύμα κάθε μαθητή κοστίζει 10 ευρώ για ένα ολόκληρο χρόνο. Με 7 ευρώ, καλύπτεται η ετήσια συνδρομή για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Οι δαπάνες, με βάση τα ελληνικά δεδομένα, θεωρούνται αμελητέες. Για την αφρικανική πραγματικότητα, όμως, είναι ικανές να υποστηρίξουν τη σχολική διαδρομή ενός παιδιού, επενδύοντας με αυτό τον τρόπο στην αυτονομία του αφενός, στην παραμονή στη χώρα του αφετέρου, συμβάλλοντας στην πρόοδο και την ευημερία της.
Πώς γεννήθηκε η Tulip Tree;
«Όταν άρχισαν να ανοίγουν τα σύνορα μετά την περίοδο της πανδημίας, θελήσαμε με την αδελφή μου, που μένει στη Θεσσαλονίκη, να κάνουμε ένα ταξίδι αναψυχής. Ανέκαθεν ονειρευόμουν να επισκεφθώ την υποσαχάρια Αφρική – η Ρουάντα θα ήταν ο ιδανικός προορισμός», αρχίζει να λέει η κ.Χριστίνα Σωτηροπούλου, συνιδρύτρια της Tulip Tree, μίας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2023 από την ίδια, μαζί με την αδελφή της, Βασιλική και τον Κωνσταντίνο Χριστοδούλου.
Παραμονές του ταξιδιού τους, οι δύο αδελφές θέλησαν να μάθουν με ποιο τρόπο θα συνδύαζαν την εθελοντική προσφορά. «Επικοινωνήσαμε με μία ελληνίδα travel planner, που ζει στη Ρουάντα και ρωτώντας την πως θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε, μας πρότεινε να προσφέρουμε σχολικά είδη. Η ίδια, μας σύστησε το δίκτυο εκπαιδευτηρίων Μοντεσσοριανής Αγωγής ‘Happy Hearts’ της Ρουάντα, το οποίο τρέχει εθελοντικό πρόγραμμα στήριξης των σχολείων των υποβαθμισμένων περιοχών Rotunga, Gikomero, Jali και Ndera. Ήρθαμε σε επαφή με την υπεύθυνη και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…», θα πει η κ.Σωτηροπούλου.
Αν και τότε δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα, σήμερα – μόλις δύο χρόνια μετά – η Tulip Tree δραστηριοποιείται στην υλοποίηση εθελοντικών δράσεων και προγραμμάτων στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Όπως επισημαίνει η ίδια, «από το 2021 έχουμε επικεντρωθεί στην ευαισθητοποίηση εθελοντών και την εξεύρευση πόρων για τη στήριξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας στις υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας της Ρουάντα, Κιγκάλι. Τον Ιανουάριο του 2022 στηρίξαμε τα παιδιά 10 ευάλωτων οικογενειών με προσωπικά και σχολικά είδη, έξοδα διατροφής και δίδακτρα. Τον Ιούλιο του 2022 αποστείλαμε οικονομική βοήθεια 2.858$.
Τον Ιανουάριο του 2023 ταξιδέψαμε 10 άτομα μεταφέροντας καινούρια ρούχα και σχολικά είδη σε 62 παιδιά και δώσαμε οικονομική ενίσχυση για τους εθελοντές δασκάλους συνολικού ύψους 2.000ευρώ. Το καλοκαίρι, και πάλι πραγματοποιήθηκε ταξίδι 10 ατόμων με αντίστοιχη εθελοντική προσφορά».
Η διάθεση συνεισφοράς πήρε σταδιακά μορφή ‘χιονοστιβάδας’ και για λόγους διαφάνειας, αποφασίστηκε η δημιουργία της Tulip Tree – πρόκειται για ένα δέντρο, με άνθος που παραπέμπει σε τουλίπα και φυτρώνει πλάι στις πολυάριθμες λίμνες της Ρουάντα.
«Στα γενέθλιά της, η αδελφή μου απευθύνθηκε στους φίλους της στο facebook, ζητώντας αντί δώρων, να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να στείλουμε βοήθεια στη Ρουάντα. Με τις κοινοποιήσεις, μαζευτήκαμε τελικά 700 άτομα. Δεν φανταζόμασταν την απήχηση, που θα είχε η προσπάθεια. Ήταν η ώρα να το επισημοποιήσουμε, δημιουργώντας την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με πρώτη δράση το ‘Στηρίζω τα παιδιά στη Ρουάντα’. Ακολούθησε και η έκδοση δύο φωτογραφικών λευκωμάτων, τα οποία δεν πωλούνται αλλά προσφέρονται ως αντίκρισμα της προσφοράς των εθελοντών από ένα χρηματικό ποσό και πάνω», θα πει η ίδια.
Σχετικά με την οργάνωση Happy Hearts
Με κεντρική ιδέα το ότι η ποιοτική εκπαίδευση στην προσχολική αγωγή δεν πρέπει να αποτελεί ‘προνόμιο’, δημιουργήθηκε το Happy Hearts ως κοινωνικό πρότζεκτ. Η εμπνεύστρια και ιδρύτρια, κ.Lydie Hakizimana, εκπαιδευτικός η ίδια, ξεκίνησε στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι, ένα κέντρο προσχολικής αγωγής με βάση τη φιλοσοφία Μοντεσσόρι. Η συγκεκριμένη ‘επιχείρηση’, στην οποία φοιτούν κυρίως παιδιά αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα, θα αποτελούσε τη βάση για να χρηματοδοτούνται οι προσπάθειες για την εκπαιδευτική υποστήριξη νηπίων στην ευρύτερη περιοχή.
«Ήθελα να κάνω κάτι για τα ευάλωτα παιδιά της χώρας μου. Απευθύνθηκα στο υπουργείο Παιδείας της χώρας και ζήτησα να με ενημερώσουν για τις περιοχές που υπάρχουν ελλείψεις, προβλήματα. Όπως μου είπαν χαρακτηριστικά, ΄δεν χρειάζεται να πας κάπου μακριά, στα περίχωρα της πρωτεύουσας υπάρχουν αυτές οι περιοχές που έχουν τεράστιες ελλείψεις σε βασικά είδη. Και οι οικογένειες έχουν αδυναμία να στείλουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν στο σχολείο. Κι έτσι ξεκίνησε το εθελοντικό κομμάτι της Happy Hearts, στηρίζοντας 100 παιδιά στην αρχή, σήμερα πολλαπλάσια. Πλέον, αναπτύσσουμε προγράμματα εντός της κοινότητας, όπου τα νήπια μαθαίνουν μέσω παιχνιδιού, προωθείται η ενημέρωση για κανόνες υγιεινής, διατροφής αλλά και κανόνων παιδικής προστασίας και δικαιωμάτων. Παράλληλα, η οργάνωση αναλαμβάνει την ανακαίνιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων αλλά και υπαίθριων χώρων παιχνιδιού, προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς, παρέχοντάς τους όλο το απαραίτητο εποπτικό υλικό. Επίσης, προσφέρει ένα γεύμα ημερησίως στα παιδιά, γεγονός που αποτελεί βασικό κίνητρο στους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η προσέγγισή μας έχει να κάνει με τη στήριξη σωστής ανάπτυξης των παιδιών συνολικά», εξηγεί.
Η διαδρομή και το σημείο συνάντησης των δύο οργανώσεων – της Ελληνικής και της Αφρικανικής.
Από τα μέσα του 2021 έως σήμερα, οι αδελφές Σωτηροπούλου έχουν πραγματοποιήσει τρία ταξίδια στη Ρουάντα – τα δύο μαζί με ομάδες 10 ατόμων. Καθοριστική, όμως, στάθηκε η πρώτη τους επαφή με τον τόπο και τους ανθρώπους. Όπως θυμάται η κ.Χριστίνα Σωτηροπούλου, «βρισκόμασταν καθ’οδόν για την πρωτεύουσα της Ρουάντα, έχοντας στις βαλίτσες όσα σχολικά είδη μπορούσαμε να μεταφέρουμε. Κάπου στην ενδοχώρα, κάναμε μία στάση με το τζιπ για ξεκούραση. Κι εκεί, άρχισαν να έρχονται παιδάκια – μία περιοχή όλο καλλιέργειες και σκόρπια μικρά σπιτάκια. Σκεφτήκαμε να τους μοιράσουμε μερικά στιλό. Δεν περιγράφεται τι ακολούθησε! Όσα έπαιρναν στιλό, φώναζαν κι άλλα. Όταν μπήκαμε στο αυτοκίνητο για να φύγουμε, μας ακολούθησε τρέχοντας ένας έφηβος, γύρω στα 15. Ήρθε αργοπορημένος, δεν είχε προλάβει να πάρει στιλό. Έτρεχε ξυπόλητος δίπλα στο αυτοκίνητο, με έντονη την αγωνία στο πρόσωπό του…. Για να πάρει ένα στιλό. Φυσικά, σταματήσαμε και του δώσαμε. Κι εκεί, συνειδητοποιήσαμε πόσο έντονη ήταν η ανάγκη του για κάτι, που για μας εδώ είναι τόσο ευτελές… Ήταν μία στιγμή έντονη και ταυτόχρονα καθοριστική».
Στη διάρκεια αυτής της πρώτης επίσκεψης στη Ρουάντα, τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω covid. Αν και οι δύο αδελφές δεν ήρθαν τότε σε επαφή με μικρούς μαθητές, γνώρισαν τη Λύντιε Χακιζιμάνα, την εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Happy Hearts. «Λίγο καιρό αργότερα, μας έστειλε φωτογραφίες από τη διανομή όσων είχαμε προσφέρει – η χαρά των παιδιών ήταν απερίγραπτη! Επίσης, όταν στείλαμε τα Χριστούγεννα κάποια χρήματα, η Λύντιε μας απάντησε με μία λεπτομερέστατη λίστα σχετικά με τις ανάγκες, που είχαν καλυφθεί. Και ονομαστικά. Διαβάζαμε τη λίστα και δυσκολευόμασταν να συνειδητοποιήσουμε τα οικονομικά μεγέθη – 10 ευρώ ήταν τα δίδακτρα ενός παιδιού για έναν ολόκληρο χρόνο. Άλλα τόσα, το ετήσιο ποσό για το γεύμα ενός παιδιού…».
«Τόσα παιδιά υποφέρουν στην Ελλάδα κι εσείς πήγατε στην Αφρική;» – Τί απαντά η Tulip Tree.
«Η στήριξη είναι αναγκαία, όπου κι αν δίνεται», απαντούν οι αδελφές Σωτηροπούλου και προσθέτουν: «Ωστόσο, στην Ελλάδα – όπως και σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου – υπάρχουν θεσμοί, οργάνωση. Επιδόματα στήριξης οικογενειών, κρατική αρωγή. Στη Ρουάντα, μία χώρα που πριν 29 χρόνια ήταν ένα απέραντο σφαγείο, δεν υπήρχε τίποτε. Υποδομές, μηδέν. Ας σκεφτούμε, πόσες προσπάθειες έπρεπε να καταβληθούν σ’αυτή τη χώρα όχι μόνο για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της αλλά και για να οικοδομηθούν εκ νέου οι ανθρώπινοι δεσμοί, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να συμπορευτούν. Οι ελλείψεις, πολλές – υπάρχουν πηγές ανά κοινότητα, όπου πηγαίνουν τα παιδάκια να πάρουν νερό με τα μπιτόνια…. Στην Ελλάδα, τί μπορεί να κάνει κάποιος με 10 ευρώ το χρόνο; Να πιεί δύο καφέδες; Δεν μιλάμε για φιλανθρωπία του τύπου ‘πας, δίνεις, φεύγεις’, ούτε είμαστε οι ‘λευκοί σωτήρες’, που πάνε να επιβάλουν το δυτικό τρόπο ζωής – αλίμονο!
Επενδύοντας στην εκπαίδευση, βοηθάς να λυθούν προβλήματα μακροπρόθεσμα, όχι μόνο για τους ίδιους τους επωφελούμενους αλλά και για τους γύρω τους. Θέλουμε να στηρίξουμε ανθρώπους, που θα μπορούν να πάνε τη χώρα τους μπροστά, με τον τρόπο που οι ίδιοι επιθυμούν».
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: Μια σπουδαία συνεργασία για την υποστήριξη σχολείων στην Ρουάντα (ΦΩΤΟ)
Δείτε επίσης: ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ: 86.300.000 ευρώ σε 73.330 δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr