fbpx
6.3 C
Serres
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Πώς κρίνουν οι Έλληνες τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Πώς κρίνουν οι Έλληνες τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ

To 20/20 του Νews 24/7, με αφορμή τη συμπλήρωση – σε λίγες μέρες- ενός χρόνου από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, παρουσιάζει σήμερα την έρευνα της aboutpeople, η οποία έχει πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Η διαχείριση του κορονοϊού, έδωσε πόντους στην κυβέρνηση, που ωστόσο φαίνεται να παρουσιάζει αρρυθμίες σε αρκετά ζητήματα καθημερινότητας, ακόμα και αν αυτά ιδωθούν και υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών, που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες έχουν θετική γνώμη για τους χερισιμούς στο τομέα της υγείας και για το πώς προχωρά η ψηφιοποίηση του κράτους, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το πώς πάνε τα πράγματα στην οικονομία και μια σειρά άλλους τομείς, στους οποίους αν διατηρηθεί η απογοήτευση, σύντομα θα μεταφραστεί σε ακόμα πιο έντονη φθορά.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας

  • Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες αποτιμούν θετικά το συνολικό έργο της κυβέρνησης.
  • Σημαντικό ποσοστό, θεωρεί ότι η κυβέρνηση πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο.
  • Χαμηλά είναι τα ποσοστά ικανοποίησης από την αντιπολίτευση
  • Οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από την ψηφιοποίηση του κράτους και την υγεία και απογοητευμένοι με τους χειρισμούς στην Παιδεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά και τα θέματα των αγροτών
  • Μεγάλο ποσοστό πολιτών, δηλώνουν μακριά από το κόμμα που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Η αντοχή της κυβέρνησης

Ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης από τη ΝΔ, μετά και τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, κλείνει με θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, θετικά και μάλλον θετικά αποτιμούν οι ερωτώμενοι τη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης σε ποσοστό 53,8%, ενώ αρνητικά και μάλλον αρνητικά απαντάει το 42,9%.

Το 39,8% θεωρεί ότι η κυβέρνηση τα πηγαίνει καλύτερα του αναμενόμενο, με το 19,4% να πιστεύει ότι τα πηγαίνει χειρότερα. “Όσο καλά περίμενα” απάντησε το 15,8% και “όσο άσχημα περίμενα” το 21,5%.

Ένας στους δύο θεωρεί ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα υλοποιεί το προεκλογικό της πρόγραμμα, με το 44,3% να διαφωνεί.

Χαμηλές πτήσεις για την αντιπολίτευση

Περίπου ένας στους τέσσερις αξιολογεί θετικά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το χρόνο, ενώ οι αρνητικές απόψεις ξεπερνούν το 70%.

Για το ΚΙΝΑΛ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 20,1%, για το ΚΚΕ 16,7%, για το ΜΕΡΑ 25 15,1% και για την Ελληνική Λύση 12,8%.

Αν είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές τα πράγματα για τη χώρα θα ήταν χειρότερα απάντησε το 49,1%, καλύτερα το 22,7% και περίπου τα ίδια το 25,7%.

Ένα σημαντικό στοιχείο για το μέλλον

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των πολιτών, φαίνεται να απομακρύνεται από την επιλογή που έκανε στις προηγούμενες εκλογές. Συγκεκριμένα, πολύ κοντά στο κόμμα που ψήφισε ένα χρόνο πριν αισθάνεται το 23,9%, αρκετά κοντά το 27,7%, ενώ λίγο και καθόλου κοντά δηλώνει το 38,5%.

Η αξιολόγηση ανά τομέα

Στην πρώτη πεντάδα θετικής αξιολόγησης του έργου της κυβέρνησης είναι α) η ψηφιοποίηση του κράτους (68,3%), η υγεία (60,9%), η εξωτερική πολιτική (49,9%), η ασφάλεια/αντιμετώπιση εγκληματικότητας (47,6%) και η τοπική αυτοδιοίκηση (43,4%).

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τομείς της Ψηφιοποίησης, της Υγείας και της Εξωτερικής Πολιτικής είναι οι μόνοι τρεις στους οποίους το κυβερνητικό έργο συγκεντρώνει περισσότερες θετικές αξιολογήσεις από ό,τι αρνητικές.

Ηλίας Τσαουσάκης: Κέρδη και ζημιές, ένα χρόνο μετά τις εκλογές

Σε λίγες ημέρες, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές, στους 12 πυκνούς πολιτικά μήνες ζωής της, κλήθηκε να διαχειριστεί δυο εξαιρετικής σημασίας γεγονότα.

Την κρίση στον Έβρο, τον Φεβρουάριο του 2020 και αμέσως μετά την πανδημία της νόσου του κορονοϊού. Σήμερα, καλείται να διαχειριστεί και μια επακόλουθη κατάσταση, αυτή των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν από το lockdown και τις παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας. Με λίγα λόγια, η σημερινή έρευνα της About People, αξιολογεί ουσιαστικά τέσσερις διακριτές φάσεις.

Το πρώτο εξάμηνο που αφορά την εφαρμογή του προγράμματος της νέας κυβέρνησης και στηριζόταν στον άξονα «ασφάλεια – ανάπτυξη», την κρίση του Έβρου, με τα προλεγόμενα του μεταναστευτικού τον Ιανουάριο, την περίοδο της καραντίνας και φυσικά την παρούσα κατάσταση που ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική αβεβαιότητα.

Η παραπάνω εξιστόρηση των γεγονότων, αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στο αναλυτικό γράφημα της αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου ανά τομέα – ιδίως στην πρώτη τετράδα – και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης (53,8%) αλλά και την – κατά τους ερωτώμενους – συνέπεια της με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις (50,1%).

Με λίγα λόγια, οι κρίσεις και η αντιμετώπιση τους μέχρι στιγμής «θρέφουν» την κυβέρνηση, κάτι όμως που δεν φαίνεται να συμβαίνει με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, (24,1% θετική αξιολόγηση) που δεν ξεπερνάει την εκλογική του επιρροή.

Για το επόμενο διάστημα, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την Αντιπολίτευση, το πολιτικό παιχνίδι θα μετατοπιστεί στους τρείς τομείς που θα κυριαρχήσουν από το φθινόπωρο και μετά, οικονομία, ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική και φυσικά στις ανοιχτές πληγές, που καταγράφουν στην έρευνα αρνητική αξιολόγηση, όπως είναι η παιδεία, το μεταναστευτικό και τα εργασιακά ζητήματα.

*Ηλίας Τσαουσάκης, cloud7 πολιτικός επιστήμονας, σύμβουλος στρατηγικής

Παναγιώτης Κουστένης: Εξορθολισμός του κράτους, αλλά με κοινωνικό έλλειμα (;)

Ένα χρόνο μετά την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία, η δημοσκοπική της εικόνα παρουσιάζεται ενισχυμένη, αφού και τα ποσοστά θετικής αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου (53,8%, στη συγκεκριμένη έρευνα) υπερβαίνουν σημαντικά το νικηφόρο 39,9% των εκλογών του 2019. Φυσικά τα ευρήματα αυτής της περιόδου είναι άμεσα επηρεασμένα από τους χειρισμούς στην κρίση του κορονοϊού, κάτι που αντανακλά στην αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της υγείας (60,9%). Όμως, αντικειμενικά θετικές είναι οι γνώμες και ως προς άλλους τομείς, με κορυφαίο εκείνον της Ψηφιοποίησης του Κράτους (68,3%), του επικοινωνιακά κεντρικού, κατά το πρώτο εξάμηνο, τομέα της Ασφάλειας (47,6%), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (43,4%), αλλά και της Εξωτερικής Πολιτικής (49,9%), με αφετηριακό ίσως σημείο την ελληνοτουρκική κρίση στον Έβρο (και παρά το ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού εξακολουθεί να αξιολογείται θετικά μόλις κατά 29,5%). Η κυβέρνηση δείχνει δηλαδή να πιστώνεται σε γενικές γραμμές τον εξορθολογισμό του κρατικού μηχανισμού, ειδικά σε ό,τι αφορά την διαχείριση κρίσεων, στοιχείο που έχει προεκτείνει την δημοσκοπική «περίοδο χάριτος» (το λεγόμενο honeymoon period του εκλογικού κύκλου) στα θεωρητικά μέγιστα χρονικά όριά της.

Αρκετά διαφορετική είναι όμως η εικόνα στους τομείς της οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής πολιτικής (αποδοχή 35% περίπου), ενώ ιδιαίτερα χαμηλά αξιολογούνται οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα εργασιακά θέματα (μόλις 26,4%). Οι εν λόγω δείκτες μαρτυρούν ίσως μια αίσθηση περιορισμένης επιτυχίας ή ακόμα και ενός πιθανού κοινωνικού ελλείματος στη διαχείριση των κοινωνικών-οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και του lockdown (βλ. τα αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά για τα ζητήματα των Αγροτών, μόλις 26,1%, με 25% ΔΓ/ΔΑ). Από την άλλη όμως, φαίνεται και εδώ οι απαντήσεις να είναι επηρεασμένες από το πέρασμα του κορονοϊού, με τα συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας να έχουν πλέον μεταφερθεί στο πεδίο της οικονομίας και του εργασιακού μέλλοντος. Αυτή η δέσμη ζητημάτων, ενδεχομένως μαζί με άλλες αντικειμενικές αδυναμίες της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά στον τομέα της Παιδείας (αποδοχή μόλις 29,2%), δεν αποκλείεται να αποτελέσουν σύντομα μια δημοσκοπική θρυαλλίδα για τη δημοφιλία της.

Φυσικά, η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να απειλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης με ποσοστά θετικής γνώμης χαμηλότερα από την εκλογική επίδοση του 2019 (24,1%, έναντι 12,8%-20,1% όλων των υπολοίπων). Παρά τους κατά βάση ήπιους και συναινετικούς τόνους που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση σε θέματα όπως ο κορωνοϊός και τα ελληνοτουρκικά, δεν δείχνει να έχει ανατρέψει το αντιΣΥΡΙΖΑ κλίμα που επικράτησε στις αναμετρήσεις του 2019. Αν μη τι άλλο αυτό επαληθεύεται και από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει παράλληλα τα υψηλότερα ποσοστά αρνητικής γνώμης, μαζί με το Μέρα 25.

*Παναγιώτης Κουστένης, Διδάσκων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ολόκληρη η έρευνα της Aboutpeople για το 20/20

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Ιουνίου και συμμετείχαν 868 άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών.

ΠΗΓΗnews247.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -