fbpx
12.6 C
Serres
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2023: Αυτοί που ξεχώρισαν στον αθλητισμό

2023: Αυτοί που ξεχώρισαν στον αθλητισμό

2023: Αυτοί που ξεχώρισαν στον αθλητισμό

Το 2023 φεύγει και αφήνει γερά αποτυπώματα. Στον τομέα του αθλητισμού, ο ελληνικός στίβος γνώρισε έναν ακόμα έναν χρόνο επιτυχιών, με τους Μίλτο Τεντόγλου και Λευτέρη Πετρούνια να ξεχωρίζουν. Ο αθλητής από τα Γρεβενά συνέχισε να πραγματοποιεί εντυπωσιακές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ ο δεύτερος επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την υψηλή του κατάρτιση ως “άρχοντας των κρίκων”.

Από… κοντά και οι Ματίας Αλμέιδα και Κώστας Σλούκας. Ο Αργεντίνος τεχνικός είναι ο «αρχιτέκτονας» της εξαιρετικής παρουσίας που είχε η ΑΕΚ μέσα στο 2023 και σφραγίστηκε με την κατάκτηση του νταμπλ, του πρώτου έπειτα από 45 χρόνια, ενώ ο Έλληνας γκαρντ, μετά την κατάκτηση του νταμπλ στο μπάσκετ με τον Ολυμπιακό, πρωταγωνίστησε στην κορυφαία μεταγραφή των τελευταίων ετών, μια και πλέον είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού AKTOR.

Συλλογή μεταλλίων και ρεκόρ ο Μίλτος Τεντόγλου

Ψηλά την ελληνική σημαία σ’ όλον τον κόσμο διατήρησε και το 2023 ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής στίβου, συνέχισε την συλλογή μεταλλίων, με κορυφαία την πρωτιά που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το μοναδικό χρυσό που έλειπε από το παλμαρέ του, ενώ συνέχισε να βάζει το όνομά του σε ρεκόρ στο τριπλούν.

Μετά την πρώτη θέση στο μίτινγκ του κλειστού στίβου στο Γκέτεμποργκ, ο αθλητής του Γκεόργκι Πομάτσκι, πήρε μέρος σ’ αυτό του Τορούν, τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου. Και στη δεύτερη προσπάθειά του σημείωσε την καλύτερη επίδοση της χρονιάς, μέχρι εκείνη την ημέρα, «πετώντας» στα 8,40μ. Όμως, λίγο αργότερα, η World Athletics ακύρωσε την προσπάθειά του λόγω… παπουτσιών.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε μεγάλη αντίδραση, όχι μόνο από τον Έλληνα αθλητή, αλλά φαίνεται πως η εν λόγω κίνηση περισσότερο πείσμωσε τον Μίλτο Τεντόγλου. Λίγες μέρες πιο μετά, στις 15 Φεβρουαρίου, ο κορυφαίος άλτης πήρε μέρος στο μίτινγκ του Λιεβέν και έδωσε την απάντησή του. Έφτασε στα 8,41μ. και βελτίωσε, δηλαδή, την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2023, τρεις φορές σε τέσσερα άλματα!

Ακολούθησε η πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και άλλη μία, αυτή τη φορά στην Ισπανία λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη. Υπό τη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη, ο Μίλτος Τεντόγλου έγραψε ιστορία με το τρίτο χρυσό σε κλειστό μίτινγκ. Μετά τη Γλασκώβη το 2019 και το Τορούν το 2021, ο Έλληνας πρωταθλητής έγραψε ιστορία, καθώς στέφθηκε για τρίτη σερί φορά Πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο. Μάλιστα, έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του μήκους, ο οποίος καταφέρνει αυτό το μοναδικό επίτευγμα, ενώ παράλληλα κατέκτησε το όγδοο μετάλλιο του σε μεγάλες διοργανώσεις.

Στις αρχές του Ιουλίου, λίγο πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο 25χρονος άλτης εξασφάλισε την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Το όριο ήταν στα 8,27μ., με τον Μίλτο Τεντόγλου να κάνει 8.38μ. στο έκτο του άλμα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το οποίο διεξήχθη στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Επίδοση που αποτελεί και τρίτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο για φέτος.

Η μεγαλύτερη στιγμή για τον Μίλτο Τεντόγλου για το 2023 «γράφτηκε» το βράδυ της 24ης Αυγούστου στη Βουδαπέστη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η μεγάλη «μάχη» ήταν με τον Τζαμαϊκανό, Πίνοκ. Ένας επίσης σπουδαίο αθλητή, αλλά ο Τεντόγλου… είναι απλά καλύτερος! Και το απέδειξε με αθλητική μαγκιά και χαρακτήρα για πολλοστή φορά. Έχοντας την ίδια επίδοση οι δύο αθλητές μέχρι την τελευταία προσπάθεια, ο Τεντόγλου ήταν δεύτερος λόγω ενός εκατοστού λιγότερου στην δεύτερη καλύτερη.

Αν και του αρκούσε λοιπόν μια επίδοση 8,40μ. στην 6η του προσπάθεια, δεν σταμάτησε πουθενά. Κυνήγησε την καλύτερη πρώτη επίδοση και την πέτυχε με 8,52! Ξεπερνώντας κατά δύο εκατοστά τον Τζαμαϊκανό που απλά δεν μπορούσε μετά να ακολουθήσει και τα πάντα τελείωσαν με το χρυσό στον Τεντόγλου. Έτσι, έβαλε στο στήθος του το μοναδικό μετάλλιο που έλειπε από την πλούσια συλλογή του.

Έκλεισε θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Λευτέρης Πετρούνιας

Μία ακόμα χρονιά στην κορυφή παρέμεινε ο απόλυτος «άρχοντας των κρίκων» Λευτέρης Πετρούνιας για το 2023. Ο Έλληνας πρωταθλητής ξεκίνησε ιδανικά την πορεία του μέσα στη χρονιά, μια και στα τέλη Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής «Turnier der Meister» του Κότμπους. Ο Λευτέρης Πετρούνιας εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμα του στον τελικό των κρίκων και με 14.966 βαθμούς, κατέλαβε την πρώτη θέση.

Ακολούθησε η παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας, όπου στόχος του ήταν το 7ο χρυσό, όμως, λόγω των τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν το προηγούμενο διάστημα, κατέκτησε την 3η θέση με βαθμολογία 14.733 παίρνοντας το χάλκινο και έφτασε συνολικά τα οκτώ μετάλλια στη διοργάνωση (6 χρυσά και 2 χάλκινα), ένα σπουδαίο και ανεπανάληπτο επίτευγμα.

Όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής του Καΐρου δεν μπόρεσε να προκριθεί στον τελικό, αφού είχε την πρώτη πτώση της τεράστιας καριέρας του και υπέστη κι έναν ελαφρύ τραυματισμό στη μέση.

Η τελευταία μεγάλη στιγμή του Έλληνα πρωταθλητή για το 2023 ήρθε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αμβέρσας, όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και παράλληλα εξασφάλισε την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι. Εκτελώντας σχεδόν στον απόλυτο βαθμό την προσπάθειά του, πραγματοποιώντας εξαιρετική έξοδο, συγκέντρωσε 15.066 βαθμούς και πήρε τη δεύτερη θέση.

Η μεταγραφή που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Ιουλίου, όταν «γράφτηκε» η κορυφαία μεταγραφή των τελευταίων ετών στο ελληνικό μπάσκετ. Λίγο μετά το μεσημέρι, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Κώστα Σλούκα, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε αποφασίσει να αφήσει τον Ολυμπιακό και τον Πειραιά, προκειμένου να γίνει ο ηγέτης των «πράσινων» και να τους οδηγήσει και πάλι στην κορυφή του ευρωπαϊκού και εγχώριου μπάσκετ.

Ο Έλληνας γκαρντ σηματοδότησε την έναρξη της προσπάθειας της διοίκησης του «τριφυλλιού» για την αλλαγή δεδομένων στην Ελλάδα και υπό τις οδηγίες του Εργκίν Αταμάν, του κορυφαίου προπονητή των προηγούμενων ετών στην Ευρωλίγκα, στη δημιουργία μιας πανίσχυρης ομάδας, όπου ο μοναδικός της στόχος είναι η επιστροφή στον θώκο του Πρωταθλητή Ευρώπης και το 7ο αστέρι στη φανέλα.

Ο Ματίας Αλμέιδα υπέγραψε το ιστορικό νταμπλ της ΑΕΚ

Το 2023 ήταν η χρονιά της ΑΕΚ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έπειτα από μία μικρή… διακοπή, η Ένωση επέστρεψε στην κορυφή, όχι μόνο στην Super League, αλλά και στο Κύπελλο Ελλάδας, καθώς υπό τις οδηγίες του Ματίας Αλμέιδα, η Ένωση έγραψε ιστορία.

Η επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια σηματοδότησε και την επιστροφή στην κορυφή, μετά από πέντε χρόνια! Η ΑΕΚ έγινε και πάλι Πρωταθλήτρια Ελλάδας, το βράδυ της Κυριακής 14 Μαΐου για 13η φορά στην ιστορία της, με τους παίκτες του Ματίας Αλμέιδα να κάνουν τη… δουλειά τους στον τελευταίο αγώνα με τον Βόλο. Είχε προηγηθεί μία επική «μάχη» με τον Παναθηναϊκό για τον τίτλο, αλλά οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα που είχαν στην ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας.

Δέκα μέρες αργότερα, στις 24 του Μαΐου, οι «κιτρινόμαυροι» έγραψαν ιστορία, μια και κατέκτησαν το 3ο νταμπλ, μετά το 1939 και το 1978, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν η καλύτερη ομάδα μέσα στο 2023.

2023: Αυτοί που ξεχώρισαν στον αθλητισμό
Δείτε επίσης: SHOWBIZ: Οι ειδήσεις που κυριάρχησαν το 2023
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
ΠΗΓΗnewsbomb.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -